Hjem >  Hemmelige helter!

Hemmelige helter!

På sensommeren dukket det opp et nytt norsk tegneseriealbum i postkassen vår. Etter albumet har gått på rundgang hos oss i IN magasinet synes vi at våre lesere bør få vite om dette herlige albumet.

Historien om Krüger & Krogh er en uhyre gjennomarbeidet tegneserie i franskbelgisk tegnetradisjon som foregår i Oslo. Opphavsmennene (Ronald Kabicek, Bjarte Agdestein og Endre Skandfer) begynte arbeidet med serien for over ti år siden. De har lagt ned flere årsverk i research. Tidskoloritten i «Krüger & Krogh» er helt i særklasse. Her finner du et Oslo anno tidlig 60-tall.

Første album i ny serie

Dette er det første albumet i en ny serie om de årvåkne spesialagentene Jacob Krüger og Otto Krogh. Året er 1964 og Martin Luther King skal snart motta Nobels Fredspris, men i landets hovedstad foregår det skumle og uforklarlige ting som ikke må komme byens borgere for øre. Mange har ventet lenge på denne utgivelsen.

Veien til ferdig album

Sommeren 2003 gikk Bjarte Agdestein arbeidsledig etter mange års jobbing i animasjonsbransjen. Han hadde i lang tid hatt lyst til å få startet et eget tegneserie-prosjekt. Han følte det var på tide å realisere dette. Etter å ha prøvd seg på korte striper, enkelttegninger og lengre historier kom han frem til at det var lengre historier som lå hjeret nærmest. Han innså fort at et slikt prosjekt ville bli veldig omfattende og knyttet til seg venn og kollega, Ronald Kabicek. De fant ut at de ville lage en agentserie, hvor handlingen skulle legges til tidlig på 60-tallet. I utgangspunket skulle handlingen utspille seg i London og de første skissene bar preg av et anglofilt tankesett. Etterhvert fikk Ronald penset dette over mot norske forhold. 
– For meg var det viktig at Krüger & Krogh ble noe særeget norsk og ikke en Sprint eller Asterix kopi i en fiktiv by. Det å hinte om historiske hendelser og flette inn faktiske personer i K&K universet, tenker vi er både morsomt og interessant. Det gir serien en tilleggsdimensjon, forteller Ronald
    Bitene som danner grunnlaget for serien begynte å falle på plass. Etterhvert var begge to i full jobb, som førte til at fremdriften gikk saktere, i flere år ble det et fritidsprosjekt. Så kom siste mann, Endre Skandfer med på laget. Han bidro med friske øyne og stor faglig dyktighet. Som førte til at de fikk spisset konsepetet ytterligere. Det var fortsatt et fritidsprosjekt men nå var de tre «relativt» samkjørte hoder med friskt pågangsmot.Konseptet fikk en veldig god mottakelse på Oslo Comics Expo 2011. Etter at de fikk en avtale med Egmont startet arbeidet med ferdiggjøring av «Brennpunkt Oslo» for alvor sensommeren 2012.

Inspirasjon

Hvor har dere hentet inspirasjon til historien?
- Mye forskjellig som Asterix, Lucky Luke, den italienske tegneren Jacovitti og mange andre. Skal jeg nevne et album må det bli Sprint-albumet «Virus!» (1984) av duoen Tome & Janry, forteller Bjarte.
Endre legger til sine insprasjonskilder.
– Jeg kan lese og like mye forskjellig, men på K&K er jeg sterkest inspirert av Tintin, Asterix, Sprint, Lucky Luke, Blacksad, Agent 327, Blake & Mortimer og Gil Jordan. Film og tv-serier inspirerer også mye.
Ronald har også hentet mye insprasjon fra andre meduim enn tegneserier.
– Av inspirasjon vil jeg trekke frem mye som ikke først og fremst er tegneserier H.P. Lovecraft, E.A. Poe, Film Noir, Filmavisen, Radioteateret, Knut Gribb og Oslofilmene.
    Da er det bare å smøre seg med tålmodighet mens vi venter på neste avnitt i historien om Küger & Krogh. 

Tekst: Asle Kvinnesland | Tegninger: Bjarte, Ronald & Endre

Følg IN magasinet på Facebook