Hjem » Hjem & fritid »  Filosofisk veiledning

Filosofisk veiledning

I løpet av livet opplever de fleste perioder hvor man blir stilt overfor vanskelige valg. Det kan være vanskelig å rydde opp i tankene på egenhånd og vite hvordan man skal velge riktig vei videre. Hos Idélab Norge får du veiledning til å finne ut hva som er riktige for deg, enten du vurderer en ny jobb, om du skal gå fra partneren eller trenger hjelp til å få familien med mine, dine og våre barn til å fungere.

Livet byr på utfordringer for de fleste av oss. Alt fra de store spørsmålene om meningen med livet til de av mer praktisk art relatert til forhold, utdannelse eller jobb kan av og til virke nærmest uoverkommelige. Da er det godt å prate med en utenforstående som har erfaring og kunnskap til å hjelpe til med å løse opp i flokene. Med basis i 2500 år med filosofihistorie tilbyr Idélab Norge hjelp med å sortere tanker og sette ord på dine egne følelser, slik at du blir bedre i stand til å ta gode valg for deg selv.
Filosofi forbindes ofte med noe stort, tungt og abstrakt. Men Idélab Norge er en forening som ser på bruken av filosofisk historie med tanke på en praktisk tilnærming til livet. De to ildsjelene bak foreningen, Lina Holte-Leyk og Jan-Magne Torp, har begge mastergrad i idéhistorie og filosofi, og duoen driver nå privatpraksis på Oslo vest.
– Vi jobber med å tilgjengeliggjøre filosofien for folk flest i form av en veiledningstjeneste hvor man kommer til oss med sine spørsmål og utfordringer. Vi hjelper vedkommende med å sette ord på sine tanker, og der det er hensiktsmessig benytter vi eksempler fra filosofihistorien. Vi ønsker å forstå folk på deres premisser, og legge til rette for at de kan slutte å tenke uhensiktsmessig om eget liv og heller gjøre gode valg. Noen av historiens klokeste hoder har tenkt og analysert gjennom tidene, og gitt oss gode verktøy for å belyse en rekke utfordringer vi som mennesker møter, forteller de to.

Eksistensielle spørsmål og akutte kriser

Personer som kommer til Idélab Norge for veiledning befinner seg gjerne i en av to hovedkategorier.
– Den første er knyttet til eksistensielle spørsmål med konkrete problemer som om man skal bytte jobb, flytte til en annen by eller skille seg fordi man har møtt en annen. Da hjelper vi personen til å se en rød tråd gjennom sitt eget indre univers slik at de blir i best mulig stand til å gjøre et eget valg. Deretter lager vi sammen med den enkelte en personlig handlingsplan for hvordan denne best mulig kan realisere dette valget. Den andre kategorien er akutte eksistensielle kriser. Kanskje har man fått en sykdom som gjør at man ikke lenger kan stå i arbeid og har behov for hjelp til å finne en ny mening i livet. Vi har også jobbet en del med meningsløshet, hvor de som søker oss føler at livet mangler mening. Det blir en form for akutt filosofi istedenfor akutt psykologi. Med det mener vi at vi ønsker å gi folk muligheten til å komme ut av situasjonen før opplevelsen av meningsløshet har gjort dem syke.
I dagens samfunn er det mye fokus på å være vellykket og fremstå som mest mulig perfekt. Veiledningen hos Idélab Norge er et godt alternativ til å forsøke å fikse på ytre ting.
– Vi synes at folk skal få lov til å være den de er. Istedenfor å angripe kroppen sin kan man heller flytte ting inni seg, uten å måtte gå til psykolog. For eksempel er det noen som tror de må ha større pupper for å bli lykkelige. Det er også mange som utvikler en destruktiv atferd hvor de forsøker å fylle livet med festing, shopping eller andre former for utagering. Vi forsøker å nå folk tidlig og å få dem til å tenke hensiktsmessig rundt sin egen situasjon slik at de blir bevisst sitt verdisyn.

Par- og familieveiledning

Idélab Norge veileder både enkeltpersoner, par og familier. Lina og Jan-Magne forteller at en av problemstillingene de ofte møter er familier med dine, mine og våre barn hvor det er høyt konfliktnivå.
– Dette er et problem som vi har mye erfaring med; hvordan man skal få det til å fungere bra. I tillegg har vi også mange års erfaring med å hjelpe ungdom som ikke vet hva de skal gjøre med livet sitt. Vi ønsker å forstå folk på deres premisser og legge til rette slik at de slutter å tenke uhensiktsmessig om eget liv og heller gjør gode valg.
Og selv om de begge understreker at dette ikke er et foredrag om filosofi, så er filosofihistorien rik på eksempler på gode valg som de ofte benytter i arbeidet.
– Mange andre modeller bruker en psykologisk tilnærming. Men psykologien stammer jo opprinnelig fra filosofien så på mange måter går vi tilbake til opphavet. Det hender jo selvfølgelig at vi møter personer som er syke og da er det vårt ansvar å sende de videre til psykolog. Vi ønsker å være et alternativ til folk før de blir syke. Det skal være en tjeneste med lav terskel hvor man kan prate med en nøytral tredjepart og rydde opp i hvordan man tenker og lettere leve livet på en konstruktiv måte. Bevisstgjøring er svært viktig for oss og vi ber alltid vedkommende som søker en tjeneste fra oss om å skrive en e-post på kun fire linjer om hva problemstillingen er. Vårt mål er at folk skal bli bevisste på seg selv både som privatpersoner og som arbeidstakere. Det vi er eksperter på er å hjelpe folk å sette ord på sine tanker og belyse og styrke disse ved hjelp av filosofihistorien!

FAKTA: Idélab Norge

I tillegg til filosofisk veiledning tilbyr også Idélab Norge kurs innen praktisk eksistensialisme og verdispørsmål med kursstart i oktober. www.idelabnorge.no
Lina Holte-Leyk
E-post: liholt@online.no
Telefon: 952 41 788
Jan-Magne Torp
E-post: janmagnetorp@gmail.com
Telefon: 932 14 473

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Håkon Jørgensen