Hjem » Oslo »  Feststemt i fløyel

Feststemt i fløyel

It's that time of the year. Jo mørkere ute, jo mer feststemt inne. Sesongen byr på farger, fløyel og en dæsj 70-talls glam. Men det er alltid lov å gjøre som man vil. Byporten har utvalget.

Det er på med finstasen. På med (danse)skoene. Er ikke «looken» i boks ennå? Kanskje vet du nøyaktig hva du vil ha – eller du trenger inspirasjon. Det kan være gøy å ha et unikt antrekk, og med kule sko. Byporten er i tråd med trendene, og byr på butikker du ikke finner overalt. Her er et knippe av disse, og med sesong-tips på kjøpet:

Companys

– Velur og fløyelsmyke plagg er viktige stikkord, og det i mange varianter, sier Maya Øynebråten. 
Sesongens farger er i stor grad plomme, bordeaux, grønt og rødt. Trompet-ermer er tilbake, noe som kan gi den lille sorte en ekstra dimensjon. Ekstra glamorøst er det også med paljettkjole med åpen rygg, og som taler for seg selv. Sesongens bukser er blant annet i culotte-fasong, både fløyel, plissé og sateng er aktuelt. 
– Gjerne kombinert med blondebody, fuskepels og høyhælte sko, foreslår Maya. 
Ellers er det igjen hot med gull og glitter, og man får lov til å skinne på julens festligheter. Øredobber fra Cecilie Melli kan være tingen som setter prikken over i'en – jo større, jo bedre.

DAY Birger et Mikkelsen

– Vi har mye selskapstøy, selvfølgelig kjoler, men også mange pene bluser og fine dresser. Ikke bare de tradisjonelle svarte og grå til jobben, men også flotte fløyelsdresser, forteller Elma Iglica. 
Fløyel er høyaktuelt. Gjerne fra topp til tå. Og slengen i buksene peker mot glamorøst 70-tall. Midnattsblå fløyel gjør seg godt i en lang kjole til julens festligheter. Også bordeaux nevnes som en av gjeldende farger. 
– Mange av kjolene våre har en spesiell design, og man kan være alene om å ha akkurat den kjolen, sier hun. 
En festkjole kan gjerne kombineres med et halssmykke som er litt «statement». Mønster på topper er leopard og slange, men også søtere blomstermønster à la 60-tallet. Fargene er bare mørkere og mer egnet for årstiden. Nordmenn har blitt mer fargeglade, og det merkes godt hos DAY Birger et Mikkelsen. 
– Vi selger mer av farger enn sort og grått, sier Elma.

mph|milesperhour

– Julegensere – vi selger mange av dem til det uformelle julebordet, forteller Morten Olesen i den danske multibrand-butikken. 
Men de har selvsagt også et bredt utvalg av dresser til mer formelle settinger. Både trendy og klassiske varianter. Her kan man sette sammen så og si alt av antrekk – også inkludert sko – til dress og pent casual. Detaljene teller, og litt finere skjerf og hansker er populære til festsesongen. Det går i farger som sort, marine, camel og bordeaux. 
– Menn kjører generelt mer safe enn kvinner, men noen liker å følge trendene, og bruker for eksempel småmønstrede istedenfor ensfargede skjorter til dressen, eller litt mer mønster på skjerfet, sier Morten.

Doda - dansebutikken

– Til julebord når vi mange flere med en moderat hel enn med en høy, men skoene ser fortsatt bra ut, sier Doda (Dobrila Labovic). 
Hun sikter til et par sorte sko som er ment for tango, men som også egner seg godt for bruk i årets festsesong. Spesialbutikken for danseutstyr er en gjenganger hos «Skal vi danse»-gjengen, men også relevant for dem som ikke liker å måtte sparke av seg skoene etter første dansen i godt lag. Doda fører alt fra sko til salsa, tango og latin, til swingsko og partysko til både herre, dame og barn. Latinsko er myke i sålen, mens tangoskoene er stivere og mer robuste. Doda, som designer skoene selv, kan skaffe pene damesko helt fra størrelse 34,5 til størrelse 43.

Chica sko og vesker

Mot julebordsesongen går det i ulike hælhøyder og fasonger, som stilett og 70-talls tykke hæler, og en fin blanding av både spisse og runde tupper; 
– Da finner folk i forskjellige aldre noe de liker, sier Marie Haugan i den norske familiebedriften Chica. 
Butikken, som har 30-års jubileum i år, skal være litt annerledes og inspirerende. Nå er det perler og fløyel som gjelder. Skoene har spennende detaljer og design, og følges av et stort utvalg i vesker. 
– Det skal alltid være minst én veske hos Chica som passer til et par sko i butikken, sier Marie. 
Og alt er egentlig lov. Man kan mikse på kryss og tvers. Men en matching av sko og veske, for eksempel i samme farge, vil alltid gi en «safe» helhet. Fargene for sesongen er sort (alltid med!), men også grått, nude, grønt, blått og rødt. Alt av sko og vesker blir håndlaget i Spania og Italia, under solide, etiske forhold.

Lille Vinkel Sko

– Fløyel er jo veldig i vinden. Wonders er et spansk merke som er gode på å lage trendy modeller som er superaktuelle, med støtdemping og komfort, og som gjør at du kan gå en hel dag med disse høyhælte skoene, sier Jeanett Solfjell. 
Tykke 70-talls hæler er in, og tuppene kommer i mange varianter, runde, firkantede, og spisse.
– Fabrikkene er blitt flinkere til å tilpasse skoene mer til nord-europeiske føtter, så man får litt mer plass til tærne, sier Jeanett. 
Man kan også få smekre festsandaler i sølv og gull, og med en slankere linje, fortsatt med preg av 70-tallet. Og vil man være litt mer «nedpå», finnes lave pensko som fint kan brukes til skinny jeans, dressbukser eller skjørt og kjole; 
– Knutetrenden er supertrendy. I fløyel så klart, og du kan danse hele kvelden!

Lakkbar

For en optimal julelook, er neglene også en del av helheten. 
– Vi er et drop-in-konsept, og kundene setter pris på vår ekspress-manikyr i forbifarten, sier Giedre Lotuze. 
Det tar bare 15-25 minutter å gjøre neglene vakre. Neglelakken kan velges blant mer enn 300 trendfarger, og de proffe jentene har lang erfaring i neglepleie. 
– Vi er stadig ute og reiser for ny inspirasjon, og er på høyden med raskt skiftende trender, sier Giedre.

Fredrik & Louisa

Julelooken er også noe man kan få hos Fredrik & Louisa. I tillegg til å være parfymeri, er det mulig å bli sminket opp. 
– Som regel kan man bare komme innom og høre om vi har ledig tid, sier Sigrid Sjølyst. 
Hvis det er en spesiell anledning må det avtales på forhånd, eventuelt med en prøvetime først. 
– Vi ønsker å vie vår fulle oppmerksomhet, og gjøre kunden fornøyd, sier Sigrid.

Fakta: Byporten

- Adresse: Jernbanetorget 6
- Web: www.byporten.no
- Facebook: www.facebook.com/Bypadmin
- Instagram: www.instagram.com/byporten
- Åpningstider: Man-fre 10-21 / Lør 10-20 / P-hus 06-24. Serveringssteder og kiosker åpent tidlig og sent. 
- 70 butikker og 12 spisesteder som du ikke finner alle andre steder.

Tekst & foto: Trine Texnæs
 

Følg IN magasinet på Facebook