Hjem >  FORM & FUNKSJON FORENT I ÉN STOL

FORM & FUNKSJON FORENT I ÉN STOL

CH23 – en av de fire første stolene Hans J. Wegner designet for Carl Hansen & Søn – er tilbake i produksjon.

Den verdenskjente danske møbeldesigneren Hans J. Wegner hadde en unik evne til å gjengi sofistikert, avansert design på en enkel og elegant måte. Helt fra starten av klarte han å utnytte treets potensial til det fulle og utvikle et svært personlig uttrykk. Et av de første eksemplene på det store talentet hans var spisestolen CH23 – en enkel, stilren design med stor detaljrikdom. Carl Hansen & Søn reintroduserer nå spisestolen CH23, som har vært ute av produksjon de siste fem tiårene. Den enkle, funksjonelle og vakkert utformede stolen var et av de første møblene Wegner designet eksklusivt for Carl Hansen & Søn. Stolen ble godt mottatt under lanseringen i 1950, og den er et tidlig eksempel på Wegners unike sans for design og innsiktsfulle håndverk. CH23 innledet også starten på et langt og fruktbart samarbeid mellom den produktive, nyskapende designeren og Carl Hansen & Søn.

CH23

CH23 er en av Wegners mest karakteristiske spisestoler uten armlener, og den har en rekke velkjente Wegner-detaljer: formen på de elegante dekkproppene på rygglenet, det spesielle dobbeltflettede setet og den buede formen på bakbeina, som sikrer optimal stabilitet. Stolen kan virke ganske enkel ved første øyekast, men en nærmere kikk avslører mange fine detaljer. Et eksempel på Wegners svært raffinerte snekkerarbeid er de korsformede dekkproppene som han brukte for å markere overgangen mellom rygglenet av formpresset finer og stolens ramme. 
– CH23s dobbeltflettede sete var et betydelig kunststykke i 1950. Det kreves en spesiell teknikk og store ferdigheter for å lage det, men resultatet er både slående og elegant, sier Knud Erik Hansen, administrerende direktør hos Carl Hansen & Søn. 
Han fremhever videre at Wegner, i tillegg til å ha øye for estetikk, også hadde en dyp forståelse for ergonomi. 
– Spisestolen forener funksjon og kvalitet. Du kan sitte komfortabelt i flere timer uten å bli sliten. I tillegg tar CH23 svært liten plass rundt bordet, noe som gjør den ideell selv i mindre spisestuer og kjøkken, sier Knud Erik Hansen. 
Han legger til at siden CH23 er så stødig og kompakt, så er den også et utmerket valg for restauranter og andre offentlige rom.

Eksklusivt for Carl Hansen & Søn

CH23 var en av de fire første stolene Wegner designet spesielt for Carl Hansen & Søn i begynnelsen av karrieren sin. De fire stolenes organiske konturer og raffinerte detaljer viste hvilke store talenter den unge mannen hadde både som designer og håndverker. Selv om Wegners designarbeid på mange måter representerte et skarpt brudd med det tradisjonelle, ble møblene hans mottatt med stor interesse.
– Arbeidet hadde et helt nytt og spennende uttrykk, men også en enkelhet som appellerte til mange. Wegner nådde et bredt publikum med sitt raffinerte håndverk og innbydende designuttrykk, og spisestolen ble en stor suksess for Carl Hansen & Søn både i Danmark og utenlands, sier Knud Erik Hansen.
– CH23 fremstår som moderne og tidløs også i dag, ettersom den har en enkel design og sterk konstruksjon og i tillegg er komfortabel å sitte i og pen å se på – uavhengig av om den brukes i private hjem eller offentlige rom. Det iboende klassiske potensialet gjør at den stadig er relevant – også for nye generasjoner, sier Knud Erik Hansen. 
Han legger videre til at den relanserte utgaven av CH23 er fullstendig trofast mot Wegner originale, håndtegnede skisser. Den eneste justeringen som ble gjort, var på stolens høyde, der ytterligere to centimeter gir en mer optimal ergonomi for dagens designentusiaster, som har vokst seg litt høyere siden 1950. CH23 er produsert på Carl Hansen & Søns nye fabrikk i Gelsted på den danske øyen Fyn, der begavede danske møbelsnekkere og flettere sikrer håndverk av høy kvalitet. CH23 er tilgjengelig i eik og valnøtt så vel som i en kombinasjon av disse tretypene i ulike utførelser. De elegante dekkproppene på rygglenet er tilgjengelige i enten eik eller valnøtt. Setet kommer i naturfarget eller svart papirsnor.

