Hjem » Asker&Bærum »  Jul på Værtshuset

Jul på Værtshuset

Et rødmalt hus i skogkanten, nisser, julestjerner, fyr på peisen og den deilige duften av pinnekjøtt og julemat. Julen hos Værtshuset Bærums Verk er som tatt ut av en julefortelling og det skal godt gjøres å ikke komme i julestemning etter et besøk her!

Julestemningen er nesten til å ta og føle på hos Værtshuset Bærums Verk. Og når snøen legger seg rundt hushjørnene på den flere hundre år gamle trebygningen minner det mest om et julekort. Innenfor dørene feires det god, gammeldags jul med julestjerner på bordene og nisser i hver krok. Fra kjøkkenet kommer det fristende dufter og de mange rommene er fulle av glade gjester. Det er med andre ord ikke rart at det for mange ikke blir ordentlig jul før de har vært på besøk hos Værtshuset.
Selv om Bærums Verk bare ligger en kort bil- eller busstur fra både Sandvika og Oslo er det nærmest som å komme til en helt annen verden. Og det er få steder i landet som kan matche atmosfæren her i tiden før jul. De unike omgivelsene med de gamle bygningene, skulpturer, natur, shoppingmuligheter og fossen som bruser i bakgrunnen gjør det til julestedet fremfor noen. Og som et naturlig midtpunkt ligger det lille tømmerhuset som huser Værtshuset.

Norges eldste spisested

Værtshuset er Norges eldste spisested og historien sitter formelig i veggene. Og både huset og den sjarmerende bakgården har unektelig en helt spesiell atmosfære. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. Siden 2000 er det ekteparet Ulla og Bob Laycock som har vært vertskap ved Værtshuset. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser. 
Julen på Værtshuset har lange tradisjoner. Hvert år står julestjerner på bordet og nissene kommer frem. Og kommer snøen blir det hele ekstra magisk og Ulla røper at med det første snøfallet begynner ivrige gjester å ringe for å bestille bord.

Lutefisk og pinnekjøtt

Kjøkkenet på Værtshuset er kjent for sine fristende retter basert på gode, norske råvarer. Menyen er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet hvor de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. Menyen skifter i takt med årstiden og fra midten av november er det julemenyen som råder. Blant annet er det flere gjester som kommer igjen hver desember i ens ærend for å spise lutefisk eller pinnekjøtt her. 
– Både juletorsken og posjert kveite med rødbetesaus er veldig populære. Vi har også rakfisk som kommer fra Haadem Fisk – Rakfisk fra Valdres. I løpet av desember går det med mellom 40 og 50 kilo rakefisk her. Vi har dessuten vårt eget juleøl fra vårt eget bryggeri som er veldig godt til for eksempel lutefisk og pinnekjøtt, sier Bob.
Det går også rykter om den fantastiske kremete hummersuppen. Og hva høres vel mer fristende ut enn honning- og pepperstekt andebryst med solbærsaus eller rosastekt reinsdyrfilet på en seng av rødkål? Til kaffen settes det frem lekre treetasjes trefat som formelig bugner over av julegodt som brente mandler, klementiner, engelsk julekake, pepperkaker, fiken og dadler. 
– Ulla lager også noen utrolig gode finske butterdeigsterter med svisker. Til dessert er dessuten multeostekake med pepperkakebunn veldig populær. Den serveres med vår egen pepperkakeis. Mange føler også at den gammeldagse karamellpuddingen hører med til julen.

Perfekt for store og små selskaper

Med sine mange rom i ulike størrelser er Værtshuset det perfekte stedet for selskaper året rundt og de arrangerer selskaper for alle livets anledninger. Og i desember er det mange både private og bedrifter som tar turen hit. 
En tur til Bærums Verk og ikke minst Værtshuset er den perfekte pausen i en ofte travel førjulstid. Og desember er en måned med mange aktiviteter på Bærums Verk. Hver helg hele måneden er det julemarked og 26. november tennes julegaten og juletreet. 
– Det pleier å komme flere tusen til lystenningen. Og for mange er det tradisjon å spise hos oss enten før eller etter tenningen. Og med julenisse, aktiviteter for barna og hest og slede er det en annerledes stemning her på Verket enn i kjøpesentrene. Det er utrolig koselig å gå rundt her i tiden før jul og kommer det snø er det selvfølgelig toppen av alt. Den siste uken før jul skjer det mange aktiviteter her hver dag, med blant annet flere konserter og juleverksted for barna. Får man ikke julestemning etter et besøk her så får man det aldri, avslutter Ulla med et smil og ønsker alle velkommen til en gammeldags julefeiring hos Værtshuset Bærums Verk!

FAKTA: Værtshuset Bærums Verk

• Adresse : Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk
• Telefon: 67 800 200
• E-post: post@vaertshusetbaerum.no
• Webside: www.vaertshusetbaerum.no
• Facebook: www.facebook.com/vaerthusetbaerum.no
• Åpningstider man–fre: 12:00–22:30, lørdag: 13:00–22:30 & søndag: 13:00–20:00

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk

Følg IN magasinet på Facebook