Hjem » Sandnes » Portretter »  Eventyrlige Mira

Eventyrlige Mira

Den japanske nannyen til Mira Craig sa at å passe Mira var som å passe fem barn på en gang. Slik fikk hun kallenavnet ” The wild child”
Article image

Om Mira Craig lever opp til sitt stempel fra tidlig barndom, vet vi ingenting om når vi plukker henne opp like ved barndomshjemmet hennes for å ta henne med til Ekebergrestauranten på lunsj.  Eller det vil si, for Mira er det frokost. Hun har jobbet med en produksjon til det nye albumet sitt, og har vært oppe halve natta.    

– Det skal bli godt med mat, sier Mira som velger blåskjell fra menyen etter å ha diskutert med seg selv om hun heller burde velge fisk.

Article image

Mira har bare hatt tre dager hjemme etter Grand Prix-finalen i Beograd sammen med Maria Haukaas Storeng. Maria representerte Norge med Miras låt ”Hold On Be Strong” og landet på en femteplass. Til tross for høye forventinger om at Norge skulle vinne, er Mira fornøyd.

– Jeg synes vi gjordet det veldig bra. Vi lå jevnt mellom fjerde og sjetteplass hele tiden. Det er veldig sjeldent at en Grand Prix-låt blir en hit før finalen, slår hun fast.

– Det viktigste for meg er å få musikken min ut i verden. ”Hold On Be Strong” har toppet hitlistene i flere land en god stund. Den ligger dessuten som nummer to nedlastet på tunes i Sverige, og det er laget en Sørafrikansk versjon. Mange vinnermelodier blir aldri noen hit i det hele tatt. Klart jeg er fornøyd, oppsummerer Mira.

”Hold On Be Strong” ble til da Mira var 15 år, og er den aller første sangen hun skrev.
– Det var en kveld jeg var litt lei meg, og så kom plutselig ordene og melodien gjennom meg, som om det var noen andre som styrte meg, helt sprøtt Jeg skrev den på 20 minutter, og tenkte: Hvorfor har jeg ikke gjort dette før.

Mira synes det har vært gøy å jobbe med Grand Prix, og beskriver tiden i Beograd som å leve i en egen verden.

– Maria og jeg har jobbet sammen i to uker, og har hatt det kjempegøy. Maria er utrolig proff. Vi har også samarbeidet på det nye albumet hennes, og vi kommer til å fortsette å jobbe sammen i fremtiden, sier hun.

Article image

Men Grand Prix var egentlig et sidespor for Mira, som er i ferd med å lage album nummer tre og er lykkelig over å være tilbake i sin kreative sfære hvor hun blomstrer best.  

– Jeg elsker å skape. Prosessen med å lage et nytt album er spennende og altoppslukende. Men på spørsmål om når den nye plata hennes skal lanseres svarer hun bestemt: – Den kommer når den er ferdig.

Article image

Da Mira bestemte seg for å lage musikk var det ingen som våget å satse på henne. Hun hadde flere møter med sjefene i de store plateselskapene, men fikk nei hver eneste gang. Ingen hadde tro på den unge jenta med norskamerikansk bakgrunn som sang, danset og skrev sin egen musikk. 

Så startet hun sitt eget plateselskap og ga ut sitt første soloalbum ” ”Mira Mira” og senere ”Tribal Dreams”.

– Det har gått over all forventning. Etter åtte år med motgang opplever jeg at alt jeg gjør går bra.  Jeg tenker at det må ha vært en mening med at det skulle ta så lang tid. Hadde jeg blitt oppdaget med en gang, ville jeg kanskje aldri kommet dit jeg er i dag. Hvem vet, kan hende jeg bare hadde blitt et ”blaff” eller at andre hadde fått full kontroll over meg.  Det er en mening med alt, sier Mira ettertenksomt.

I ettertid har folk som sa nei til henne tilbudt henne samarbeid. Men da var det Miras tur til å si nei.

– Du vet, det blir litt som i det eventyret ” The little red hen” som handlet om høna som ikke fikk hjelp fra noen da hun skulle bake brød. Men da det var ferdig ville alle ha en bit av det nybakte velduftende brødet. Siden de ikke hadde hjulpet høna - så fikk de heller ikke smake, forteller Mira. 

