Hjem » Oslo »  (Jule)dronningen av Danmark

(Jule)dronningen av Danmark

Det begynte med saks og papir. Og endte opp med design for Royal Copenhagen, Holmegaard og Georg Jensen. Jette Frölich vet å skape magiske universer – med appell verden over.

Det er førjulstid (i skrivende stund) og hva er vel mer stemningsfullt enn et julepyntet GlasMagasinet? Særlig når den danske designeren, Jette Frölich (76), personlig har pyntet en egen sone med delikate dekorasjoner. Alt håndlaget i papir, metall og glass. 
– Jeg synes det er veldig hyggelig å samarbeide med GlasMagasinet, sier hun.

Fingernem

Jette laget ting helt fra barnsben av. Fikk betegnelsen flittig. 
– Jeg lærte å brodere av min mormor da jeg var 5, sydde min første duk, og fra det øyeblikket skjedde det noe. Jeg likte å bruke hendene mine, forteller Jette. 
Og hennes fremste verktøy er saks og papir. Hun er selvlært. På 60-tallet reiste Jette til Persia, bodde der i tre år. Lagde julestue i Teheran. De delikate papirkreasjonene ble revet bort tvert. Jette skjønte hun hadde truffet en nerve, uavhengig av landegrenser. Tilbake i Danmark ble det eget firma, og juledekorasjoner for Illums Bolighus. 
– Først sa de at det kun var for ett år, at de skulle ha forskjellige julekunstnere hvert år ... Men det endte med 29 år!, ler Jette. 
Jette har også designet porselen for Royal Copenhagen, samt juleflasker for Holmegaard i 35 år. Blant mye annet.

Barndommens jul

– Jeg tror ikke det er typisk dansk det jeg lager. Mange, også i utlandet, sier at jeg har rammet inn deres barndoms jul. 
Og selv om stilen er romantisk, kan Jettes ting passe inn også i moderne hjem. For mange er Jette Frölich synonymt med jul, men hun lager også dekorasjoner til andre høytider og anledninger, som påske og bryllup. Dessuten kan mange av hennes ting brukes året rundt.

50-års markering

Det er likevel noe spesielt med julen for Jette, en høytid hun holder kjær. Og med 50-års jubileum som designer synes hun det er på tide å holde årets julestue i eget hjem – en gammel, ombygget stall litt utenfor København. Det kan komme mange mennesker. Jette Frölichs årlige julestue er en attraksjon i seg selv.

Fakta

Adresse: Stortorvet 9
Web: www.glasmagasinet.no
Facebook: www.facebook.com/glasmagasinet
Instagram: @glasmagasinet_stortorvet

Tekst & foto: Trine Texnæs