Hjem » Helse & velvære »  Kartlegger dine øyne

Kartlegger dine øyne

De aller fleste av oss har øyne med ujevn overflate, noe vanlige briller tar lite hensyn til. Med hjelp av Bekkestua Optikks splitter nye øyeskanner kan du få briller tilpasset dine øyne.

Bekkestua Optikk har som første optiker på Østlandet fått inn en høymoderne og svært avanser øyeskanner, som kartlegger strukturen på øyet.

– Vi får nesten gjøre en skanning på deg da, sier optiker og daglig leder ved Bekkestua Optikk, Thomas Schou er lettere entusiastisk. 
– Setter du deg ned på den stolen der og lener deg frem? 
Jeg setter meg, lener frem hodet og hviler hake og panne på en liten skinnpute. 
– Der sitter du fint. Det er viktig at du sitter helt stille. Da ser du snart et landskapsbilde med en luftballongen. Ser du den? 
Bildet med en luftballong dukker opp på skjermen foran meg og maskinen jobber motivet frem og tilbake.
– Da setter vi i gang. Nå skal vi lese av optikken i øyet ditt. 
Maskinen drar bildet litt ut av fokus for å se hvor god du er i øyefokuseringen.
– Ok, da er vi ferdig med venstre øye.
Maskinen starter samme prosess med høyre øye. Skanneren zoomer inn og ut før røde lyssirkler lyser opp øynene. Så stopper den. 
– Ok, det var det. Da kan du komme og se på skjermen her.

Skanneren gir informasjon om uregelmessigheter som vi ikke har muligheter til å fått tak i uten. Optikeren kan lage spesialtilpassede brilleglass basert på informasjonen skanneren genererer.

Høymoderne øyeskanner

På skjermen foran oss ser vi et slags tredimensjonalt fingeravtrykk i øyeform.
– Dette er et topografisk bilde av overflaten på øyet ditt. Nå skal jeg gå inn og lese av informasjon om irregulariteter på øyet, såkalte abrasjoner. 
De fleste mennesker har irregulær optikk inne i øyet, det vil si at overflaten er har ujevnheter, enten på netthinna, i linsen eller i glasslegemet midt i øyet. Bekkestua Optikk har som første optiker på Østlandet fått inn en høymoderne og svært avanser øyeskanner, som kartlegger strukturen på øyet. 
– Måten skanneren fungerer på er at den sender en lysbølge inn i øyet. Dette kalles en bølgefrontanalyse. Så går lysbølgen gjennom øyet og treffer på netthinnen og reflekterer tilbake igjen. Deretter kan man lese av bølgefronten som kommer ut. Skanneren gir oss på den måten informasjon om uregelmessigheter som vi ikke har muligheter til å fått tak i uten.
Denne typen – såkalt fingerprint treatment-teknologi – har lenge blitt brukt i laserkorrigering av syn. Men nytt er at optikeren kan lage spesialtilpassede brilleglass basert på informasjonen skanneren genererer. Resultatet er at man får skarpere syn gjennom brilleglassene enn ved konvensjonelle rettslipede brilleglass.
– Tradisjonelt kunne man bare slipe brilleglass med regulære strukturer, men nå kan man lage brilleglass der man utformer inverse humper, som et avtrykk av øyet. Et slags fingeravtrykk av øyet, altså, sier Schou.

Forvrengninger i venstre øye

På skjermen ser vi etter mine øynes ujevnheter. Jeg har selv aldri hatt noen problemer med synet. Og det inntrykket bekrefter en stor grad øyeskanneren.
– Det er jo ikke mye forvrengninger abrasjoner i det venstreøyet ditt. Man finner jo litt synsfeil på alle, men her er det jo marginalt med synsfeil. La oss se på venstreøyet her.
Vi ser et lite lyspunkt på den mørke skjermen. Lyspunktet sprer seg i tre stråler.
– Her skal det ideelt sett være kun ett lyspunkt, men under helt mørke forhold og lang distanse vil en lyskilde spre seg slik som i øyet ditt. Du har litt mer forvrengninger i det venstre øyet, og det kan du kanskje merke om du ser på noe litt langt unna med venstre øye.
Jeg kikker ut av vinduet på kontoret til Schou.
– Se på den mursteinsveggen mellom Sparebank1 og Eiendomsmegler 1. Ser du at venstre øye er mer fuzzy enn høyre?
Jeg gjør heldigvis ikke det. Selv om jeg legger godvilja til.

Rimelig investering

– Folk kommer til oss primært fordi de ser dårlig, også må vi finne ut hvorfor. Vi gjør denne øyeskanningen på alle som tar synstest. Ut fra resultatene prøver vi å finne gode løsninger, som for eksempel kontaktlinser, laseroperasjon eller briller. Hvis du trenger briller så ville det vært hensiktsmessig for deg å tatt med de parameterne som maskinen skannet frem inn i brilleglassene. 
Ikke er det spesielt dyrt heller.
– Et brillepar som er spesialtilpasset ut fra øyeskannerens beregninger koster 800 kr mer en regulære briller, sier Schou.
Vel verdt investeringen, spør du meg.

FAKTA: Bekkestua Optikk

Adresse: Gamle Ringeriksvei 37, 1357 Bekkestua.
Telefon: 67 11 34 30.
E-post: post@bekkestuaoptikk.no.
Webside: www.bekkestuaoptikk.no.

Tekst & foto: Ketil Blom