Hjem >  Fri med stil

Fri med stil

Planlegger du å fri til din utkårede? Da må du ta turen innom Gullsmed Heyerdahl. Ikke bare finner du et bredt utvalg frierringer og får hjelp av dyktige fagfolk, de kan også friste med et unikt og spennende frierikonsept som vil gjøre dagen ekstra minnerik!

Heyerdahl er en av Norges ledende gullsmeder og urmakere, og har i dag tre butikker i Oslo. Og går du med gifteplaner er det vel verdt å ta turen innom den nyeste, Heyerdahl Paleet. 
Heyerdahl Paleet tar sikte på å bli den beste butikken for gifteringer i Norge. Her vil du finne best utvalg og flest muligheter, og du kan ikke gifte deg uten å være innom oss, forteller gullsmed Thomas Heyerdahl. 
    Tidligere var det vanlig at mannen kjøpte blomster når han skulle fri til sin kjære før paret sammen plukket ut forlovelsesringer. Men de senere år har vi sett at det har blitt stadig mer vanlig med den amerikanske modellen hvor mannen går ned på kne og frir med en diamantring. 
– Om man skal gi bort en diamantring når man frir, så er det lurt å ha en lang tidshorisont i tankene. Forhåpentligvis skal ringen bæres hver dag resten av livet, og gjerne gå i arv til neste generasjon. Derfor lønner det seg å finne en ring som er tidløs med et stilrent og klassisk design. Det finnes mange muligheter, men det mest vanlige er en klassisk enstens diamantring.

Historiske røtter til oldtiden

Frierier er kjent fra fortellinger, kunst og kulturhistorie siden oldtiden. Men det er uklart når ideen om å gå ned på kne for å fri først oppstod. Selve handlingen har likhetstrekk med flere seremonielle handlinger, for eksempel er det å knele ved bønn en vanlig skikk i mange religiøse seremonier. Det har også vært vanlig å knele når man ble slått til ridder av en konge eller dronning. Å gå ned på kne når man frir kan dermed sees på som et tegn på respekt. 
    Gjennom historien har det ikke vært bare blomster eller ringer som har blitt brukt til å fri. På 1800-tallet kunne du sende din utkårede et par nye hansker eller en treskje du hadde laget selv. Hvis hun bar hanskene eller skjeen i et bånd rundt halsen til kirken den påfølgende søndagen betydde det at hun hadde akseptert frieriet. 
    Ideen med frier- eller forlovelsesringer blir ofte tilskrevet de gamle egypterne, og mange hevder også at tradisjonen ble adoptert i antikkens Hellas. Det er dermed vanskelig å vite sikkert når tradisjonen først oppstod, men historiske kilder kan bekrefte at ringer ble brukt som et symbol på forlovelse i Romerriket 200 år f. kr. De romerske kvinnene fikk ofte to forlovelsesringer, en i gull og en i jern. Gullringen ble brukt ute blant folk, mens jernringen ble brukt hjemme mens hun utførte husarbeid.

En erkehertug og en reklamekampanje

I dag har diamanter blitt et symbol på kjærlighet og det er mange som viser sin kjærlighet ved å fri med en diamantring. Det første dokumenterte tilfellet av bruk av en diamantring som symbol på en forlovelse var det erkehertug Maximilian 1 av Østerrike som stod for. Ved hans forlovelse til Maria av Burgund i Wien i 1477 gav han henne en ring med diamanter formet som en M. Dette førte til at adelsmenn og rike handelsmenn også begynte å gi diamanter til sine kjære, og lenge var dette forbeholdt de øverste samfunnslag. 
    På 1860-tallet ble diamanter funnet i Sør-Afrika og det ble startet opp en storstilt utvinning. Dette første til at prisene på diamanter falt og flere enn bare de rikeste var i stand til å kjøpe denne høyt verdsatte stenen. Men med første verdenskrig og den store depresjonen falt etter hvert populariteten til frierringer med diamanter. På slutten av 1930-tallet bestemte det kjente diamantkonsernet De Beers seg for å forsøke å snu trenden og lanserte en reklamekampanje. Kampanjen gikk over flere år og skulle vise seg å spille en betydelig rolle i historien om forlovelsesringer. Blant annet var det her det kjente begrepet «a diamond is forever» ble lansert. Med kampanjen overbeviste de folket om at forlovelsesringer er noe som varer evig og at en diamant er den eneste akseptable steinen i en ring man skal fri med. Her i Norge har det de senere år også blitt stadig mer vanlig å fri med en diamantring, og det er nok sannsynlig at det er påvirkningen fra amerikansk kultur gjennom tv-serier og film som har ført til den stadig økende populariteten.

