Hjem » Kultur & underholdning »  En svensk suksesshistorie

En svensk suksesshistorie

«Noen liker mora, andre dattera». Uttrykket kan saktens brukes om far og sønn også. Særlig om de heter Skarsgård til etternavn.

 Stellan Skarsgård er en av Sveriges mest profilerte skuespillere. Allerede som 20-åring hadde han lang erfaring fra både film, tv og scene. For undertegnede har Stellan Skarsgård alltid vært en del av nordisk film. Hans tilstedeværelse har vært konstant – helt fra jeg var barn. 

Flere ganger har jeg latt meg imponere. I mine øyne finnes det for eksempel bare én Carl Hamilton – Stellan Skarsgård. Jeg glemmer heller aldri da jeg som voksen så ham i filmen «Den enfoldige morderen. Filmen var fra 1982, og Skarsgård gjorde sin kanskje beste rolle noensinne. Senere innså jeg at prestasjonen ble belønnet Sølvbjørnen under filmfestivalen i Berlin. Høyst fortjent.
Stellan Skarsgård er også en av forholdsvis få svensker som har skapt seg en solid internasjonal karriere. Han er et kjent navn i Hollywood, hvor han ofte er å se i en annen type filmer enn vi kjenner ham fra i Skandinavia.
– Med sju barn, to koner og tre hjem må jeg jo tjene litt penger iblant, fortalte han en gang i et intervju med Fredrik Skavlan. 
Det har han gjort i filmer som Angels & Demons, The Hunt for Red October, Pirates of the Caribbean, Mamma Mia! og Thor – for å nevne noen. Han har også en av de større rollene i David Finchers snart premiereklare versjon av «The Girl with the Dragon Tatoo», en film det knytter seg stor spenning til. 
Stellan Skarsgård har tidligere uttalt at han er skeptisk til Hollywoods remake av europeiske filmer. Ofte blir det som i utgangspunktet var en svært god film litt flatere. Det tror han ikke blir tilfelle med David Fincher som regissør. 
– Han er selve årsaken til at jeg takket ja til rollen, fortalte skuespilleren nylig til en amerikansk journalist.
 
Stellan Skarsgard, center, with Pierfrancesco Favino, left, and Thure Lindhart, right, in Columbia PicturesÕ suspense thriller

Vellykket skandinavisk samarbeid

 Selv om Stellan Skarsgård er et internasjonalt navn har flere av hans mest interessante prosjekt vært i samarbeid med skandinaviske regissører. Han er blant annet en av danske Lars von Triers soleklare favoritter. Skarsgård har hatt roller i både Breaking the Waves, Dogville og Melancholia. Ryktene sier at de snart er i gang med nok en film. 

– Lars von Trier er en god venn, sier Stellan Skarsgård. 
På samme måte beskriver han norske Hans Petter Moland. 
«Vi er som et gammelt ektepar. Går det for lang tid mellom hver gang vi ser hverandre får jeg separasjonsangst». 
De to har gjort flere filmer sammen; Kjærlighetens kjøtere, Aberdeen og En ganske snill mann. Da Moland sendte Stellan manuset til sistnevnte film hadde de to vært på jakt etter et felles prosjekt i lang tid. Historien fenget umiddelbart, men vår svenske venn hadde et lite «problem». Hans kone ventet barn, og jobben måtte være unnagjort innen termin. Moland hadde to måneder på seg, og finansieringen ble spikret på rekordtid. Da filmarbeidet var godt i gang var fødselen det samme. Litt før planlagt ble en liten gutt født i Oslo.
 
Alexander Skarsgard as
Alexander Skarsgard as

Som far så sønn

 Nå er på ingen måte Ossian, som den lille poden ble kalt, Stellan Skarsgårds første sønn. Fra ekteskapet med My Skarsgård har han fem fra før. Tre av dem, Alexander, Gustav og Bill, har valgt å gå i sin fars fotspor. Alle gjør det bemerkelsesverdig bra, men det er likevel én som så langt har stukket seg ut litt mer enn de andre – Alexander. 

Det var imidlertid flere ting som gjorde at skuespilleryrket ikke var et opplagt valg for Stellans eldste sønn. For tilværelsen som barn i en kreativ sfære var på ingen måte en ønskedrøm. Han ville være som sine jevnaldrende på Söder; ha en pappa som jobbet fra ni til fire, hadde på seg dress og kom hjem i vanlig tid – i bil. Det hadde han ikke.
«Farsan var typ alltid näck och satt och drack rödtjut med konstiga konstnärsjälar. Han repade på dagarna och spelade på kvällarna. När han kom hem var han helt slut. Det var ingen optimal familjsituasjon – Alexander, Cafe.se. 
Stellan Skarsgård har i et intervju med Fredrik Skavlan senere bekreftet at han faktisk liker å sprade rundt naken – bortsatt når han lager mat. Han vil ikke brenne seg. 
Noe med de skrå bredder må likevel ha fristet. Bare sju år gammel debuterte Alexander på lerretet – som Kalle Nubb i Allan Edwalls «Åke och hans värld». 
Det ble flere roller, og som tenåring var Alexander allerede et kjent ansikt i Sverige. Unggutten trivdes imidlertid dårlig med oppmerksomheten, og i flere år forlot han bransjen. Først i 1997 begynte han å sysle med tanken på å ta opp igjen gamle kunster. 
 
Article image

Habil skuespiller og Sveriges mest sexy mann

 I 2004 flyttet han til Los Angeles, hvor han i lang tid sprang på auditions for roller han egentlig ikke ville ha. 

«Tonårsscräckfilmar med storylines som min tolvåriga brorsa kunde ha kommit på. Typ fäm ungdommar i et hus i skogen. För 200 år sedan bodde en man i huset och nu dödar han ungdommrna eftersom de har blå kläder på sig och han gillar inte blått eftersom han var sjöman och hatade havet», Alexander, Cafe.se
Enkelte ganger var Alexander nær ved å få gode roller, men de glapp som regel i siste øyeblikk. På spørsmål om hvorfor han ikke ga opp – og reiste hjem til Sverige – har Alexander fortalt at heller ikke manuskriptene han fikk utdelt i Norden var all verdens. Han var passert tredve, og var ferdig med rollen som den kjekke gutten i ungdommelige romantiske komedier. 
Vendepunktet kom da han landet rollen som Brad «The Iceman» Colbert i kritikerroste Generation Kill. Mens filmingen pågikk fikk han enda en jobb – som vikingvampyren Eric i True Blood. Tiden da han gikk på auditions bare fordi agenten sa han at måtte er definitivt over. Kombinasjonen av et tiltalende ytre, et ubestridelig talent og en sympatisk væremåte (det hevder selv de mest blaserte journalister) har gjort at filmtilbudene nå står i kø. Han har figurert i nyversjonen av Straw Dogs, i Battleship, Melancholia og er i disse dager i New York hvor han spiller Julianne Moores kjæreste i What Maisie Knew. Noen tv-reality kalt «The Skarsgårds» blir det imidlertid aldri. Som resten av familien verner han godt om privatlivet. I Lars Von Triers Melancholia spilte han for første gang på lenge mot pappa Stellan; et samarbeid de begge har bekreftet gikk knirkefritt Ifølge Stellan er ikke bare sønnen en dyktigere skuespiller enn han selv; han ser også bedre ut. Som sexsymbol ble Stellan dyttet ned fra tronen for mange år siden. Alexander er blitt kåret til Sveriges mest sexy mann hele fem ganger. Og i likhet med sin far kler han seg visstnok gjerne naken. 
 
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Filmweb