Hjem >  Elisabeth Thorsen: Skodronningen

Elisabeth Thorsen: Skodronningen

Elisabeth Thorsen foretrekker å designe sko som kunst enn noe du går med til hverdags.

Fredrikstadjenta har vært interessert i skotøy så lenge hun kan huske. Da hun var ferdig med videregående skole prøvde hun ut ulike yrker før hun gikk over til skomakerskolen i hjembyen. I 2008 ble hun uteksaminert som skomaker og fikk jobb hos den lokale ortopediske fabrikken Sun Chris. Da det ble billigere å flytte arbeidsplasser til utlandet mistet hun jobben. Hun bestemte seg da for å gi drømmen en sjanse. Nå lager hun kunstsko som hun sender til utstillinger i inn og utlandet. Drømmen er å kunne lage en serie med brukssko der hun henter inspirasjon fra utstillingsobjektene sine slik at hun kan tjene penger på yrket sitt.
– Foreløpig er det ganske hardt pengemessig, men jeg har aldri angret på at jeg valgte dette. Det gir meg så mye, sier Thorsen.

Headhuntet til Dubai

Akkurat nå har Thorsen sendt et skopar til en utstilling i Dubai. Hun ble headhuntet etter at hun var med på en utstilling i Wien. Til nå har hun vist frem kreasjonene sine i Fredrikstad, Risør og Wien, og flere skal det bli. I disse dager sitter hun og fyller ut søknadspapirer i håp om å komme inn på enda flere utstillinger. Thorsen drar ofte på utstillingene selv slik at hun kan networke med andre skomakere.
– Det er spennende å få vist frem hva jeg driver med, spesielt siden det ikke er så mange andre som driver med dette i Norge. Jeg får også mulighet til å diskutere utfordringer med andre som driver med det samme, sier Thorsen.
Samtidig som hun sender ut søknader holder hun på å legge de siste finishene på verkstedet sitt på Nebbet i Fredrikstad sentrum. Til nå har leiligheten hennes fungert som arbeidssted og hun innrømmer at det har vært et lite kaos med 40 sko som sendes til inn og utlandet.

Fra Lady Gagas klesskap

For de som har sett skoene hennes på nært hånd beskriver de kolleksjonen til Thorsen som tatt ut av Lady Gaga sitt klesskap. Skomakeren er kjent for sin unike hæl som ser ut som et ekorn eller et bordbein. Hun foretrekker å bruke utradisjonelle materialer som tepper og tre i forhold til det som alle andre bruker. Mange av hælene har blitt skjært ut av tre for hånd og Thorsen samarbeider ofte med treskjærere.
– Jeg prøver og feiler litt og mange prosjekter har gått i dass fordi jeg har hatt for store planer med et materiale som jeg aldri har brukt før. Jeg prøver å ikke gi opp, men hvis det ikke går legger jeg det fra meg og bruker deler av det til noe annet, sier hun.

Inspirasjon fra brukthandler

Før hun lager en kolleksjon kommer hun frem til et tema som hun jobber ut fra. Til nå har hun hatt gjenbruk, møbler, skog og eventyr. Thorsen drar ofte innom lokale brukthandler for å finne materialer og innhente ideer til kommende kolleksjoner. Hun henter også mye inspirasjon fra filmer, russiske og norske eventyr, kunst og gammelt håndverk.
– Jeg blir ofte inspirert av materialer som brukes i sko og jeg liker å bruke dem på nye måter, sier Thorsen.

Blandet forståelse

Selv om hun har laget sko siden 2008 føler hun seg fremdeles som en nybegynner. Thorsen forteller at det tar lang tid å lære seg alt og bare lesten er nesten et yrke i seg selv. For det meste har hun fått positive tilbakemeldinger på det hun driver med, men ikke alle skjønner hvorfor hun har valgt å satse på sko som kunst.
– Noen synes det er spennende, mens andre skjønner ikke hvorfor jeg ikke bare lager vanlige brukssko. Men jeg tenker at vanlige sko ser vi hele tiden og hvis alle lager det har vi ingenting som er annerledes, sier Thorsen.

Kvalitetsmaterialer

Etter at hun startet å jobbe som skomaker har Thorsen lagt merke til at det er mye dårlig materiale som er ute og går. Hun bestemte seg fort for at hun ikke ville ta del i dette og bruker derfor alltid ekte skinn som overlærs materiale.
– Når jeg først skal bruke mange timer på å lage noe foretrekker jeg at materialet er av god kvalitet, sier Thorsen.
Noen ganger kan hun bruke flere dager på å bare lage lesten og et par dager på mønsteret i skinnet på overlæret. Hvor mange timer hun bruker totalt avhenger av hvor mange detaljer hun ønsker.

Arbeidsplasser til utlandet

Med stor konkurranse om billig arbeidskraft blir mange arbeidsplasser flyttet til Litauen. Det var det som skjedde med Thorsen for et år siden. Hun synes det er synd at skomakere og håndverkere mister jobbene sine til utlandet og legger til at mye av kunnskapen vil forsvinne med arbeidsplassene.
– Jeg synes det er viktig at et land har kompetanse på litt av hvert. Vi vet aldri hva fremtiden vil bringe og skomaker er et fag som ikke burde bli glemt. Det er lett å bli avhengig av andre og det skaper flere arbeidsplasser, sier Thorsen.

Et par av hver

Til nå har Thorsen bare laget et par av hvert design og det gjør at hver av skotøyene er helt unikt. Foreløpig har hun ikke gitt fra seg eierskapet på noen av dem, men håper å kunne lage brukssko som er inspirert av de hun allerede har laget. Thorsen forteller at det er i de sene nattetimene at hun kommer på de beste ideene.
– Jeg har mye tanker i hodet hele tiden og tenker på det når jeg er med venner, når jeg ser på film eller rett før jeg skal legge meg. Du kan si at jeg ikke alltid er like flink til å koble av, sier hun.

FAKTA: Elisabeth Thorsen

• Arbeidet som sko designer og skomaker siden 2008.
• Utdannet skomaker ved Plus skolen i Fredrikstad.
• Lager kunstsko som utstilles ved utstillinger i inn og utlandet.
• Grunnlegger av MadeByBetty.com

Tekst: Terese Torgersen | Foto: Tonje Kornelie & Privat

Følg IN magasinet på Facebook