Hjem » Trondheim »  Dressfin høst med de rette detaljene

Dressfin høst med de rette detaljene

Lurer du på hvordan du skal kle deg til fest og fritid i høst? IN magasinet besøkt dresseksperten Arne Rønning og pratet fasong, farger og tilbehør.

Først av alt: det skjer ikke de helt store revolusjonerende endringene på dressfronten denne høsten. Eskil Røsand hos Arne Rønning i Nordre gate forteller at dressen fortsatt skal ha en smal fasong, også til den klassiske, voksne mannen på 40 pluss.
– Men den skal være naturlig smal. Ikke fjollete, sier Røsand. 
Når det gjelder farger, vil vi se mye blått og grått fremover. Marineblå, blå, grå og koksgrå vil være høstens nøkkelfarger.
– Og svartdressen vil alltid være der. Den lever sitt eget liv, sier han.

Dressjakka

Han minner om at en pen dressjakke kan brukes både til bryllup, julebord og til jobb-dressen.
– Vi ser tydelig at jakker og bukser ikke bare er et pynteantrekk lenger. Vi har også mange studenter som handler dress hos oss, og som vil ha en dress de kan bruke til alt. De kjøper for eksempel en dressjakke som de kan bruke til dressbukser og jeans, sier Røsand.

Et hint av rosa

En av «nyhetene» denne sesongen er den stripete skjorta, som gjør et comeback etter å ha vært ute av motebildet en stund. Vi vil også se flere innslag av rosa i detaljene, i følge Røsand.
– Den stripete pene skjorta og fritidsskjorten har begynt å komme, og særlig nå til høsten har vi en del i burgunder. Bruker du burgunder under blått er det helt fantastisk. Vi ser også et lite innslag av rosa, gjerne som en detalj. Dette er ikke en «dallrosa», men en rosa som skjærer over i burgunder. Det er en maskulin rosa, bemerker han, og viser frem et lyseblått slips med et hint av rosa i det prikkete mønsteret.

Hvitskjorta

Skal du pynte deg skikkelig, for eksempel til et bryllup eller et formelt julebord, er det hvitskjorta og den mørke dressen som gjelder. Røsand minner om at hvitskjorta også kan brukes som fritidsskjorte, men da med nedknappede snipper. I tillegg finnes det utallige skjortevarianter i lyseblåskalaen.
– Det er et vell av muligheter, sier Røsand entusiastisk, før han går over til å snakke om resten av dresstilbehøret.

Skjerf i stedet for slips

– Skal du være halvpyntet og synes slips blir for mye, finnes det pyntelommetørklær i forskjellige stoffkvaliteter, farger og mønster. Et herreskjerf kan også brukes til å pynte opp dressjakka, pluss at det er nyttig i tillegg. Det er en måte å pynte seg på som ikke føles overdreven, sier Røsand.
På føttene skal det enten være sort eller brunt.
– Til blå eller grå dress bør man ha konjakkfargede sko. Skoene kommer med både spensler, eller monk straps, og snøring. Svartskoene går også til blådressen, men det er ikke tvil om at vi selger mest brunt til blått. Men til svartdressen driver man ikke og tuller med brune sko, da er det bare sort som gjelder, sier Røsand, og legger til at beltet må være i samme farge som skoene.

Mer brunt

Ser vi litt fremover, vil det komme mer brunt inn i bildet, særlig innen fritidsklær.
– Flere ser litt på brundressen, men vi ser at det begynner å spre seg mest på fritidsbiten. Brune dresser er ikke så vanlig, men det begynner å komme mer av det også. Det brune kommer litt mer inn i detaljene, for eksempel i en grå dunjakke eller jeans som går over i en brunfarge, sier Røsand.
– Trenden ellers er at det skal være rent og pent. På sko er det ikke mange detaljer, bortsett fra monk strapsene, som er en trend vi ser på både sorte og brune sko. Og selvfølgelig skal skoene være rengjort og nypusset. Det er utrolig hva man får ut av en gammel sko dersom man rengjør og pusser den, sier han.

Detaljer kan avgjøre

I butikken møter han både de bevisste, moteinteresserte kundene og de litt mindre interesserte kundene som vil ha dresskjøpet raskest mulig overstått.
– Vi har de som kommer inn og sier «æ må ha mæ en dress – kan du sørg for at det her bli greit», forteller han. Samtidig blir det stadig flere av den bevisste mannen, som lar seg inspirere av kompisen, moteblader, dagspresse og TV. 
– Hvorfor er det så viktig med detaljer?
– Detaljer er så viktige at de kan ødelegge eller løfte et antrekk. Man kan også utelate detaljer og stå frem med et fantastisk resultat. Med dress og slips er man jo pent kledd, men med et lite hvitt lommetørkle i jakkelomma løfter man antrekket det lille ekstra, sier han.

Tekst & foto: Renate Brødreskift

Følg IN magasinet på Facebook