Hjem » Sandnes » Interiør & design »  Høstens interiørtrender

Høstens interiørtrender

Skal du pusse opp badet? Ominnrede kjøkkenet? Eller kanskje bare investere i en ny sofa? Valgene er uendelige og mulighetene mange. Ønsker du å følge de siste trendene er det imidlertid én ting du skal huske. Miljø. Vi er inne i en «grønn» bølge!
Article image

Finnes det egentlig en soleklar interiørtrend? Gjennom årene har utallige stiler preget norske hjem. Brunt og oransje var i vinden på 70-tallet. Det samme var BBB-hyllen og psykedeliske tapeter. Et tiår senere gjorde jappene sitt inntog, og de trendbevisste byttet ut fargene med møbler og innredning i sort skinn og stålrammer. Mot slutten av 90-tallet rådet minimalismen, og de siste årene har trendanalytikere vekslet mellom å anbefale «japansk spa-look» eller fransk barokkstil.

Et element av personlig smak vil likevel alltid spille en stor rolle. Den anerkjente fotografen Rune Johansen har i årevis portrettert nordmenn og hjemmene deres. Hans bilder dokumenterer en helt annen virkelighet enn den vi finner i interiørmagasiner. For hjemmet gjenspeiler først og fremst hvem man er som person. Men til tross for at det store flertall mer eller mindre gir blaffen i hva som er
moderne eller ikke, hersker det ingen tvil om at nordmenn er glad i å pusse opp. Det er vår store hobby. La oss si at man skal renovere boligen sin – og faktisk har lyst til å følge de siste internasjonale interiørtrendene. Hva er det da som gjelder?

Article image

Broderte puter & velbrukte spisebord

Høstens interiørtrender setter først og fremst en definitiv sluttstrek for krimskrams.
Den franske landstilen er ut! Hjemmet skal preges av renhet og harmoni. En slags mykere form for minimalisme.
Utgangspunktet er hvordan vi ønsker å ha det i hverdagen. De fleste av oss ønsker oss en velbalansert tilværelse.
Dette gjenspeiler seg både i interiør og farger. Helst skal man blande ulike stilarter, uten å overlesse. Nytt kombineres med gammelt, og mye av det som tilbys er gjenbruksprodukter.
Å pusse opp gamle møbler er med andre ord en definitiv vinner. De fleste tresorter, med unntak av kirsebær, er populært. Overflatene skal være rustikke. Helst skal treverket gi inntrykk av å ha en historie – og gjerne være brukt gjennom flere generasjoner. Særlig gjelder dette spisebord; et møbel som får en stadig mer sentral plass. En annen variant er å velge et bord med en blank overflate, men da skal dette helst kombineres med rustikke tekstiler på stoler og sofa. Stadig flere møbelprodusenter har dessuten igjen tatt i bruk bambus. Produktene er riktignok langt mer spenstige enn det mange husker fra 70-tallet. Gyngestolen er på vei tilbake, det samme er håndbroderte puter og keramikk.

Article image

Estetisk og miljøvennlig

Samfunnets stadig økende fokus på økologi synes også å ha nådd møbelprodusentene. En rekke aktører etterstreber nå å lage gode og fornuftige produkter som ikke overbelaster systemet. Jonas Ravlo Stokke og Øistein Austad, duoen bak det norske designfirmaet StokkeAustad, bekrefter denne trenden.
– Fra å være et motto er bevissthet rundt miljø og økologi blitt et krav, sier Austad. Dette gjelder hele produksjonen.
Fra man lager produktet, bruker det og til sist eventuelt kaster det, fortsetter han. Duoen er blant Norges mest anerkjente designere og har både møbler, lamper og en vase under produksjon hos internasjonale firmaer. De tror på å skape verdier gjennom design, og at disse kan defineres som estetisk,
økonomisk, funksjonelt og miljøvennlig.
– Effektiv ressursbruk er et must, forteller de. De unge mennene reiser mye, og er å finne på internasjonale messer som i Milano og Stockholm. I tillegg har de deltatt på utstillinger i Frankfurt og Tokyo. Gutta vet mye om hva som rører seg på den internasjonale designarenaen.
– Likevel er det litt vanskelig å uttale seg for bombastisk om trender. Ofte er det spesielle krav eller situasjoner som skaper dem, og de kan fort endre seg. I denne bransjen skjer ting ofte svært raskt, forteller de. Selv anbefaler de rene flater og funksjonelle løsninger, det skal være vakkert, både for øye og sjel. – Møbler skal være gode å leve med, og det er jo også litt avhengig av personlig smak, sier de.

Article image

Gulv og vegger

Gulv av tre synes aldri å gå helt av moten. Tidligere har mange typer vært etterlikninger av eikeparketten, men nå er det mer bred plank som gjelder – både i parkett og massivt treverk. Like trendy er det imidlertid å dekke gulvene med vinyl. Gjerne i klare farger, eller med mønster. Her finnes det nå utallige varianter å velge mellom. 70-tallets trend med vegg-til-vegg tepper er dessuten på full fart tilbake, men da skal kvaliteten riktignok være svært god. Fliser, og da helst store, er også i vinden. Gjerne i andre rom enn bad og kjøkken.

