Hjem » Helse & velvære »  Frihet uten briller

Frihet uten briller

Øyelaser og -kirurgi har blitt vanligere de siste årene, og de fleste vet i dag at dette er et raskt og trygt inngrep med lav risiko. Resultatet er en brille- og kontaktlinsefri hverdag, noe som både er praktisk og økonomisk! 

I Memiras trivelige lokaler i Kristiansand sentrum er det lett å føle seg vel. Her blir man møtt med et smil av sykepleier og klinikkleder Randi Moseid og optiker Anita Centio Rasmussen. I tillegg har Memira flere øyekirurger som reiser rundt på klinikkene for å utføre øyebehandlinger.
– Folk synes ikke laser er så skummelt lenger, mener Randi, og forteller at de ikke har én typisk kunde hos Memira. 
– Vi har like mange bønder som byfolk som besøker klinikken, ler Randi. 
– Det som er fellestrekket er at folk av ulike årsaker ikke ønsker eller kan bruke briller i jobb eller hverdag. For bønder er det upraktisk å stelle i fjøset med briller eller linser på; Forretningsfolk har ofte en travel hverdag hvor briller og tørre linser ikke passer inn; For håndverkere er det upraktisk med briller. I politiet kan man ikke være svaksynt, og da er laserkirurgi veldig aktuelt.

Uforpliktende konsultasjon

Memira tilbyr både laserbehandling og RLE, eller linsebytte. Disse inngrepene er svært trygge, og Memira bruker ny teknologi som er skånsom for øyet. 
    I forkant av behandling kommer man inn til en uforpliktende konsultasjon, hvor optiker utfører en grundig synsundersøkelse, svarer på eventuelle spørsmål og bestemmer om man kan gjennomgå en behandling. 
– Det er ikke alle som kan få utført operasjon på øyet. Omtrent 25% av våre pasienter får avslag, av ulike grunner. Man må blant annet ha hatt stabilt syn i om lag to år i forkant for å få godkjent laseroperasjon, forteller Randi. 
    Hun oppfordrer alle til å komme inn og ta undersøkelsen, selv om man ikke er sikker på om man ønsker å gjennomgå en operasjon. 
– Det er bedre å komme inn og sjekke om man i det hele tatt kan få utført operasjonen. Får man avslag, slipper man å gå rundt og tenke på det, sier Randi.

Laser og linsebytte

Memira er den eneste klinikken på Sørlandet som tilbyr øyelaseroperasjon. Med laseroperasjon kan man behandle nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner. Det tar ikke mer et par minutter å behandle hvert øye, og man kan dra hjem rundt en time senere. De fleste har litt smerter og ubehag i 3-4 timer etter laserbehandlingen, men de aller fleste kan kjøre bil og gå på jobb dagen etter. 
    Klinikken utfører også RLE, som er et bytte av øyelinsen. Dette er faktisk den operasjonsmetoden som brukes mest på verdensbasis, og tallet har også økt i Norge. Denne operasjonen er for de som ikke ønsker å bruke lesebrille eller progressiv brille. Kirurgen erstatter den gamle linsen med en ny, flerstyrket linse som kan se på flere avstander. En slik operasjon tar omtrent 15 minutter per øye. 
    Synet er for mange den viktigste sansen man har, og mange kan være litt nervøse før en øyebehandling eller –operasjon. Det er mulig å få beroligende medikamenter før inngrepet, i tillegg kan man stille spørsmål til personellet underveis i operasjonen.

God informasjon

Som privat klinikk har Memira relativt korte ventetider. Man får som regel time til forundersøkelse innen et par uker, og operasjonstid innen én til to måneder. Prisen på en behandling er svært individuell, men Memira tilbyr delbetaling til sine kunder. 
– Det er 18 års aldersgrense på våre behandlinger. I utgangspunktet er behandlingen permanent, selv om det noen ganger trengs justeringer, opplyser Randi. 
– Det er viktig å stille spørsmål i forkant, slik at man får svar på alt man måtte lure på. I tillegg gir vi ut skriftlig info i forkant av inngrepet. Våre optikere har spesialopplæring innenfor øyelaser og –kirurgi. 
    Memira i Kristiansand samarbeider med flere optikere i byen, slik at de sammen kan gi de beste løsningene for sine kunder. 
– Briller og linser passer ikke for alle, på samme måte som at laser og øyekirurgi ikke passer for alle. Ved å samarbeide med optikerne i byen kan vi sammen gi god informasjon og den beste løsningen for hver enkelt, avslutter Randi.

Tekst & foto: Lina Grotmol

Følg IN magasinet på Facebook