Hjem >  DNS-musikalen alle skal se

DNS-musikalen alle skal se

Godt over 10.000 har allerede kjøpt billetter til musikalversjonen av Amalie Skrams «Hellemyrsfolket» på Den Nationale Scene. Det er fantastiske salgstall med tanke på at urpremieren først er 13. september. Men så handler det da også om stjerner i alle ledd.

– Det virker som om «alle» vil få med seg denne begivenheten, sier teatersjef Agnete G. Haaland, som ikke vil kommentere ryktene om at musikalen «Hellemyrsfolket» blir den mest påkostede i DNS’ historie.
– Slike tall går vi aldri ut med. Jeg kan likevel si så mye at vi ikke har spart på noe for å gjøre dette til en opplevelse for de mange, mange tusen som har kjøpt og kommer til å kjøpe billetter, sier Haaland.

Mange husker 1992

Dramatisering av Amalie Skrams romanserie om Hellemyrsfolket er også suksess historisk sett for DNS. Fortsatt er det mange som snakker med entusiasme om oppsetningen i 1992. Folk gikk mann av huse til daværende Teatergarasjen på Nøstet for å se en forestilling som varte i over 8 timer! Bak dramatiseringen stod forfatteren Gunnar Staalesen. Det er også han som har ansvaret for det skriftlige denne gang.
– Det har vært en helt annen jobb. Nå er det jo en musikal vi har skapt av Amalie Skrams tekst, med nyskrevet musikk og sanger, sier Gunnar Staalesen.

Stjernelag

– Det hele begynte med musikeren og komponisten Julian Berntzen. For snart fire år siden ringte han meg og sa at han hadde så lyst til å lage en musikal av «Hellemyrsfolket, og så spurte han om jeg ville samarbeide med ham. Jeg trengte ikke mye tid på å svare et rungende ja, forteller Staalesen.
Da de to la planene frem for Agnete G. Haaland var hun også meget kjapp med å svare ja. Dermed begynte ballen å rulle, og nå er det meste klart for høstens storsatsing. Og det er ingen tvil om at det er stjerner i alle ledd. Vi har allerede nevnt den suksessrike forfatteren og dramatikeren Gunnar Staalesen. Hans bibliografi inneholder 45 boktitler. Han står også registrert med 27 skuespill. I tillegg er 12 av Varg Veum-bøkene er solgt til filmlerretet. Julian Berntzen trenger heller ikke nærmere presentasjon. Han har hatt stor suksess som komponist og musiker. Fire cd-album er det blitt så langt. Han står også bak tre musikaler før denne; «Felix’ Fantastiske Orkester» på Det Norske Teatret, og «Snødronningen» både på DNS og Aalborg Teater.
    DNS har også sikret seg musikalregissøren fremfor noen i Norge, Johan Osuldsen, til å sette opp «Hellemyrsfolket». Han har stått bak de fleste store musikalene i Oslo de siste årene, og har også gjestet DNS med hell før.
    Tine Schwab har ansvaret for den kompliserte scenografien, for ikke å snakke om alle de fantastiske kostymene. Scenograf Schwab regnes blant de ypperste i Norge gjennom svært mange år.

Fantastisk rolleliste

Også er det rollelisten da! Herborg Kråkevik har hatt sin egen Amalie Skram-kabaret, og har uttalt en rekke ganger at hun digger alt med Amalie Skram. Hun var derfor ikke vond å be da hun fikk tilbudet om den store Petra-rollen. Herborg har imidlertid mange jern i ilden. Derfor alternerer hun i rollen med en annen sangbegavelse og kjent skuespiller fra Bergen; Kjersti Elvik. Herborg blir Petra i ca. 70 prosent av forestillingene, men tro endelig ikke at ikke Kjersti gjør en like god jobb. Også hun kan se tilbake på en rekke musikalsuksesser, blant annet i Oslo, men også på DNS.
    André Søfteland fra Odda er fortsatt et forholdsvis ubeskrevet blad for de fleste her på berget. Men sjekk CV’en hans på nettet! Han har gjort flere glimrende sangroller på Broadway i New York, og bor på den siden av Atlanteren.
– Jeg gråt da jeg hørte stemmen hans, sier Agnete G. Haaland.
– Han synger så vakkert, og blir garantert et navn i Norge gjennom «Hellemyrsfolket», sier teatersjefen.
Søfteland har den andre hovedrollen, som Sivert både som ung, voksen og eldre.
    Sunnhordlendingen Irene Waage er også en sangbegavelse, kjent fra DNS, Sogn og Fjordane Teater og Hordaland Teater tidligere. Hun har fått den store rollen Oline eller «Småfylla» som de fleste kjenner Oline som.
    Karoline Krüger er også med på laget. Den kjente sangartisten fra Bergen har imponert på DNS og andre teaterscener før. Nå har hun takket ja til den krevende rollen som Lydia.
– Jeg gleder meg som en unge, var det første Karoline sa da hun fikk tilbudet.