HANS J. WEGNER

Hans J. Wegner (1914-2007) Den danske arkitekten og møbeldesigneren Hans J. Wegner anses som en av de ledende møbeldesignerne i det 20. århundret. Han var en drivkraft i bevegelsen Danish Modern, som bidro til å endre folks holdning til møbler på 1950- og 1960-tallet. Hans J. Wegner er spesielt kjent for sine stoler og kalles «stolens mester» over hele verden. Han har designet mer enn 500 stoler. 
Wegner er kjent for sine perfekt utførte møbler med utsøkte former kombinert med en vedvarende nysgjerrighet for materialer og en dyp respekt for tre som materiale og treets karakter. Hans design gir minimalismen en organisk og naturlig mykhet.
Hans J. Wegner ble født i 1914 i Tønder som sønn av en skomaker. I en alder av 17 år ble han utlært som snekker hos H. F. Stahlberg, og det var her Wegners første design så lyset. Som 20-åring flyttet han til København og startet på den danske Kunsthåndværkerskolen, der han gikk i perioden 1936–1938 før han startet som arkitekt.
I 1940 innledet Wegner et samarbeid med Arne Jacobsen og Erik Møller i Århus da de skulle innrede det nye rådhuset i Århus. I 1940 begynte Wegner også å samarbeide med snekkermester Johannes Hansen, som spilte en stor rolle når det gjaldt å bringe moderne design inn i den danske offentligheten.
Hans J. Wegner startet sitt eget tegnekontor i 1943. I 1944 designet han den første Kina-stolen i en serie der alle var inspirert av kinesiske keiserstoler. En av stolene i denne serien er Y-stolen, som ble designet i 1949, og som har vært i produksjon hos Carl Hansen & Søn siden 1950. Den er med tiden blitt Wegners største suksess.
Hans J. Wegner anses som en av de mest kreative og produktive danske møbeldesignere. Han har fått flere designpriser, inkludert Lunningprisen i 1951 og The 8th International Design Award i 1997. Han ble æresmedlem av Akademiet for de Skønne Kunster i 1995 og æresdoktor ved Royal College of Art i 1997. Nesten alle de store designmuseene i verden, fra The Museum of Modern Art i New York til Die Neue Sammlung i München, stiller ut hans møbler. Hans J. Wegner døde i Danmark i januar 2007 – 92 år gammel.
Carl Hansen & Søn begynte å samarbeide med Hans J. Wegner i 1949, og dette samarbeidet har ført til en omfattende produksjon av Wegners design av spisestoler, lenestoler, skamler, sofaer, sofabord, spisebord og kontorkonsepter samt barnemøbler. Av ikonisk Wegner-design i Carl Hansen & Søns regi kan Skallstolen, Wing Chair og Y-stolen nevnes.

Da Hans J. Wegners CH23 ble presentert i 1950, tiltrakk den seg stor interesse på grunn av dens iboende enkelhet og nyskapende design. Carl Hansen & Søn relanserer nå den funksjonelle og elegante spisestolen.

FAKTA: CH23 av Hans J. Wegner

• Dimensjonene på CH23 er 44 cm (setehøyde), 77.4 cm (høyde), 50,3 cm (dybde) og 51 cm (bredde). CH23 er tilgjengelig i butikkene fra og med juni 2017 med veiledende priser fra NOK 7194 (inkl. mva.).
• Finn nærmeste Carl Hansen & Søn-forhandler ved på www.carlhansen.com

Tekst: IN magasinet | Foto: Carl Hansen & Søn
 

Følg IN magasinet på Facebook