Hjem » Oslo »  Else Kåss Furuseth med ny personlig monologforestilling

Else Kåss Furuseth med ny personlig monologforestilling

Else Kåss Furuseth hadde for noen år siden stor suksess med «Kondolerer» og på nyåret er hun igjen tilbake på Nationaltheatret med en ny personlig monologforestilling. «Gratulerer» har urpremiere på Amfiscenen 12. januar.

Else Kåss Furuseth har i flere år vært en av Norges mest profilerte komikere. Hun er kjent fra tv-programmer som Torsdag kveld fra Nydalen, Det er lov å være blid og Mandagsklubben. Nå er hun aktuell med en ny forestilling på Nationaltheatret.
– Det siste broren min gjorde før han tok livet sitt, var å gi meg en badevekt og si at jeg måtte gå til psykolog. Han sa at hodet mitt var en gassballong og at jeg alltid måtte trille sykkelen over fartsdumper, ellers ville det eksplodere. Jeg avfeide å gå til psykolog, fordi jeg i all hemmelighet så på mange av dem som gikk i terapi som jålete. Seks år etter at han døde bestemte jeg meg allikevel for å følge hans råd, jeg oppsøkte en psykolog, for å forsikre meg om at hodet ikke skulle eksplodere, forteller Kåss Furuseth om bakgrunnen for forestillingen.

«Gratulerer», også denne i regi av Arvid Ones, er oppfølgeren til braksuksessen «Kondolerer», som ble kalt en komedie om selvmord. Forestillingen handlet om livet etter at hun mistet sin mor og bror til selvmord.
– Det er lett å si at man skal leve videre, men for å få det til, så tror jeg det er fint å minne hverandre på at vi er gode nok som vi er, selv om vi er ganske ræva, sier Kåss Furuseth.

«Kondolerer» hadde urpremiere på Torshovteatret i 2011, og årene etter ble forestillingen satt opp på Amfiscenen og Hovedscenen på Nationaltheatret, før den reiste på norgesturné. Forestillingen bidro til at Else Kåss Furuseth fikk tildelt Wenche Foss´ Ærespris i 2012.
– Noen på Nationaltheatret stilte spørsmålet: «Dersom Kondolerer var Iliaden, er Gratulerer Odysseen?» Uten å ha lest noen av verkene, hopper jeg i det og sier ja, forteller Kåss Furuseth.

Om Nationaltheatret

Nationaltheatret er Norges største teater med et uttalt mål om å bli anerkjent som et av Europas ledende teatre; tradisjonsrikt og grensesprengende. Teatret ligger midt i sentrum av Norges hovedstad Oslo – mellom slottet og Stortinget - i et praktbygg fra det forrige århundreskiftet. Det har tre faste scener; Hovedscenen, Amfiscenen og Malersalen, under samme tak i sentrum, og Torshovteatret, en biscene i bydel Torshov på Oslos østkant. 

FAKTA: Gratulerer
• Hva & hvem? Ny monologforestilling av Else Kåss Furuseth
• Hvor? Amfiscenen på Nationaltheatret
• Når? Urpremiere 12. januar 2018
• Kjøpe billett: www.nationaltheatret.no

Foto: Øyvind Eide
 

Følg IN magasinet på Facebook