Hjem » Kultur & underholdning »  Forførende russisk opera

Forførende russisk opera

Russland! Ordet smaker av eventyr, mystikk og dristige heltedåder. Til våren er det tid for å la seg forføre av russisk opera når Bergen Nasjonale Opera setter opp Rimskij-Korsakovs fargerike Gullhanen i Grieghallen.

1: Fra forestillingen L‘Étoile i Grieghallen i februar 2012, regissert av Mark Lamos. Foto: Magus Skrede. 2: Promobilde for Gullhanen Foto: Knowit design

– Gullhanen er et eksotisk eventyr, og publikum i Bergen kan forvente seg masse gull, farger og mystikk, sier Mary Miller, operasjef i Bergen Nasjonale Opera. 
– Musikken er frodig og romantisk med en orientalsk vri, og karakterene vi møter er både morsomme, pompøse og litt skumle, forteller Miller.
Gullhanen har premiere i Grieghallen 31. mars, og spilles deretter frem til 4. april. 
– Vi mobiliserer stort til denne forestillingen, med Bergen Filharmoniske Orkester, vårt fremragende profesjonelle kor, Edvard Grieg Kor, og solister fra hele Europa. Til sammen vil rundt 150 mennesker være aktive på og bak scenen. Og vi i Bergen vil være så heldige å få være de første i Norden til å få oppleve denne fantastiske russiske operaen! sier Miller
Den briljante russiske 1800-tallskomponisten Rimskij-Korsakov skrev sin siste opera Gullhanen som et eventyr, men makthaverne i hjemlandet lot seg ikke lure: Bak operaens forførende overflate av sensuell musikk og eksotiske historier skimtet de med rette en bitende kritikk av tsaren og hans innsats i den russisk-japanske krig. Rimskij-Korsakov fikk derfor aldri se Gullhanen bli oppført, men på operahusene i Paris, London og New York slo denne morsomme, fargerike operaen fort an.
Operaen handler om den aldrende tsaren Dodon, som hersker over et enormt rike, til forveksling likt Russland. Og slik det ofte er med store land – riket trues av fiender på alle kanter. Tsaren ligger våken om nettene av frykt for inntrengere. Tsarens astrolog kommer med en uventet løsning: Han skjenker tsaren en gave, en stor gullhane som galer hver gang fienden nærmer seg. Endelig kan tsaren sove trygt! Som takk får astrologen ønske seg hva han vil. Tsaren drar ut i krigen, mister sine to sønner, men møter en tiltrekkende orientalsk prinsesse som han gifter seg med og tar med seg hjem. Der venter astrologen, men ønsket hans overrasker alle ...
– Jeg tror Gullhanen egner seg veldig godt også for dem som aldri har vært på opera før. Det er en opera for alle aldre, full av dans og bevegelse, sprø karakterer og magiske øyeblikk, sier Miller.

Emmy- og Tony-vinner Mark Lamos regisserer Gullhanen.

Emmy- og Tony-vinnende regissør

Gullhanen iscenesettes av den amerikanske regissøren Mark Lamos, av New York Times kalt «a poet of the theatre». Lamos har blant annet vunnet Emmy-prisen for TV-produksjonen av operaen Madama Butterfly, og den høythengende Tony-prisen som teaterregissør. I 2012 var Lamos i Bergen med den fargesprakende forestillingen L‘Étoile (Stjernen), en blott-til-lyst-opera som med sine glitrende kostymer og cancan-dansere tok bergenspublikummet med storm. 
– Mark har en enorm fantasi og en stor sans for humor, bevegelse og farge. Han er en ekte historieforteller, og han forstår hvordan en opera må være levende og overbevisende teater. Han er også strålende på å integrere dans i sine produksjoner – ingen får lov til å bare stå stille og synge. Hos Lamos får vi alltid følelsen av en verden i bevegelse, og han mestrer balansen mellom lys og mørke, mellom spenning og forløsning. Og Lamos har med seg de eminente kunstnerne George Souglides og Sean Curran som henholdsvis scenograf og koreograf. I tillegg til alt dette, er Mark flott å jobbe med. Da han regisserte L‘Etoile for oss i 2012, storkoste både kunstnere og sangere seg – ja, også vi som jobber i administrasjonen ble fullstendig revet med av entusiasmen, forteller Miller.

Operasangere fra øverste hylle

Til Gullhanen har Bergen Nasjonale Opera funnet frem til et topp internasjonalt lag operasangere, hver og én håndplukket til akkurat denne forestillingen. Andrew Shore, som spiller kong Dodon, er en av Storbritannias mest anerkjente operasangere med en karriere som har tatt ham fra Metropolitan Opera i New York til Buenos Aires. 
– Shore har en fantastisk evne til hente frem det essensielle i karakteren han spiller, sier Miller. 
– Og selvsagt har han en fantastisk stemme. I tillegg har vi mange sangere som til daglig synger på det berømte Marinskij-teatret i Sankt Petersburg. Da må det jo bare bli bra! utbryter Miller til slutt.