Hjem >  Fra vevestue til trendinteriør

Fra vevestue til trendinteriør

Det hele startet som vevestue på Jølster i midten av forrige århundre, med produksjon av tradisjonsrike husflidvarer. I dag har Audhild Vikens arv utviklet seg til trendy og moderne gavebutikker over hele landet.

Gjennom vinduene ser man rett på Stortinget. Så sentralt det nærmest er mulig å komme i Oslo, ligger den moderne interiør og gavebutikken Ting. Her bugner det av
gaveartikler i alle former. Dette en av de mest populære gavebutikkene i landet. Men det hele startet lang fra Oslogryta. Da Audhild Viken i 1970 satt opp sitt utsalg på Skei i Jølster, hadde hun allerede holdt på i 20 år. Siden midten av 1900-tallet hadde hun produsert og solgt typisk norske husflidsvarer. Hun sysselsatte rundt 200 medarbeidere, mange av dem husmødre. Snart solgte hun varene sine over det meste av landet.

Noe for enhver smak og behov

– Audhilds sønn startet med salg av suvenirer og hennes barnebarn igjen ville bygge videre på dette, så de startet det moderne gavekonseptet, som ble til butikkjeden Ting, forteller kommunikasjons-ansvarlig Julie Håkonsen.
Den første butikken åpnet i 1999 i Bergen, og i Oslo i 2003. Suvenirdelen av forretningene er fortsatt i full drift, under Audhild Viken-navnet. Itillegg til Ting og suvenirkjeden, finnes Småting og Røst, i Prinsens gate.

Både rimelig og high end

– På Ting har vi alt fra moroting, til populære merkevarer til for eksempel kjøkken, kontor og bad. Her finner du ting til folk i alle aldre.
– Folk tenker kanskje på oss som en high end-butikk, men vi har både de mest eksklusive tingene og litt rimeligere produkter.

Puter og high end søppelbøtter

Er det spesifikke varer som er spesielt populære i år?
– Fortsatt er puter veldig populært. Nå har Hay sluppet en ny fargekolleksjon. Også er det en del andre it-varer, blant annet fra Kähler. De er spesielt kjent for Omaggio-vasene , som kommer håndmalt i forskjellige størrelser. Det har vært kjempehype de siste årene, og i år har de kommet med en lekker julekolleksjon.
– Vi er dessuten en av veldig få forhandlere av Vipp pedalbøtter. Ikoniske pedalbøtter til bad og kjøkken.

Blått er hot

Hva med farger og materialer, hva er i tiden?
– Blått er jo hot, gjerne en mørk mørk blå. Ser man for eksempel på fargaskalaen som Hay bruker, er den litt støvete. Jeg tror det er mange som bytter ut den rent røde jula med innslag av burgunder. Også må man ha gull til jul.
– Hos oss får du alle gaver pakket inn. Det er mange som kommer tilbake år etter år som setter stor pris vi alltid pakker inn gavene, uansett om du skal gi bort en stige til jul, så pakker vi inn den, ler Sara Färdigh.

Tekst & foto: Ketil Blom

Følg IN magasinet på Facebook