Hjem >  Få en bedre fødsel med yoga

Få en bedre fødsel med yoga

I mai åpnet Belly & Baby sitt nye yogastudio på Majorstua. Her kan du delta på kurs i babymassasje, gravid- og barselyoga i eksklusive og avslappende omgivelser. Gjennom yoga styrkes både kroppen og sinnet før og etter fødselen og de to driftige damene bak studioet får en rekke positive tilbakemeldinger fra kursdeltagerne.

Anniken Binz og Caïla Hoff startet Belly & Baby i 2013 og i mai i år kunne de ønske både gamle og nye kursdeltakere velkomne til nye lokaler i Neuberggata på Majorstua. Med lyse vegger og store vinduer vendt ut mot en rolig bakgård hersker det en behagelig og avslappende atmosfære i studioet og man kjenner hvordan skuldrene senker seg i det man kommer inn døren. De to har kjent hverandre siden videregående og har begge drevet med yoga i mange år. Og etter hvert vokste ideen om et eget yogastudio for gravid- og barselyoga frem.
– Nå er det to år siden vi holdt det første kurset sammen. Da hadde vi verken navn eller nettside og bare hang opp noen plakater. Men mottagelsen har vært over all forventning og vi ser at vi virkelig fant en nisje. I dag er vi en av de ledende aktørene på området, noe som selvfølgelig er veldig morsomt, forteller de to.

Sertifiserte instruktører for gravid- og barselyoga

Ved siden av lidenskapen for yoga har både Anniken og Caïla allsidige yrkesbakgrunner. Caïla har utdanning og arbeidserfaring med alt fra grafisk design til smertebehandling og kognitiv terapi, i tillegg til instruktørutdannelse både innen vanlig yoga, babymassasje og gravid- og barselyoga. Anniken er utdannet samfunnsgeograf og har tidligere jobbet som modell, profesjonell basehopper og som nødhjelpsarbeider for Flyktningehjelpen og FN.
– Men yoga har alltid vært der som en viktig del av livet mitt og det har bare blitt en stadig større del av livet. Som Caïla har jeg diverse sertifiseringer innen gravid- og barselyoga. Interessen min for dette begynte å blomstre da jeg fikk barn selv og jeg lurte med meg Caïla på en instruktørutdannelse. Som yogainstruktør er det helt andre hensyn man må ta med gravide i klassen og vi så raskt at det var et marked for egne kurs for gravide.
Ved siden av de to gründerne er det flere andre instruktører ved Belly & Baby, men felles for alle er at de er har en internasjonalt anerkjent sertifisering innen gravid- og barselyoga. Tiden før og etter en fødsel er ofte en periode hvor man føler seg ekstra sårbar og da er det mange som setter pris på den tryggheten dette gir. Belly & Baby har dessuten kontinuerlig oppstart av kurs slik at det er mulig å melde seg på gjennom hele året.
– Vi har bevisst valgt å ha små grupper slik at det er lettere å følge opp hver enkelt deltager. Med små grupper får instruktøren god kontakt med hver elev og kan tilrettelegge øvelsene til den enkelte. I tillegg skaper det en god atmosfære hvor folk blir godt kjent med hverandre.

Positive tilbakemeldinger

Yoga er veldig bra både før og etter en fødsel.
– Når man er gravid er kroppen i stadig endring og det er helt andre hensyn å ta enn ved vanlig yoga. Mange av øvelsene er fokusert på å forberede kroppen til fødselen og vi jobber mye med pusten. Pust er jo en nøkkel i yoga og under fødselen er pusten viktig både for å slappe av, lindre smerte og øke produksjonen av hormoner som driver frem fødselen. Pust, avspenning og tilstedeværelse som man lærer gjennom yoga er viktige for å motvirke stress. Det er vitenskapelig bevist at stress har en veldig dårlig påvirkning på utviklingen av babyens hjerne og indre organer. Gravidyoga kan også hjelpe mot andre gravidplager som smerter i korsrygg og bekken, hovne ben, åreknuter, fordøyelsesproblemer, kvalme og tretthet.
Belly & Baby har kurs som passer for alle, enten man har lyst på treningseffekt eller en rolig stund med pust og avspenning. Kursene passer også for alle trimestre, og de oppfordrer til å gjøre yoga gjennom hele svangerskapet, da blir effekten nemlig størst. På gravidyoga hos Belly & Baby lærer du å støtte kroppen under svangerskapet og forberede deg slik at fødselen blir en best mulig opplevelse.
– Vi får utrolig mange positive tilbakemeldinger og mange som forteller at de har hatt en bra fødsel på grunn av det de har lært. Yoga hjelper også på blodgjennomstrømningen og mot bekkenplager og smerter i korsryggen. Det er en veldig takknemlig gruppe å undervise og mange kommer tilbake med babyen på barselyoga etter fødselen. På barselyoga er babyen med på samspillet og vi ser at det har en positiv effekt på både mor og barn.
Caïla er også utdannet massør med fordypning innen babymassasje, og tilbyr kurs i babymassasje. I løpet av høsten vil hun også tilby gravidmassasje.
– På kursene i babymassasje lærer foreldrene å massere babyene sine. Det gir god kontakt mellom foreldre og barn og en stimulerende, avslappende og lindrende effekt for babyen. Babyer er jo født uten ferdig utviklet fordøyelsessystem og massasje kan virke lindrende mot kolikk og magesmerter. Fysisk berøring er dessuten viktig for utviklingen av babyen både fysisk og emosjonelt og vi har også fått tilbakemeldinger på at det hjelper mot fødselsdepresjon, avslutter hun og ønsker alle vordende og nybakte mødre velkomne til Baby & Belly!

Tekst & foto: Mona Gullstein

Følg IN magasinet på Facebook