Hjem >  De leder elbil-racet

De leder elbil-racet

Volkswagen har fokus på innovasjon og miljø, og det er kanskje ingen overraskelse at det er nettopp en av deres elbiler som er mest populær i Norge for tiden.

I 2013 lanserte Volkswagen elbilene e-Golf og e-Up. Siden den gang har e-Golf klatret til topps på salgsstatistikken for el-biler og satt ny rekord med 35 % av markedet. E-Up ligger ikke langt bak.
– For å si det mildt har det tatt helt av. Hittil i år har vi solgt over 400 e-Golf og over 60 e-Up bare i Trondheim.
Jarl Mortensen er markedssjef for Volkswagen ved Møller bil i Trondheim. Han tror at årsaken til den økte interessen for elbiler generelt i Norge har mye med de økonomiske fordelene å gjøre.
– Det koster mindre å lade bilen enn å fylle drivstoff, dessuten er årsavgiften mindre og man slipper blant annet å betale merverdiavgift og bompenger.
Han mener det også kan ha noe med komfort å gjøre. Elbiler er stillegående og gode å kjøre og det i tillegg til små goder som at bilen kan varmes opp før du setter deg inn en kald vintermorgen, slår nok ikke negativt ut på valget til de som vurderer elbil.

E-Golf, en kraftig hverdagsbil

At el-utgaven av den populære Golfen har blitt en favoritt blant nordmenn kan nok skyldes at du får de samme godene som i en vanlig Golf. God plass, høy komfort, særegen design og en moderne motor med lav pris på service gjør at valget mellom elbiler for mange lander på denne. Bilen har en kraftig motor på 115 hestekrefter og en maksfart på 140 kilometer i timen. I sin klasse er den også en av de mest økonomiske med et forbruk på kun 12,7 kilowatt per 100 kilometer. Den har dessuten en god rekkevidde på inntil 190 km, og i det siste har flere og flere ladestasjoner dukket opp langs veiene. Dette gjør det mulig å kjøre til for eksempel Oslo eller til hytta uten å bruke masse penger på drivstoff og samtidig spare miljøet for unødvendig utslipp.

E-Up, den perfekte bybilen

Volkswagen E-Golf er godt egnet som familiebil, men om man ikke trenger all plassen og utstyret e-Golfen kommer med, er e-Up et godt alternativ. Bilen har en rekkevidde på opptil 160 kilometer og motoren har 82 hestekrefter, noe som får den opp i en topphastighet på 130 kilometer i timen. Den er rimeligere, mindre og enklere, men likevel en fullverdig bil som er god å kjøre og som har funnet sin plass i garasjen til flere tusen nordmenn.

Golf- GTE, større rekkevidde og mer kraft

Det er også nylig sluppet en hybridversjon av Golf; Golf GTE. Denne er allerede populær og vil være et godt alternativ om man er bekymret for rekkevidden til e-Golfen. Her kan du skifte mellom å kjøre på strøm og å kjøre på drivstoff, noe som gjør at du kan kjøre lenger enn med en elbil og likevel spare en del penger på drivstoff. Du kan også velge GTE modus med et enkelt tastetrykk ved girspaken, noe som betyr at du henter frem maks kraft fra begge motorer. Dette vil si til sammen 204 hestekrefter og en maksfart på 222 kilometer i timen. Med Golf GTE får du altså en sportslig, miljøvennlig og økonomisk bil som gir lengre rekkevidde og mer kraft enn en elbil.

Miljø, økonomi eller begge deler?

Det blir spennende å se hvordan utviklingen for elbilmarkedet vil bli framover. Vil myndighetene ta fra elbileierne noen av fordelene? Og om det skjer, hva vil det gjøre med salgsstatistikken for elbiler de neste årene? Vil det være viktigst for elbilkundene at de kjører miljøvennlig, eller er det viktigere å parkere gratis og slippe bompenger?
Jarl Mortensen mener det vil ha en stor betydning for elbilmarkedet om fordelene forsvinner. Uten så store økonomiske fordeler og med mindre rekkevidde enn biler som kjører på bensin eller diesel, er nok ikke elbiler like attraktive som de er per i dag. Mortensen tror likevel det vil være et marked for elbiler.
– Selv om fordelene skulle forsvinne, vil det fortsatt være mer økonomisk å kjøre på strøm enn å kjøre på drivstoff. Men vi er som alle andre spente på hva politikerne bestemmer seg for, avslutter han.
Det er mange spørsmål vi må vente på å få svar på om elbilens framtid. En ting er i hvert fall sikkert: Golf er på toppen, og enten det er e-Golf, Golf GTE eller vanlig Golf, har de kommet for å bli og Volkswagen jobber stadig med å gjøre dem mer innovative og miljøvennlige.

Tekst:Jenny Andersen | Foto: VW og Jenny Andersen

Følg IN magasinet på Facebook