Hjem » Trondheim » Helse & velvære »  GAVEN SOM VARER EVIG

GAVEN SOM VARER EVIG

Er du på jakt etter den ideelle pakken, til å legge under treet i år? Hos Onkel Henrys Tattoo shop finner du den perfekte gaven til den som har alt.

Midt i hjertet av Trondheim, nærmere bestemt i Carl Johansgate, finner du dette praktfulle tatoveringsstudioet. I varme omgivelser blir du godt mottatt av dyktige tatovører som garanterer et flott resultat. Julerushet er i gang og rundt omkring i Trondheims gater vrimler folk rundt på jakt etter den spesielle julegaven. 
– Flere og flere besøker oss før jul. Det er oftest en kjæreste eller en mamma som har fått beskjed om hva som bør befinne seg under treet, forteller innehaver Terje Leistad Heggvik.

God stemning

Selv er han fra Hitra, og hans grandonkel var Henry; En av Trøndelags legender på sjøen. I butikken er det maritime omgivelser blandet med store rokokko møbler og gullspeil. Terje forteller at ideen bak «stua» på Onkel Henrys var å gjenskape Henrys lugar. Han mener at nå er det snart bare røyklukta og havsaltet som mangler.
– Det fine med den nære beliggenheten til Fjordgata, er at man kjenner sjølukta bare man stikker nesen ut døra, tilføyer han. 
Men i dag lukter det pepperkaker og kakao i lokalene. Kombinerer man dette med interiøret og arbeidere som flittig utfører stillesittende håndverk kan man nesten få en følelse av at man er i et slags «nisseverksted.» Selv om gavene trolig nok blir laget først i januar. Onkel Henrys tilbyr nemlig gavekort som varer i hele fem år. Beløpet bestemmer du selv.

Aldri for gammel

Tommy Berntsen er ansatt som daglig leder, og den som tar seg av kundene når Terje er opptatt med andre ting. Han stortrives i jobben på Onkel Henrys.
– Det er lett å bli inspirert i denne jobben, som er mer en livsstil. Ingen dag har vært lik siden jeg begynte her hos Terje, forteller han.
Hit kommer kunder i alle aldre, enten for å bli tatovert, eller for å glede andre. Berntsen forteller energisk om en eldre herremann som i fjor kom på besøk i førjulsrushet. 
– Han mente «kjerringa» hjemme hadde nok porselen og støvsamlere. Han hadde fått «krimskramset» i halsen for over 30 år siden, og nå var grensa nådd. I januar kom de begge ned til butikken. Jeg trodde ikke det var mulig og sette lutefisk i halsen fortalte kona, men på julaften ble hun visst en erfaring rikere. Det er ikke ofte vi har «jenter» på 70 år i stolen her, ler Tommy. 
– Det var Kolbjørn, ektemannen gjennom 50 år som overrakte gavekortet over lutefisken på julaften, ler Tommy.
I studioet henger et innrammet bilde av butikkens eldste kunde.

100 % Blekk og Sprøyt

Onkel Henrys Tattoo Shop består av flere tatovører som alle setter sitt eget særpreg på det de gjør. 
– Det er jo viktig at alle som kommer hit får noe personlig, sier Heggvik, som selv har vært tatovør i 16 år. 
– Da jeg startet i faget plukket man tatoveringene man skulle ha ut ifra en bok eller et såkalt «flash» på veggen. Slik er det ikke lenger. I dag skal alt skapes i «kundens ånd.» Det er klart at man må være erfaren og dyktig om man skal tegne ting som kunden beskriver ut fra fantasien. Men hos oss på Onkel Henrys er det heldigvis ikke fantasien det står på, humrer Terje. 
– Har jeg fortalt deg om da Onkel Henry satte seg fast i isen og ble reddet av julenissen? Han ler og blunker til alle kanter. Etter et kaffebesøk i denne stua forstår man etter hvert betydningen av stedets eget slagord: 100 % Blekk og Sprøyt.
Ideelt om vinteren
Har du et ønske om å tatovere deg, er det noen forholdsregler å tenke på før du går i gang. Det er viktig å tenke nøye gjennom hvilken tatovering man ønsker på forhånd. Den pryder kroppen i alle år, og blir en del av din historie. Hos Onkel Henrys får du gode råd og tips, og sammen blir dere enige om størrelse og hvor den bør plasseres. 
– Vi bruker god tid sammen med kundene våre. Det er en prosses der våre råd skal sys sammen med kundens ønsker. En nylagt tatovering bør pleies nøye, og man bør unngå sol og bading den første tiden. Vinteren er en smart årstid å tatovere seg på, sier Berntsen.

Eldgammelt yrke

Hos Onkel Henrys Tattoo Shop videreføres eldgamle tradisjoner. Det er et av verdens eldste yrker. Tatoveringer har vært en del av den europeiske kultur siden yngre steinalder. Det er faktisk funnet kinesiske mumier datert til det andre århundre f.Kr. med tatoveringer. Tatoveringer var i Norge og andre deler av den vestlige verden lenge nesten utelukkende forbeholdt sjøfolk og fungerte derfor som et slags symbol for yrkesgruppen. Mens i dag er tatoveringer blitt alminnelige mote. Heggvik tror mye av forklaringen på populariteten er at det å pynte seg for andre er et urinstinkt. 
– En tatovering setter dype og varige spor, og for mange kan det være som en historie. 
Det er noe uforklarlig, dramatisk og fascinerende over det å velge å bli tatovert, sier han engasjert. 
For mer inspirasjon og informasjon, besøk hjemmesiden: www.onkelhenrys.no.

Tekst: Mari Janne Støle | Foto: Mari Janne Støle, Stine Marie Larsen & Onkel Henrys