Mira har brukt eventyret om ”The Little red hen” som en metafor i en gjemt sang som har fått nytt liv på den nye plata hennes. 
Og hun har mer materiale liggende i skrivebordskuffene. Hvem vet kanskje det er flere hits. Men hva mer den nye plata hennes inneholder vil ikke Mira røpe. 

– Hva inspirerer deg som artist?
– Det kan være noe som har skjedd som har gjort inntrykk på meg, eller en drøm jeg har hatt. Som for eksempel låta ”Huldra2” som er spor nummer ti på den forrige plata mi. Den ble til etter en drøm jeg hadde. Jeg lagde sangen en tidlig morgen på vei til jobb.

Mira forteller at hun også blir inspirert av eventyr, fabler og myter. Jeg er fascinert av moralen i gamle fortellinger, og tror de kan lære oss mye.

I vinter var Mira Craig på Store Studio på NRK og argumenterte for boka ”The Secret” som har vært en bestselger i USA, og som også mange nordmenn har trykket til sitt bryst.

Det samme har Mira, som forteller at hun har hatt ”positiv tenking” som livsfilosofi hele livet.

Boka ”The Secret” handler om å være glad og takknemlig for alt man har. Greier man det, så vil alt ordne seg til det beste. Går man rundt og er negativ så vil livet også bære preg av det, sier Mira og utdyper:

– Når ting først begynner å gå galt er det lett å tenke: ”Åhh hvorfor skjer dette med meg…” Da er man inne i en negativ spiral som bare fortsetter.  Det mottatte skjer hvis man tenker positivt, sier hun og fortsetter:

– ”The Secret” stemmer egentlig med det jeg alltid har tenkt. Man skal alltid følge sitt eget hjerte - uansett hva andre mener.  Alle har en misjon i livet, og jeg tror at man innerst inne vet hva det er. Det er utrolig viktig å være tro mot seg selv, understreker Mira.

– Hva skal du gjøre i sommer?
– Jeg blir hjemme i Norge hvis det blir fint vær.

Article image

Mira har reist mye i det siste. Hun bor også delvis i USA og har vært i Japan for ikke så lenge siden. De første tre årene av sitt liv tilbrakte hun nemlig i Japan og var nylig på besøk hos sin nanny som passet Mira som barn.

– Det var veldig morsomt. Hun fortalte hvordan jeg var som barn og sa at jeg var som fem barn på en gang. Hun kalte meg bare ”The wild child”, ler Mira.

Mira poserer mot en blå forsommerhimmel, mens hovedstaden beveger seg mot rushtid under Ekeberg.

Når vi kommer ut fra restauranten, setter Mira i et hvin. Hun har fått øye på et kjøretøy som ligner motorsykkel med fire hjul.

– En ATV! Den må jeg bare sitte på, utbryter hun. Mira konstaterer fornøyd at den matcher den sorte jakken hennes og stiger opp på farkosten.

– Kult. Hva koster en sånn tro? Jeg MÅ få prøve den, roper hun begeistret.

Etter en liten samtale med betjeningen som kjapt utfører detektivarbeidet med å finne eierne blant restaurantens gjester, får Mira ønsket sitt oppfylt: De tar gjerne en pause i middagen og låner bort nøkkelen. 

– Dere vet jo hvem jeg er, så dere trenger ikke være redd for at jeg skal stikke av med den, ler Mira.

Mira ruser av gårde med latter og lykkelige hyl. Hun kommer tilbake og skrenser, så støvet virvler opp fra bakken og legger seg som en sky bak henne idet hun ruser nedover veien igjen.

Og vi forstår hvorfor Mira fikk kallenavnet sitt.


Tekst: Berith Eva Lamøy  Foto: Stian Broch Nielsen


Fakta
Navn: Mira Sherdin Craig

Født: 31. juli 1982

Yrke: Artist og låtskriver. Har gitt ut albumene ”Mira Mira” og Tribal Dreams”.

Aktuell: Har skrevet låta” Hold  On Be strong” som var Norges bidrag i Eurovision Song Contest 2008.
 
Vokste opp:  Japan. USA - og på Ila i Oslo

Nærmeste fremtid: Gir ut sitt tredje soloalbum