Hjem » Mat & drikke »  Jul i alle stuer

Jul i alle stuer

Midt i stressende juleforberedelser kan det være vanskelig å finne roen, slappe av og komme i skikkelig julestemning. Ikke hvis du besøker Ulla og Bob i Værtshuset på Bærums Verk.

Sola står lavt og over natta har det lagt seg et syltynt lag av rim, nok til at det knirker under skoene mens man tråkker opp bakken og inn på tunet foran de røde trehusene. Har ikke det hvite, frostrammede landskapet gitt deg julestemning ennå, får du det når Ulla og Bob Laycock ønsker deg velkommen inn i stua si. Lyset er dempet, vedkubbene varmer og bordene dekket. Du er på Værtshuset.
– Her er det i grunn julete hele året, ler Bob.
– Norges lille julehus. Folk får ofte en wow-følelse når de vandrer opp fra Verksgata og ser røyk fra pipa, peisen inne, stearinlysene.

Intens tid

Her er det personlig og hjemmekoselig, det har Ulla og Bob sørget for. Også hjelper det at vi sitter i Norges kanskje eldste restaurant.
– Har vi plass på torsdag halv 8?
En av de ansatte lener seg inn døra med telefonen i hånda.
– Åtte, det må bli klokka åtte, sier Bob.
Desember er svært intens tid for Ulla og Bob, så intens at de har måtte organisere litt; lunsj kl 12 eller 14, middag halv 5-5, og kl 20 i ukedagene. Søndager, 12, 15 eller 18.
– Jo bedre vi holder oss til denne måten å gjøre det på, jo bedre funker det, både for gjestene og for oss. Noen ganger er det en utfordring å få plass til alle som bestiller, forteller Ulla.
– Det er mange familier som starter julen hos oss og det er mange som bestiller året i forveien.

Hummersesong

Værtshuset tilbyr et lite avbrekk fra juleshoppingens, en liten matbit, eller kanskje tre retter etter en lang dag med julehandel.
– På julemenyen har vi har rakfisk, lutefisk og pinnekjøtt, men ellers er ikke menyen så annerledes. Men nå har vi fått hummer, det sesongen for hummer nå, og juletorsk med smørsaus, sier Bob.
Om ikke dette skulle friste, hva med reinsdyrfilet med rødkål eller hjortefilet med trollkrem-pana cotta? Ja takk!
Så spørs det om magen fortsatt har plass til multeostekaken, med is og pepperkakebunn etterpå. Den tid, den sorg.

Tekst: Ketil Blom | Foto: Værtshuset Bærums Verk

Følg IN magasinet på Facebook