Hjem » Klær & mote »  Diamonds are forever

Diamonds are forever

Å entre dørene i David-Andersens butikk på Karl Johan er som å stige inn i en annen verden. Årsaken ligger ikke bare i det fantastiske vareutvalget, men like mye i den tradisjonsrike og historiske atmosfæren.

David-Andersen var i sin tid blant de første til å sette norsk gullsmedkunst på kartet. I dag, mer enn 140 år senere, er bedriften fremdeles regnet som en av landets beste gullsmeder. Kunsten har vært å kombinere arv og verdier med den nytenkningen som alltid har vært David-Andersens fremste varemerke. I sitt eget verksted utfører gullsmedene ikke bare reparasjoner, men skaper unike smykker. Dette gjør de i samarbeid med designere «in-house»; et fantastisk teamwork som har resultert i kolleksjoner unike i norsk sammenheng. Kravene til kvalitet og håndverk er de samme som gründeren i sin tid satte.

Et valg for fremtiden

I sentrum for flere av disse kolleksjonene finner vi diamanten. Gjennom historien har stenen alltid hatt en særegen aura. Den har åpnet veien inn til mang en kvinnes hjerte, har en enestående glans og varer evig. Velger man diamanter er det umulig å trå feil. 
Når man skal beskrive kvaliteten på en diamant snakker man gjerne om de fire C’er. Carat for vekt, Clarity for klarhet, Colour for farge og Cut for sliping. Alle fire er like viktige. Den endelige prisen er riktignok ikke bare avhengig av stenens renhet og farge, men også for det nøye og tidkrevende arbeidet som ligger i å gi diamanten den perfekte slip og glans.

Etter dine ønsker

Nettopp dette arbeidet er noe David-Andersen setter svært høyt. På huset i Karl Johan lager dyktige gullsmeder de mest utsøkte smykker – gjerne etter den enkelte kundes egne ønsker.
– De siste årene har det vært en stadig økende etterspørsel etter smykker laget for hånd, forteller diamant-ansvarlig på Karl Johan, Hallvar Sagøy. 
I hovedsak dreier dette seg om ringer. Særlig frieri- og forlovelsesringer, men også ringer skreddersydd for andre merkedager. En fødsel, bursdag eller et langt ekteskap. Ved slike anledninger er det mange som ønsker seg noe unikt, fortsetter han. 
– Mange har gjerne sett for seg hvordan ringen skal se ut. Sammen lager vi et utkast og så går vi videre derfra. Min viktigste rolle er å være en dyktig rådgiver. Smykker laget for hånd koster jo litt, og håpet er at kunden skal få noe de er fornøyd med hele livet. Ringen skal være spesiell, men samtidig ha et design som tåler å brukes, sier Hallvar. 
I butikken finnes flere eksempler på David-Andersens skaperkraft. Ringer i hvitt eller gult gull, noen prydet utelukkende med diamanter, andre i kombinasjon med rubiner eller smaragder. Valgmulighetene er mange.

Tiden er din venn

– Vi har alltid et godt utvalg her i butikken, men ønsker man en spesialdesignet ring anbefaler jeg å være ute i god tid. Det skal utarbeides et forslag, vi må bli enige om design, så tegne ringen og til slutt sette den sammen for hånd. Ofte kan det bli nødvendig å bestille stener fra utlandet. Da etterstreber vi den beste kvaliteten innen de ulike kategoriene og kjøper utelukkende diamanter fra konfliktfrie områder. Dette er ufravikelige krav. Vi strekker oss så langt vi kan, men råder alle til å komme minst fire uker før man faktisk trenger ringen. 
Særlig gjelder dette når det nærmer seg mai og juni, som er høysesong for frieri og bryllup. 
– Alle ønsker å finne den perfekte ring til sin utkårede. Nervene kan være frynsete og da er det ekstra viktig å ikke ha hastverk. Et frieri skal være en god opplevelse; ikke en kamp mot klokken! 
Selv liker Hallvar å tenke enda noen skritt fremover. 
– Forestill deg at barna dine om tretti år går forbi butikken og sier: «Der kjøpte pappa forlovelsesringen til mamma!» Slike scener liker jeg å se for meg når vi sammen skaper noe unikt! Jeg innrømmer gjerne at det er litt stas å jobbe et sted hvor det ennå satses på nettopp det. Hvor kompetanse og tradisjon fremdeles står i høysetet. Det bekrefter det tette forholdet vi har til bedriftens historie, og hvordan vi tydelig bærer den med oss. Lidenskapen står i sentrum – lidenskap for faget, kundene og merkevarene våre. Det har den gjort i 141 år nå.

FAKTA: David-Andersen

Butikker:
• KARL JOHAN – Karl Johans gate 20
• BOGSTADVEIEN – Bogstadveien 23
• STORO STORSENTER – Vitaminveien 7-9
• SANDVIKA STORSENTER– Sandviksveien 176
• CC VEST– Lilleakerveien 16
• FORNEBU S – Snarøyveien 55
Nettbutikk: www.david-andersen.no
Facebook: www.facebook.com/gullsmeddavidandersen
Instagram: ww.instagram.com/david_andersen

Tekst: Siri Gerrard | Foto: David-Andersen
 

Følg IN magasinet på Facebook