Også med i 1992

Men det er mange flere med i den påkostede produksjonen, som Jan Kåre Hystad er kapellmester for. Wenche Kvamme og Bjørn Willberg Andersen er blant de faste stjernene på DNS, og de var også med i maratonoppsetningen i 1992. Nå spiller Bamse Konsul Smith, mens Wenche blir en spåkone det vil bli snakket lenge om. Sangeren fremfor noen på DNS, Gerald Pettersen, blir til Tippetue, i tillegg til å bekle en rekke andre roller. Det gjelder forresten de fleste som er med. Det er mange navn i «Hellemyrsfolket».
– For å få det til å bli en musikal, og holde oss under tre timer, har vi vært tvunget til å hoppe over en del i kronologien. De som kan «Hellemyrsfolket» vil merke det. Men hovedhistorien er der. Det som er mange sider i bøkene, blir imidlertid ofte bare fortalt gjennom en sang, sier Gunnar Staalesen.
    På rollelisten finner man også; Kristoffer Sagmo Aalberg (Robin Hood), Katrine Dale (Pippi Langstrømpe), Frode Bjorøy (kong Christian i «Dyveke»), Pål Rønning («Reksten – Firmaets mann»), Jon Ketil Johnsen, Rhine Skaanes («Vakkert»), Yngve Seterås («Sånne som oss»), Idun Vik, Hadle Reisæter, Liv Ellen Kahrs, Lars Henrik Aarnes og Benedicte Barra. Felles for de alle er at de kan synge, i tillegg til å være gode skuespillere. De som har hørt smakebiter sier allerede at vi snakker om nye Julian Berntzen-hits fra oppsetningen.

Sjelden kost

Sjefsdramaturg Solrun Toft Iversen sier til IN magasinet at det ikke er uten stolthet at DNS nå har klar en urpremiere på en musikal.
– Det hører til de absolutte sjeldenheter i norsk teaterliv. Som oftest handler det om nye versjoner av utenlandske musikaler. Det er også en grunn til det: Det er svært krevende å lage en musikal fra grunnen av, men med de gode kreftene vi har hatt til rådighet tyder alt på at det går bra. Salgstallene viser jo også at folk vil ha «Hellemyrsfolket» som musikal. Lenge før prøvene, og før noen visste hvem som skulle spille, var det solgt over 5.000 billetter, sier hun.
    For de som ikke vet det har «Hellemyrsfolket» av Amalie Skram en sentral plass i norsk litteraturhistorie. Beretningen om Myre-slekten og arven fra Hellemyren er da også blitt folkeeie, og da spesielt i Bergen og området rundt de syv fjell. Historien starter hos Sjur Gabriel og Oline i Hellemyren og strekker seg over flere generasjoner i Bergen. Den bærer i seg tidløse tanker om arvesynd, familiekonflikter, tro, tvil og fortvilelse som følge av fattigdom.
– Men selv om Skrams fortelling er dramatisk og på grensen til å være preget av håpløshet, trenger likevel det livsbejaende gjennom, sier regissør Johan Osuldsen.
Temaet er altså veldig trist. Like trist som i «Les Misérables» - kanskje tidenes mest populære musikal.

FAKTA: Musikalen «Hellemyrsfolket»

Av Amalie Skram
Dramatisert av: Gunnar Staalesen
Komponist: Julian Berntzen
Urpremiere: 13. september 2014
Sted: Store Scene, DNS
Regissør: Johan Osuldsen
Viktigste rollene: Herborg Kråkevik/Kjersti Elvik, André Søfteland, Irene Waage, Gerald Pettersen, Karoline Krüger, Bjørn Willberg Andersen, Frode Bjorøy, Wenche Kvamme m/flere.

Tekst: Finn Bjørn Tønder | Foto: Ole Friele jr. & Eirik Brekke / DNS

Følg IN magasinet på Facebook