En ring å være stolt av

I USA er det en gylden regel at ringen skal koste tre månedslønner, men Thomas Heyerdahl forsikrer om at så langt har vi ikke kommet her hjemme. 
– Men det er tydelig at mennene er opptatt av at det skal være en ring med skikkelig kvalitet. Vi har diamantringer med gode kvaliteter i alle prisklasser og hjelper gjerne med å foreslå den rette, slik at mannen får en best mulig frierring tilpasset sitt budsjett. Dette er jo en ring som kvinnen skal være stolt av og som skal være rosinen i pølsa i smykkeskrinet. Når man først skal gi bort en diamant er det viktig at den har god kvalitet slik at den fungerer som den skal i forhold til lysbrytning. Vi anbefaler også at man heller kjøper en mindre diamant med god kvalitet enn en stor diamant med dårlig kvalitet. En diamant med lavere farge og klarhetsgrad vil se «tannløs og død ut». Man vil jo at diamanten skal stråle i alle regnbuens farger, noe man kun oppnår om diamanten innehar god kvalitet i farge, klarhet og slip.

Nytt frierikonsept

Gullsmed Heyerdahl har også utviklet et helt nytt frierikonsept. Ikke bare er det en lekker og spennende løsning, det er også et fantastisk minne fra den store dagen. I en luksuriøs eske ligger frierringen sammen med en personlig hilsen og to champagneglass fra Hadeland Glassverk gravert med dato. 
– Tanken er at det skal være et hyggelig tilleggsprodukt som skaper et ekstra minne rundt dagen og som understreker frieriet på en fin måte. Pakker man inn den store esken blir det dessuten vanskeligere å gjette hva som er oppi. Heyerdahl har også tilsvarende konsept for gifteringer.
    Hos Gullsmed Heyerdahl får du i tillegg ja-garanti på frierringen. Skulle du være så uheldig å få nei så får du pengene tilbake. Men heldigvis er det sjelden de opplever at noen kommer slukøret tilbake. Etter at man forhåpentligvis har fått positivt svar på frieriet, er det gifteringer som står for tur. Heyerdahl Paleet har som mål å gi kundene det beste utvalget på gifteringer i Norge og det er vel verdt å ta turen innom. 
– Vi ønsker å tilby flest muligheter, fra å kjøpe ringer rett fra brettet til å være med på en workshop i verkstedet hvor man lager ringene til hverandre på egenhånd under profesjonell veiledning. Hva er vel mer romantisk enn å stå i kirken og gi hverandre ringer man har laget selv?

Morgengaver

Det er fremdeles vanlig å gi hverandre morgengave og Thomas Heyerdahl røper at det skjer ofte at de har både den kommende bruden og brudgommen innom butikken for å kjøpe morgengaver til hverandre. 
– Hun kjøper ofte en klokke til han, mens han kjøper et smykke. Da kan det være lurt å tenke på at smykket skal passe til frier- og gifteringene. De som har kjøpt gifteringer hos oss får dessuten alltid en ekstra god deal på morgengaven. 
    Hos Gullsmed Heyerdahl får du også seks måneders gratis forsikring på alle klokker og smykker kjøpt her. Dette er dessuten produkter hvor det er viktig å forholde seg til en seriøs gullsmed, der man kan komme tilbake for å få utført faglig service og vedlikehold. 
– Siden dette er produkter som har lang levetid er det en trygghet å ha et fysisk sted hvor man kan komme og få den servicen som trengs, noe man ikke får om man handler i rene nettbutikker. Vi anbefaler alle våre kunder som kjøper diamantsmykker å komme innom en gang i året for en gratis sjekk og rens av smykket. Dette er jo smykker som skal bæres resten av livet og da er det viktig å ta godt vare på dem!

FAKTA Heyerdahl

Heyerdahl er en av Norges ledende gullsmeder og urmakere, og har i dag tre butikker i Oslo. På Paleet i Karl Johan, på Sjølyst/Skøyen og på CC-Vest. Heyerdahl har egen VIP lounge i tilknytning til deres forretninger på Paleet og Sjølyst. For mer informasjon se www.heyerdahl.no og www.gifteringworkshop.no

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Heyerdahl & IN magasinet