Hjem >  Fagfolket

Fagfolket

Hvorfor være dyktige på kun ett felt - når alle gode ting er 3? Familiebedriften Ilmo Optikk Ur og Gull er både butikk, verksted og senter for øyehelse.

Det var Steinar Ilmo som først startet Ilmo på Amfi Drøbak City i 1989. Som utdannet Optiker, og med erfaring med å drive butikker i Oslo, var det naturlig å begynne med briller og optikk. Det gikk noen år, og så, i 1998, kom neste generasjon med på laget, nemlig sønnen og urmakeren Christian Ilmo. De utvidet utvalget til også å gjelde klokker og urmakeri. Deretter kom de over et konkursbo, og bedriften ble ytterligere utvidet til også å gjelde gullsmed og smykker, og her er Christian Ilmos mor, Birgit Ilmo, leder for avdelingen med de edle metaller. 

Øyehelse

Christian Ilmo omtaler både optikk, ur og gull som viktige bestanddeler i familiebedriften, men fremhever likevel én avdeling spesielt; Avdelingen for optikk og viktigheten av synsundersøkelser. 
– Synet er én ting, men det er mange andre ting som kommer mer og mer, og som det er nødvendig å ha kontroll på, sier Ilmo. For det er mange forskjellige øyesykdommer og varianter av stær. 
– Noen har også netthinneavløsning, og fanges ikke det opp, kan det føre til blindhet. Det er veldig viktig å oppdage disse tendensene på et tidlig stadium.
Ilmo etterlyser mer bevissthet rundt temaet. – Øyehelse er superviktig, og det er altfor lite fokus på dette, mener Ilmo.
– Det finnes kunder som er 50-60 år, som aldri har tatt en synsundersøkelse, og det er ikke heldig. Mye med øynene kan komme krypende på, og som man ikke merker fordi utviklingen skjer så gradvis. Vi har kunder som ser så dårlig at de ikke kan kjøre bil, men som fortsatt kjører – livsfarlig, kommenterer Ilmo. 
– Når de får seg briller blir det litt sånn; Åå, er det SÅNN verden ser ut! 
Ilmo har eget rom for synsundersøkelser, og det er i tipp-topp stand. Høsten 2015 oppgraderte og utvidet Ilmo hele rommet. 
– Vi har det nyeste og det siste i instrumenter og utstyr på markedet. Og våre to fulltidansatte optikere vet hva de skal se etter. Dette gir jo resultater også, når pasienten sitter der inne og vi ser hvor hvordan ting ligger an. Og hvis det er noe som skurrer, henviser vi videre til øyelege, sier Ilmo.
Ifølge Ilmo bør man sjekke synet annethvert år, men det kan være perioder i livet hvor frekvensen bør være hyppigere også, så det er individuelt. Ilmo følger opp, og sender kunder innkalling til synsundersøkelse når tiden er moden. Det er greit å se at alt er i orden med synet, og hvis ikke – kunne gjøre noe med det, mener Ilmo. Linsebrukere bør helst undersøke synet årlig. Man har jo et fremmedlegeme på øyet som kan skape problemer. Øyet skal ha oksygen for å fungere optimalt, og når det ikke får nok kan det oppstå problemer. Ilmo anbefaler dagslinser; 
– Ferske, fine linser hver dag har hjulpet på. Det er færre komplikasjoner ved bruk av disse, sier han.

Høreapparater

Det er ikke bare synet som etterhvert ofte blir redusert. Flere og flere får dårligere hørsel. 
– Høy musikk og generelt mer støy er årsaken, sier Ilmo. 
Ilmo Optikk Ur og Gull ser at det er et behov på markedet, og har også begynt å selge utstyr til høreapparater. I tillegg kan butikken ta service på utstyret, for også høreapparatets deler trenger vedlikehold for å fungere optimalt.

Klokker og urmakeri

Foruten å selge klokker, er urmaker og verkstedbiten en generelt busy avdeling, og de slipper å tvinne tommeltotter; 
– Vi tar imot så og si alt av reparasjoner på klokker, om det gjelder armbåndsur, gulvur, veggur, eller «bare» batteriskift. Det spiller ingen rolle hva slags merker det er, sier Christian Ilmo. 
Han og den andre fulltidsurmakeren, Edward Svenning, tar det meste. Og hvis kunden har gulvur eller veggklokker som må repareres, men ikke selv tør ta ut kassen, kan Christian komme hjem til kunden og ta med denne til verkstedet.
Christian Ilmo tror kunden setter stor pris på å kunne komme til fagpersoner, uansett om det gjelder et helt enkelt batteriskift eller noe annet og mer komplisert. Kunden treffer noen som vet hva de driver med. Det gir trygghet. For det er ikke nødvendigvis helt dagligdags alle steder. Innimellom dukker kunder opp med klokker de har arvet. Flotte klokker som har gått i arv til barn eller barnebarn 
– Disse klokkene betyr mye for kunden, og de er interessert i å bruke penger på å sette dem i god stand, og å kunne ta dem i bruk, sier Ilmo.

Smykker

Også smykker trenger å fikses på innimellom. 
– De små reparasjonene gjør vi hos oss, men større reparasjoner er det en lokal gullsmed som tar seg av. Smykkene blir hentet, fikset og levert tilbake i butikken. Gullsmed Trygve Elmenhorst er superflink, han lager smykker etter kundens ønske, støper og smir, og er en veldig dyktig og god samarbeidspartner for oss, forteller Ilmo engasjert. 
– Trygve Elmenhorst har også stått for støpingen av sølv i smykkemerket Kvist og Kvae, et helnorsk og innovativt merke med spennende kombinasjoner i sølv og tre, forteller Ilmo. 
Selv fører de også smykkene i butikken. Smykkene har et helt eget, kreativt uttrykk, og ligner egentlig ikke på noe annet merke. Så er de også laget med stor passion. Passion for ekte håndverk.

Tekst & foto: Trine Texnæs

Følg IN magasinet på Facebook