Hjem » Sandnes » Kultur & underholdning »  Fant tilbake til gnisten

Fant tilbake til gnisten

Torbjørn Eriksen (34) følte han var ferdig med skuespilleryrket, men ga det en ekstra sjanse da han ble spurt om å spille Hamlet på Rogaland Teater i høst.

Det var på den samme scenen stavangermannen startet karrieren sin etter å ha fullført dramastudier ved Statens Teaterhøgskole i 2003. Samme år stod han på scenen for første gang, der han spilte faren til Pippi Langstrømpe. Siden den gang har han tolket mange roller, men før han ble tilbudt rollen som Hamlet var han usikker på om han ville fortsette som skuespiller.
    Tankene om å endre yrke kom etter at han hadde vært ute og reist, og innså at han hadde andre interesser enn bare teater. Da han fikk tilbudet om å bli med i Shakespeare stykket måtte han gå en ekstra runde med seg selv.
– For meg er det viktig å vite hvorfor jeg driver med det jeg gjør. Jeg tror det er slik i alle yrker at du ikke alltid klarer å finne det du ønsket med yrket da du startet. Når jeg ble spurt om å bli med på Hamlet, fikk jeg et friskt syn på det igjen og nå vet jeg mer hva jeg vil med yrket. Jeg tror det bare var for å riste i en gammel frakk og få bekreftet hvorfor jeg driver med dette, sier Eriksen.

Ung Shakespeare fan

Hamlet er et stykke Eriksen har vært interessert i siden 17-års alderen. Da han tidlig i vinter fikk spørsmål om å spille rollen som Hamlet, tok det ikke lang tid før han fant nok grunner til å takke ja til tilbudet. Eriksen har tidligere spilt en kortversjon av Hamlet på en utescene i Tønsberg. Flere av monologene i stykket dukket også opp under studiene hans. Han forteller at det tar opp mange problemstillinger som publikum kan kjenne seg igjen i.
– Selv om det er skrevet for rundt 415 år siden er det likevel kanskje det aller mest aktuelle teaterstykket jeg kjenner til, sier Eriksen.
Han legger til at prosjektet minnet han på hvorfor han valgte å utdanne seg til å bli skuespiller.

Krevende karakter

I høst kommer Stavangermannen til å spille hovedrollen Hamlet, prins av Danmark, som nettopp har mistet sin far. Han oppdager etter hvert at det er onkelen som har drept kongen for å ta over kongemakten og gifte seg med dronningen. Eriksen forteller at landet er presset helt til randen av hva mennesker kan tåle og det er en problemstilling han synes er spennende.
– Det går an å kjenne seg igjen i mange av tankene og problemstillingene som Shakespeare tar opp, sier Eriksen. 
    Siden mai har han og resten av ensemblet jobbet med stykket som hadde premiere på Rogaland Teater 30. August. Mye av forberedelsestiden har Eriksen brukt på å lese både det originale verket og den norske versjonen. En av de største utfordringene har vært å få teksten klar og tydelig. Sammen med regissør Kjersti Horn har han brukt flere timer på å finne meningen bak hver replikk.
    Eriksen forteller at publikum er mer delaktig i en forestilling enn det mange tror. Det gjør at hver kveld blir forskjellig. Han blir derfor sjelden lei av å si de samme replikkene seks dager i uken i flere uker.
– Hvordan publikum reagerer på det som skjer på scenen påvirker forestillingen, sier Eriksen.

Helt tilfeldig

Eriksen har aldri vært en av dem som har drømt om å bli skuespiller fra han var liten. Det hele skjedde litt mer tilfeldig. Etter å ha fullført ett år på drama- og revylinjen på folkehøgskolen Solbakken i Sør-Odal sendte han inn en søknad til Statens Teaterhøgskole. Etter en vellykket audition kom han inn på første forsøk i 2000.
– Skuespill er noe jeg hadde et ønske å lære mer om, men jeg hadde ikke nødvendigvis tenkt at jeg skulle bli skuespiller. Jeg synes det er et interessant yrke når det tar opp problemstillinger som angår oss og samfunnet vårt. Da gir jobben min mening, sier Eriksen.
Selv om det er teater han har mest erfaring og trives best med har han også jobbet med TV og film. Han har medvirket i NRK-serien Berlinerpoplene (2007) og spillefilmen Sammen (2009). Etter å ha arbeidet som skuespiller i nesten et tiår ble han tildelt Heddaprisen i 2012 for beste mannlige birolle som Orin i Sorga kler Elektra som ble satt opp på Det Norske Teater.
    Eriksen har nylig flyttet tilbake til hjembyen Stavanger for å kunne tilbringe mer tid med familien sin etter å ha bodd flere år i hovedstaden. Når han ikke står på scenen bruker han mye tid på å gå tur i nabolaget eller å meditere. Det siste føler han at han får mye igjen for. Om han fortsetter som skuespiller når sceneteppet faller for siste gang på Hamlet er han usikker på.

FAKTA: Torbjørn Eriksen (34)

• Fra: Stavanger, utdannet ved Statens Teaterhøgskole i 2003, startet karrieren på Rogaland Teater.
• Meritter: Vant Heddaprisen 2012 for beste mannlige birolle som Orin i Sorga kler Elektra.
• Medvirket i: Nicholas Nickleby, Richard II, Løytnanten fra Inishmore, Andromake, Unge Werthers Lidingar.
• Aktuell med: Hamlet på Rogaland Teater i forbindelse med Shakespeare 450-års jubileum.

FAKTA: Tips til skuespillerspirer

• Jobb hardt og lær deg så mye som mulig om faget. 
• Vær oppriktig interessert i problemstillingene som du formidler på scenen. 
• Har du en genuin interesse for temaet er det lettere for publikum å fange det du formidler. 
• De beste skuespillerne er dem som lar tematikken og ikke dem selv som skuespiller stå i sentrum.

FAKTA: Sakespeare-tips

Etter at du har sett stykket, kan du feire Shakespeare sitt 450-års jubileum med å se en eller flere av disse filmene …
• Romeo og Juliet (1996)
• Hamlet (1996)
• Much Ado About Nothing (1993)
• Twelfth Night (1996)
• Henry V (1944)
• Titus (1999)

Tekst: Terese Torgersen | Foto: Stig Håvard Dirdal

Følg IN magasinet på Facebook