Hjem » Trondheim »  Elbilnyheter på løpende bånd

Elbilnyheter på løpende bånd

Audi fortsetter elektrifiseringen av porteføljen sin med lanseringen av konseptbilene e-tron Sportback Concept og el-SUVen Audi Elaine i 2019.

Audi e-tron Sportback concept kommer med et elegant design og fremtidsrettet teknologi.

Først ute er imidlertid den elektriske SUVen e-tron, som ble vist som konseptbil tidligere i år og som blir tilgjengelig i Norge mot slutten av 2018. Elbilen, som kommer med Quattro firehjulstrekk, godt med innvendig plass, høy bakkeklaring og lang rekkevidde, blir av Audi beskrevet som en perfekt kandidat til husholdningens bil nummer én.

Stor familiebil

– Det er i høyeste grad de som har store familiebiler fra før som nå går og venter på e-tron, bekrefter markedssjef ved Audi Møller Bil Trondheim Lars Spjøtvold. 
Norske bilkunder har siden april i år hatt mulighet til å forhåndsreservere bilen, og interessen så langt viser at interessen for e-tron er stor i det norske bilmarkedet. 
– Vi begynner å nærme oss 3000 i køen. I løpet av det første året vil vi nok selge rundt 300 biler i Trondheim, og det er ganske mye. På et normalt år selger vi i overkant av 400 biler totalt, sier Spjøtvold.

Sportback concept

Høye forventninger er det også knyttet til den påfølgende elbilnyheten fra Audi, e-tron Sportback concept, som ble avduket under motormessen i Shanghai i april, og som kommer i produksjonsklar utgave i 2019. Audi e-tron Sportback blir utstyrt med en batteripakke på 95 kWh, og vil ifølge Audi få en rekkevidde på over 500 kilometer. Bilen kommer med både forhjuls- og firehjulstrekk. Konseptbilen har en elegant design og fremtidsrettet teknologi slik som digitalt styrte Matrix LED-lys både foran og bak, som sørger for optimale lysforhold for både fører og omgivelser. Bilens utvendige speil er erstattet med små kameraer, der føreren kan se kamerabilder på egne displayer i dørene.

Selvkjørende elbiler

Under den internasjonale bilutstillingen IAA i Frankfurt i september viste Audi frem den høyteknologiske konseptbilen Audi Elaine, som er en el-SUV som i løpet av få år vil muliggjøre en høy grad av autonom kjøring. Bilen er basert på e-tron Sportback concept når det gjelder det ytre, drivlinje og lysteknologi, og kommer i tillegg med funksjoner som legger til rette for autonome fører- og assistansesystemer. Audi oppgir at bilen ligger på nivå 4 på den vedtatte skalaen for autonom kjøring, noe som vil si at bilen i praksis vil være selvkjørende.
– Dette med selvkjørende biler er noe som i større grad kommer på alle typer biler fremover. Teknologien ligger der, sier Spjøtvold.

Konsept for fremtiden

Audi har også avduket konseptbilen Audi Aicon, som er en fireseters sedan designet uten ratt og pedaler. Bilen skal være klargjort for nivå 5 på skalaen for selvkjørende biler, noe som vil si at det meste går av seg selv. I følge Audi vil bilen ha en rekkevidde på mellom 700 og 800 kilometer, og rekkevidden skal nås med fire elektriske motorer. Spjøtvold påpeker at dette er en bil designet for fremtiden, og sier den ikke vil rulle på veiene med det første. Foreløpig er det derfor e-tron og Sportback concept som får representere Audi på elbilmarkedet, i et segment der Tesla hittil har vært enerådende.
– Audi gjør et inntog i markedet nå, og vi vil være blant de første bilmerkene som er en reell konkurrent til Tesla, sier Spjøtvold. Han opplyser at pris og vekt på e-tron og e-tron Sportback enda ikke er klart, men sier det vil bli konkurransedyktige priser. 

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift & Audi
 

Følg IN magasinet på Facebook