Hjem » Mat & drikke »  God drikke i juletiden

God drikke i juletiden

Både Hellstrøms gløgg og juleakevitt kommer i nye utgaver til den nært forestående høytiden.

Mesterkokk Eyvind Hellstrøm trenger ingen nærmere introduksjon, men du bør definitivt ta en titt på hans to sorter til jul – hans friske og økologiske gløgg, og årets fyldige og komplekse juleakevitt.

Ikke gå i gløggfella

Ingenting er som en kopp varmende gløgg med kroppen inntullet i et deilig mykt teppe foran peisen når kulda setter inn og du sårt trenger et lite avbrekk fra den hektiske førjulsstria. 
– Jeg ville lage en gløgg av topp kvalitet med røtter i nordiske tradisjoner, og håper at dens høytidsstemte aromaer kan bidra til litt ekstra julestemning i de tusen hjem, sier Eyvind Hellstrøm.
Gløggen er laget i samarbeid med den svenske gården Snälleröd i Skåne, og alle ingrediensene er 100 prosent økologiske. Hellstrøm har satt sitt eget preg på gløggen ved å tilsette appelsin og ingefær i krydderblandingen, og det gjør den friskere, mer balansert og litt mer sitruspreget enn andre gløgger.

Krydder i gulldrakt

Den stilige sorte flasken hentet i fjor hjem et diplom fra designkonkurransen Visuelt, samt en nominasjon til German Design Awards. I stedet for å kle opp gløggen i et glorete juledesign har designerne heller dekorert den med gullsymboler som representerer planteversjoner av de ulike krydderne, slik man kan se for seg at de flyter rundt i den mørke væsken. Til og med akasiehonningen er representert med bier og bikuber!
Hellstrøms Gløgg har en klar dyp blårød farge og en forførende og kompleks duft av kardemomme, nellik, solbær, kirsebær, honning, ingefær, kanel og sitrus. Gløggen har videre en rik, myk og fyldig munnfølelse med balansert sødme, flott friskhet og en rund og saftig smak av røde og mørke bær, kardemomme, kanel og frisk appelsinzest.
Gløggen er selvsagt herlig på egenhånd, enten som velkomstdrink til julefesten eller i sofaen etter en lang dag med juleshopping, men den er også nydelig følge til juletapas med baconsvisker, rugbrød med sild og pepperkaker med blåmuggost, samt til småkaker og juledesserter. Du kan servere gløggen både avkjølt og varm, men om du går for sistnevnte alternativ er det viktig å vite at den bare skal trekke under oppvarmingen. Temperaturen må altså ikke overstige 62 grader – ellers forsvinner en del av gløggens aromaer og karakter.

En modnere og mer kompleks juleakevitt

Til selve julemåltidet må det imidlertid sterkere lut til. Sammen med gløggen lanserer Hellstrøm sin kompromissløse juleakevitt for fjerde år på rad, og akevitten som inngår i blenden har dermed rukket å bli litt eldre. Det gjør den til en modnere akevitt med enda høyere kvalitet enn i foregående år, og den er dessuten lagret på både sherry- og madeirafat, noe som øker kompleksiteten og gir ekstra fylde.
Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig hadde lyst til å lage en egen akevitt var for å sette større fokus på norske mat- og drikketradisjoner.
– Det har blitt laget akevitt i Norge i hundrevis av år, og denne potetspriten ligger nærmest i den norske folkesjela. Det var derfor viktig for meg å lage et ekte tradisjonelt produkt av norske råvarer med godt håndverk og fokus på kvalitet. I tillegg er julen og alt det den innebærer av deilig mat og drikke for meg personlig et av årets høydepunkter, og det var derfor naturlig å også lage en egen juleakevitt. Denne er fyldigere og mer sødmefull enn den vanlige akevitten min, og demed en perfekt match til fet, salt og smaksrik mat som for eksempel pinnekjøtt, forklarer Hellstrøm.
I likhet med ham selv har akevitten en sterk personlighet, samtidig som den er like elegant og forseggjort som det han tryller frem på kjøkkenet.

Prisbelønt design

Flasken har på sin side et moderne og nyskapende uttrykk, samtidig som designet med stolthet trekker inn vår tradisjonsrike norske fortid. Hellstrøm Juleaquavit er innhyllet i århundregammel visdom i form av enkle og vakre symboler fra vintersiden av en primstav, som man i tidligere tider brukte for å huske viktige merkedager knyttet til både arbeid og fest. På Hellstrøms juleakevitt skinner symbolene i gull, og når flasken er fylt oppstår en optisk effekt med et flott spill. Dette er gjort både som honnør til de gamle symbolene, og som et dekorativt element når flasken plasseres på et julepyntet bord.
Akevitten stikker seg også tydelig ut i polhyllene, og oppfattes som maskulin og solid, samtidig som den er velutformet og vakker. Flasken har ikke minst falt i smak hos designmiljøene både hjemme og ute, og innhentet i fjor en Wood Pencil Award fra D&AD, Visuelt-gull og Pentawards-sølv, og neste år er den nominert til German Design Awards.
– Designet viser at det er kvaliteten på produktet som står i sentrum, og formidler akkurat det jeg står for og det jeg ønsket at akevitten skulle være, sier Eyvind Hellstrøm.

Til julemat og på egenhånd

Hellstrøms Juleaquavit 2016 har en gyllen farge og en mild, frisk og energisk duft av karve, appelsinzest, stjerneanis, søte appelsiner og vanilje med et hint av fennikel og sherry, og er en fyldig, rik og kompleks akevitt, samtidig som den har en forfriskende og transparent stil. Den har videre en rund og myk munnfølelse og en tydelig, intens og sødmefull smak av karve, søte appelsiner, modne plommer, kanelstang, fiken og gammelt trevirke som munner ut i en lang og frisk finish med toner av anis og fennikel.
Hellstrøms juleakevitt er perfekt til alt av norsk julemat, ikke minst pinnekjøtt og røkte pølser. Den er også nydelig til svineribbe (særlig Hellstrøms egen variant), juleand med appelsinsaus eller til og med et staselig viltmåltid. Den fungerer dessuten utmerket på egenhånd etter et tungt julemåltid. Eller hva med å teste den som ingrediens i en spennende juledrink? 
Akevitten kan drikkes romtempererert, men server den helst kjøleskapskald. Temperaturen stiger raskt i glasset, og den får dermed automatisk en fin kjellertemperatur som gjør den avkjølende til maten, samtidig som den ikke er for kald. 
Hellstrøm Juleaquavit 2016 ble lansert 4. november i Vinmonopolets bestillingsutvalg (og sannsynligvis en del butikker etter hvert) til en pris på 445 kroner. Akevitten er for øvrig kun laget i et svært begrenset opplag på 2500 nummerte flasker, og er dermed perfekt som samleobjekt for alle med et snev av mat- og akevittinteresse.

Følg IN magasinet på Facebook