Hjem » Kultur & underholdning »  Dansk popkunst på Galleri Nobel

Dansk popkunst på Galleri Nobel

Med sine fantastiske collager har den danske kunstneren Jan Klein nærmest eksplodert på kunstscenen de siste årene. Verkene som befinner seg i grense-landet mellom popkunst og street- art er populære både blant kritikere og kunstkjøpere, og i slutten av april holder han utstilling på Galleri Nobel her i Oslo. En utstilling det absolutt er verdt å få med seg!

Galleri Nobel holder til i flotte og nyoppussede lokaler i Henrik Ibsens gate, midt mellom Slottet og Solli Plass. Her finner du spennende samtidskunst i alle prisklasser og galleriet har en rekke anerkjente kunstnere i stallen. Blant dem er den danske kunstneren Jan Klein som de siste årene har blitt et etablert navn i kunstverdenen. 23. – 26. april stiller han ut på Galleri Nobel og det blir garantert en utstilling man ikke bør gå glipp av.
    Jan lager spektakulære collager med elementer både fra popkunst og street-art. 
– Dette er gjennomarbeidete collager som man kan gå på skattejakt i, forteller daglig leder Henning Johannesen i Galleri Nobel. Ved første øyekast ser man velkjente motiver som skyskraperne i New York, men ser man nærmere på bildet ser man at det er noe som ikke helt stemmer. Og går man på leting i bildene finner man stadig nye ting. 
– Dette er ikke bare digitale trykk, men noe Jan jobber med fysisk. Alle bildene er gjennomarbeidet og han har en tøff måte å bygge de opp på med for eksempel buttons eller plutselige grove fargetrekk. Han har en svært god estetisk sans og resultatet er røft og lekent.

Danmarks svar på Pushwagner

Både tematikken i enkelte av verkene hans og ikke minst fortiden minner en del om Pushwagner som enn så lenge nok er mer kjent for oss nordmenn. 
– Jan har vært tilknyttet galleriet i noen år nå, etter at han litt tilfeldig slang innom og viste noen bilder. Han er på mange måter danskenes svar på Pushwagner med noe av den samme fortiden. Han er en gammel hippie som begynte på kunstakademiet, men ble kastet ut på grunn av rusmisbruk. Kunsten har vært med han hele tiden og når han begynte å fokusere for fullt på den så eksploderte det nærmest. Han har en tøff produksjon og vi får jevnlig nye bilder. Bildene på utstillingen i april blir dessuten værende her i galleriet etterpå, slik at man har muligheten til å sikre seg et verk også etter at selve utstillingen er over. Han er veldig kreativ og jobber mye, blant annet er hele stuegulvet og terrassen i leiligheten hans i København dekket av skriblerier. 
    I mange av verkene hans er det stadig temaer som dukker opp igjen som en rød tråd. New York er en tydelig inspirasjonskilde for han, det samme med populærkultur med musikk og film. Og kjente ikoner fra 50- tallet og frem til i dag går igjen i mange av bildene hans.

Daglig leder hos Galleri Nobel Henning Johannesen. Forteller at bildene på utstillingen i april blir værende i galleriet etterpå, slik at man har muligheten til å sikre seg et verk også etter at selve utstillingen er over.

En historie i alle bildene

Jan har en fortid som hippie og i 60-årene begynte han å eksperimentere med stoff. Han startet på Kunstakademiet, men måtte etter hvert slutte der på grunn av stoffmisbruk. På begynnelsen av 70-tallet fikk han hjelp til å komme ut av misbruket og etter hvert startet han selv rusklinikker for å kunne hjelpe andre å komme ut av misbruket. Der jobbet han frem til 2013 da han bestemte seg for å konsentrere seg fullt om kunsten. 
– Jeg har malt gjennom alle år når det har vært tid og mulighet for det. Men det var aldri nok tid til overs til at jeg kunne nå ut til folket med kunsten. Så det ble mest min familie og omgangskrets som fikk glede av verkene, forteller han. 
– I 2009 flyttet jeg til København og der begynte jeg for alvor å komme i gang med bildene og utvikle min egen stil. 
    Musikk og filmstjerner går igjen i mange av bildene hans. 
– Jeg ønsker at tilskuerne skal oppleve både det kunstneriske uttrykket og finne en historie i bildene. For eksempel med The Doors som går igjen i flere så blir historien nostalgi hvor man kan drømme seg tilbake til et tidspunkt i livet og huske et eller annet som gir en stemning. For min egen del handler det også om å fylle et tomrom. Siden jeg brukte tunge stoffer da jeg var ung er det mye jeg føler at jeg ikke riktig har opplevd. Audrey Hepburn og Marilyn Monroe har jeg ikke riktig det samme forholdet til, men jeg liker å studere historien på godt og vondt. Utover et fint bilde så skal det også være en historie i bildet. Jeg ønsker å bryte det konforme og konservative i bildene mine, og ønsker at istedenfor å tenke at bildet skal passe til sofaen så skal man heller la selve bildet innta rommet. 
    Til utstillingen i Oslo kommer det masse nye bilder, blant annet flere fra en serie med ikoner som Rolling Stones, Elvis og Madonna. Med andre ord en begivenhet det er verdt å få med seg.

Opplev utstillingen med Jan Klein på Galleri Nobel 23. - 26. april!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Mona Gullstein & Galleri Nobel