Hjem » Trondheim » Klær & mote »  Dansk & norsk på smykketoppen

Dansk & norsk på smykketoppen

Enkle, klassiske linjer og design inspirert av nordisk natur. Når vi kjøper trendsmykker er det dansk og norsk design som gjelder.

Hos Gullsmed Dahlsveen i Olav Tryggvassons gate lanseres denne sesongen flere nyheter fra danske Ole Lynggaard, Anette Wille, Georg Jensen, Susanne Friis Bjørner og norske Bjørg Jewellery. Hilde Lyså guider oss gjennom de største nyhetene på smykkefronten akkurat nå.

Anette Wille

I år ble smykkene til den danske designeren Anette Wille lansert på det norske markedet. Wille lager smykker i både gull og sølv, men også i sort rhodinert sølv, noe som gir et litt røffere uttrykk. I tillegg består kolleksjonen av smykker og ringer med diamanter. 
– Dette er et veldig spennende merke, som havner litt mellom det klassiske og de trendy smykkene, sier Lyså. 
Hun beskriver designet som klassisk og elegant, dog med et litt råere uttrykk. Smykkene skal gjerne bæres i kombinasjoner med flere smykker sammen, og gjerne i lange kjeder. Store og små sirkler er en annen gjenganger i designerens kolleksjon.

Dansk familiefirma

Den mest populære dansken i butikken er ifølge Lyså Ole Lynggaard. Gullsmed Dahlsveen er eneforhandler av smykkene hans i Trondheim, og er tidlig ute med å ta inn nyheter. Ole Lynggaard Copenhagen drives av familien Lynggaard med far og datter Ole og Charlotte Lynggaard som designere. Firmaet kunne i fjor feire 50-årsjubileum. I år lanserer smykkemerket kolleksjonen «Forest» – naturlig nok inspirert av naturen, med smykker formet som blant annet tynne greiner, eikenøtter, kongler, sommerfugler og løvblad. Kolleksjonen kommer primært i sølv, med innslag av koraller og grønn serpentin. Lyså tror dette blir en av bestselgerne frem mot jul, og legger til at startprisen på 1250 kroner heller ikke er avskrekkende. Mange velger også å gi de mer klassiske smykkene fra Ole Lynggaard Copenhagen i julegave. 
– Med designvarer er det gjerne slik at det koster litt. Men det går jo ikke av moten, og man kan bygge på med tilhørende smykker senere, påpeker hun.

Hoffleverandør

Et annet anerkjent smykkemerke som selger godt i Norge, er danske Georg Jensen. I likhet med Ole Lynggaard er også Georg Jensen kongelig hoffleverandør i Danmark, og på verdensbasis regnes merket som Skandinavias største merkevare. 
– Dette er veldig klassisk, lekker og eksklusiv design, sier Lyså. 
Hun trekker frem nyheten «Torun Bangle» som et hett julegavetips. 
– Dette er en armring i sølv med gull og diamanter oppå. Det er lov å blande ulike metaller, og likeså ulike metallfarger som gult gull, hvitt gull, rosé og sort, sier Lyså.
Danske Susanne Friis Bjørner bruker også mye sølv, gull og roségull når hun lager smykkene sine, og henter inspirasjon fra sine reiser og fra bybildet i København. 
– Her er det perle- og steinsmykkene som er mest populære, men vi har også stor tro på de nye bokstavsmykkene i ulike metallfarger, sier Lyså.

Norske Bjørg

Blant alt det danske finner vi også smykkene fra norske Bjørg. Kunstneren, som er født i Harstad, er aktuell med kolleksjonen «Hall of Mirrors». Smykker i metall med glass eller skjulte speil, og kontraster mellom ulike materialer er stikkord for kolleksjonen. – Dette er kolleksjonen for den trendy, og den har slått veldig godt an. Bjørg er jo en kunstner i sin sjel, sier Lyså.

Eksklusivt bijouteri

Det amerikanske motehuset Michael Kors er også representert i smykkedisken. Merket er kanskje best kjent for sine vesker, sko, briller og klokker, men gjør det også bra på smykker. 
– Spesielt armbåndene er populære. Dette er jo et eksklusivt tilbehør til greie priser. Det er særlig de som kjenner til veskene fra Michael Kors som kjøper disse, forteller Lyså. 
Hun sier man godt kan kombinere bijouteriet med smykker i gull eller sølv.

Store og små begivenheter

Smykketrendene favner altså bredt i vinter. Mange armbånd i ulike materialer som skinn og gull, store statement-smykker eller små, enkle kjeder, og fargekombinasjoner i gull, sølv og rosegull. Ørepynten kan gjerne bestå av et stort smykke i det ene øret, og et mindre i det andre. Er du fortsatt forvirret, står Lyså og hennes kolleger klare til å gi råd.
– Vi står her klare til å hjelpe. Man må tenke på personen som skal få smykket, og om personen liker små eller store smykker, sier Lyså. 
Hun setter pris på å få bidra til store og små begivenheter. 
– Det er jo artig å selge fine smykker til bryllup, dåp og konfirmasjoner. Og selvfølgelig til de små begivenhetene også, sier hun. 
    Gullsmed Ola Dahlsveen åpnet dørene til butikken i Olav Tryggvassons gate i 1926. I 2007 ble butikken en del av Mestergull, som er landets ledende gruppering i gullsmedbransjen.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Gullsmed Dahlsveen & Renate Brødreskift

Følg IN magasinet på Facebook