Hjem » Oslo »  Havsmak i verdensklasse

Havsmak i verdensklasse

Kvaliteten på norsk sjømat er i det absolutte toppsjiktet globalt. Sjømagasinet på Tjuvholmen gjør delikatessene fra havet enkelt tilgjengelig for alle i sin unike Fiskebutikk.

 Når vi nordmenn blir spurt om hva som egentlig er «norsk mat» ender det ofte med lange diskusjoner om mors kjøttkaker, joikaboller og lutefisk. Men hemmeligheten bak det virkelig beste av norsk mat befinner seg snarere i vår unike tilgang på helt fantastiske og naturlige råvarer. Det gjør at gourmetmat til hverdags er nærmere og enklere enn mange tror. Kresne matelskere gleder seg over fangsten fra de norske hav på topp-restauranter og matglade spisebord. Spania vil ha lysingen, Brasil og Portugal vil ha klippfisken, de Baltiske landene vil ha silden og Japan makrell og laks. Hele 90 prosent av godsakene våre eksporteres. Der ligger forklaringen på det forholdsvis begrensede utvalget i våre dagligvarebutikker. Men en ny og voksende trend kommer oss til unnsetning og tar sikte på å bringe herlighetene også til det norske folket. Tenk så heldige vi er som bor midt i fiskens store hjemland og kan spise kortreist, dagsfersk mat i verdensklasse så mye vi bare orker. Paradoksets tid er ute og det er på tide å ta fisken tilbake. Og det gjør vi ytterst mot Oslofjorden på Tjuvholmen, der ny arkitektur skaper en annerledes fremtidsarena og møteplass. Tjuvholmen Sjømagasin er en totalopplevelse innen norsk sjømat og villfanget fisk – norsk på sitt beste. Og vi er kompromissløse på kvaliteten, sier kjøkkensjef ved restauranten Tobias Gustafsson.

Article image

Opplevelsessenter

 Tjuvholmen Sjømagasin er et av de beste eksemplene på den nye trenden som er i rask utvikling og er en paraply for opplevelsene som tilbys. Helt ute i Oslos vannkant ligger Restauranten, og vegg i vegg finner vi Fiskebutikken og Seafoodbaren. Et kompetansesenter for sjømat er lokalisert under samme konsept, og det kjøres populære matlagingskurs for barn og voksne. Fiskebutikken er unik i norsk sammenheng fordi den har restaurantens kompetanse bak disken. Kokkene på Sjømagasinet betjener kunder direkte i fiskebutikken og gir ekspertråd og gode tips, sammen med fisk og sjømat som ganske enkelt befinner seg helt øverst på verdens kvalitetsskala. Ferskere «fine dining» til hverdags og fest finner man ikke i Oslo. Og så er det jo ekstra hyggelig og verdifullt å få vite nøyaktig hvor enkelt det kan være å trylle frem de deiligste overraskelser til familie og venner. Butikken er ment for alle som er glade i fisk og alle som har lyst til å prøve å bli det. 

– Norsk sjømat har ekstremt høy kvalitet og er en fryd å jobbe med. Den er årsaken til at jeg velger å jobbe i Norge, forteller den svenske kjøkkensjefen med erfaring fra både Le Canard og Lofoten Fiskerestaurant. Dagens tips fra Tobias er å prøve skatevinger. Det er en fantastisk og nydelig fisk til en bra pris. Den kan helt enkelt paneres med grovt rugmel og sprøstekes i smør. Serveres i brunet smør med kapers og sitron, forteller Tobias.
Article image

Delikatesser på alle kanter

 De kokkeutdannede menneskene bak disken deler gjerne sine oppskrifter med kundene. For det er noe av filosofien bak konseptet. Å la den fantastiske norske sjømaten bli en vinner også på hjemmebane som en naturlig, supersunn og kjempegod ingrediens i lettlagde hverdagsmiddager så vel som til fest. Villfanget makrell, torsk, piggvar, uer og lysing er klassikere i Fiskebutikken, men det aller viktigste er å by på det beste av sesongenes godbiter. Akkurat nå er sjøkrepsen og kamskjellene på sitt beste og lutefisken ligger på klar utstilling. At sjømat egner seg nydelig også til festlige lag, gjenspeiles i alle tilleggsproduktene som finnes i Fiskebutikken. Dette er ikke noen delikatessebutikk for ingenting. Her får man kjøpt både andelever, trøffelolje, paellakrydder, safran, tomatprodukter, gode stykker av chêvre, manchego, roquefort og parmesan. Og velger man å bruke osten som dessert, har Fiskebutikken utsøkte appelsinblomst- og kastanjehonning til å sprinkle over. Siden Fiskebutikken fungerer nærmest som en forlengelse av restauranten, får man også restuarantmat i butikken. Vil man ha 400 gram av kveiten i disken, kan kokken legge den i kullgrillen og man kan få et glass god chablis i seafood-baren mens man venter. Vil du lage din egen hjemmesnekrede sushi har Fiskebutikken alt som trengs - fra gode råd til fisk av ypperste klasse, og sushiris og sjøgress til å pakke skjønnhetene inn i. Overraskelse til kjæresten?

 
Tekst: Elin Kvandal | Foto: Marte Kjuus