Hjem » Mat & drikke »  Der Vesten møter Østen

Der Vesten møter Østen

Südøst Asian Crossover tilbyr de en variert, nytenkende meny der skandinaviske råvarer møter asiatisk matfilosofi og krydres med forskjellige sesongbetonte smaker, tilpasset både sarte og viderekomne smaksløker.

Lun atmosfære og spennende mat.

I bygget som har huset både bank og kommunale arbeidere, har det vært restaurant de siste 12 årene. SüdØst Asian Crossover åpnet sine dører i 2012, og med det kom et unikt konsept på banen som et spennende tilskudd til det yrende matlivet på Grünerløkka. I bankhvelvene har valuta blitt byttet ut med edle dråper som synes fra det store, lyse lokalet med bar, innsyn til kjøkkenet og peiser med åpen ild. I kjelleren finnes egen cocktailbar med småretter, og utenfor de store glassdørene finner man en koselig, inngjerdet uteservering med spredte sittegrupper med utsyn over Akerselva. Restaurantens interiør gjenspeiler matfilosofien; en komfortabel ramme rundt en sosial og intim matopplevelse.

Kjøkkensjef Pompradit sørger for perfekt mengde saus på ribben.

Tilgjengelig

Idéen bak crossover-mantraen er å gjøre asiatisk mat mer tilgjengelig og mindre fremmed, forklarer duoen journalisten møter: Daglig leder og kjøkkensjef. De er svært opptatt av råvarene sine, og forklarer med stor iver hver detalj i menyen sin – fra hvilke krydder som brukes og hvilke norske varer som får møte de forskjellige asiatiske kjøkkenene. Ingenting overlates tilfeldighetene. Selv smårettene og drinkene i cocktailbaren i kjelleren er en blanding mellom østlige og vestlige smaker, og alt lages lokalt på huset.
– Vi bruker ingen halvfabrikater, forsikrer Remy Lorentsen, daglig leder, og legger stolt til: 
– Alle råvarene lages fra bunnen.

Fremmed og kjent på én gang

Rettene har gjenkjennelsesfaktor: Ribben, for eksempel, som er en del av et 5-retters gilde som serveres i forbindelse med julebordsesongen ut januar, smaker ribbe – på en måte. Den serveres delikat på et fat akkompagnert av kimchi, som er husmannskost fra Korea. Ribben er smakssatt med asiatiske krydder, og tilbehøret er behørig dandert søtpotet med pepperrot. En japansk teryakisaus med hint av ingefær setter prikken over ièn.
– Kimchien er fermentert her, nikker kjøkkensjef Photchanee Pompradit bekreftende. Resultatet er en smaksfest som er et ypperlig alternativ til den trauste julematen vi møter på julebord opptil flere ganger både før og etter jul. Nettopp derfor er Südøst Asian Crossover svært populær i julebordsesongen, også fordi de har plass til store selskap og tilbyr chambre separée for opptil 34 personer. Bedrifter som ønsker å tilby sine ansatte en mer spennende vri på julebordet, kommer gjerne hit. Men ikke bare firmafester finner veien inn Südøst Asian Crossovers dører denne sesongen:
– Alle er velkomne hit! Fra hipstere til Kongen. Südøst Asian Crossover er på Løkka for Løkka, og det er viktig for oss med en folkelig atmosfære der man trives, forklarer Lorentsen. Det kan likevel være fornuftig reservere bord på forhånd, spesielt dersom man planlegger besøke restauranten i en helg.

Sosialt etegilde

Såkalt Social Dining er et relativt nytt konsept i Norge, men er normen i f.eks. Thailand. Poenget er å skulle samles over felles mat man deler, og med det skape en egen stemning rundt bordet. Det være seg småretter ala tapas, eller større porsjoner med en rett sentrert på bordet man forsyner seg til egen tallerken. Man kan selvsagt også få servert hovedretter man ikke deler.
    Sosialt er det også i cocktailbaren som er åpen torsdag til lørdag, og som er en populær plass for folk som ønsker en hyggelig pust i bakken mellom møter, før eller etter middag, eller på vei ut med vennegjengen. Smårettene man kan få er svært varierte, fra sushi til Südøst Asian Crossovers egen variant av superpopulære pulled pork: «Peking pork». Man får også langkokt mat, japanske retter, og spareribs – med tydelig asiatisk preg. Sausene smaker av appelsin og honning. Smårettene koster godt under hundrelappen, mens drinkene ligger på mellom 112 og 120 kr. De spilles live musikk på torsdager, mens en DJ sørger for det musikalske i helgene.

Sesongens smakstrender

Südøst Asian Crossover skifter meny fire ganger i året og følger som de fleste andre kjøkken årstidene. I kontrast til sommersesongen finner vi nå tyngre smaker, mye rødt kjøtt, og sterkere krydder. Det går i biff, indrefilet, chili, karri, gurkemeie, kokosnøtt melk og japansk hvitvin, for å nevne noe. Det er krydrete, søte og sure smaker som forenes.
– Kort og godt smaker som passer fint til fyr i peisen, korer duoen.
Så da gjenstår det bare å henge fra seg boblejakken og sette seg godt til rette, og la den gastronomiske reisen starte.

Tekst & foto: Mia Natalí Ravn

Følg IN magasinet på Facebook