Når det gjelder boligens vegger, bør valget være noe annerledes. Hvite vegger vil alltid være lekkert, særlig om man har mye møbler eller kunst. Likevel er det en mer fargerik trend som er på vei tilbake, og fargene skal være sterke og livlige. Klar blå, sterk okergul eller kraftig cerise. En kombinasjon av hvitt og farger er også å anbefale. Et rom kan for eksempel ha tre lyse vegger, mens den fjerde blir malt i en spenstigere kulør. Tapet er fremdeles et riktig valg, og da særlig i kule farger. Et generelt tips når det kommer til farger, enten på vegger eller møbler, er å følge med på hva som rører seg i kles-kolleksjonene fremover. Er en farge siste nytt på catwalken, er sjansene nokså store for at de vil dominere også i hjemmene. Årsaken er ganske enkelt at det er de samme designerne som ofte utformer produkter i begge leire. For å få de blanke, skinnende overflatene som virkelig er trenden denne høsten, kan man sette opp glass på veggene. For å få en helt spesiell effekt kan man lyse opp glasset bakfra. Glass og speil på veggene har dessuten den heldige bieffekten at små rom virker større.

Kjøkkenet – hjemmets hjerte

Når det gjelder kjøkkeninnredninger, er trendene litt mer stabile. Årsaken er at
kjøkkenet har en låst funksjon. Det skal være rom for kjøleskap, komfyr og vannkilder. Dette gir både muligheter og begrensninger. Hva som er trendy avhenger av hva slags hjem man har. Et spesielt kjøkken passer nødvendigvis ikke inn alle steder. Det kommer helt an på boligens størrelse. Et kjøkken kan fungere optimalt i en stor enebolig, men være fullstendig malplassert i en mindre leilighet. Før man velger et nytt kjøkken må man ikke bare forholde seg til plass, men også lytte til egne ønsker og behov. Uansett hersker det ingen tvil om at kjøkkenet er hjemmets kanskje viktigste rom. Stedet som tidligere skulle lukkes av og være forbeholdt familiens innerste krets, er nå i mye større grad blitt inkludert i resten av boligen. Mange, selv dem med romslige boliger, foretrekker nå glidende overganger mellom kjøkken og andre rom. Kjøkkenet har gjerne peis, terrasse og sofa. Venner inviteres inn og er like gjerne med på å lage maten som å spise den. Når det gjelder kjøkken, er det faktisk mulig å bruke det noe klisjéfylte uttrykket om at «alt er lov». Noen små detaljer er det imidlertid verdt å merke seg. For det første er det ikke så mye børstet stål som det i en periode skulle være. Åpne hyller er også i vinden. Enkelte løsninger gir faktisk rom for å eksponere alt man har av kopper, gryter og kar. I tillegg kan transparente vegger gi et helt spesielt uttrykk fra kjøkkenet og mot andre rom. En annen spennende løsning er å kunne skjule kjøkkenet fullstendig. Ved å trykke på de rette knappene endrer hyller og skap form til en glatt vegg. Sistnevnte variant egner seg nok særlig godt i mindre hjem. Fronter i tre, og da særlig valnøtt og eik, er på vei tilbake. Ved bruk av tre får rommet en touch av mykhet og virker langt mindre kjølig enn ved utstrakt bruk av stål. Hvite skap i høyglanset polyester er heller ikke å forakte. Det samme gjelder enkle, lakkerte flater.

Kjøkkenet skal ha rene linjer, gi et delikat uttrykk og samtidig være funksjonelt. Først og fremst skal rommet gjenspeile eierens personlighet og livsstil. Kanskje nettopp derfor finnes det så mange varianter å velge mellom.

Harmoni og velvære

Badet er snart det eneste rommet i hjemmet hvor man kan være alene. Tenk velvære og harmoni, og badet vil aldri bli «feil». Baderomstrendene åpner for det meste, men også på denne fronten er det noen uttrykk som skiller seg ut.

Fliser, både på gulv og vegger, vil alltid være riktig på et bad. Men nå skal de være store
– helst så store som mulig. Dette er ikke bare lekkert, men gir også en mye bedre romfølelse. Kanskje særlig til mindre bad. Når det gjelder fargen på flisene, skal den helst være sterk og klar, men også brun og gråtoner vil prege badene denne høsten. Kanskje mest innovativt er det å kombinere både små og store fliser, gjerne i ulike fargekombinasjoner.  Det aller siste er å dekke også benkeflatene med fliser – en trend som gir en nesten arabisk touch. Når det gjelder baderomsinnredning, er det lurt å velge frittstående møbler, og gjerne med utstrakt bruk av skuffer. Foruten å skape en ryddig atmosfære, er de langt mer praktiske enn de velbrukte skapløsningene. Forøvrig blir nok materialvalget nå mer retropreget, med økende bruk av mørke tresorter. De store tallerkendusjene er definitivt på moten, og massasjekar er i skuddet som aldri før.

Den grønne bølgen

Når det gjelder interiør, er det vanskelig å si hva som definitivt er «ut» og hva som er «inne». Et hjem vil alltid ha et visst personlig preg. Man knytter seg til gjenstander, affeksjonsverdien vil alltid være tilstede. Et hjem skal dessuten ikke bare være vakkert, men også praktisk. Lyse møbler fungerer godt for et ektepar midt i livet, men kanskje ikke like bra for en barnefamilie.

Og smaken er som kjent forskjellig. En ting preger imidlertid motebildet enten det gjelder klær eller interiør: den grønne bølgen. Tenk miljøvennlig, og du er trendy som bare det!

Tekst: Siri Gerrard Foto: Presse