Hjem » Kultur & underholdning »  Coco avant Chanel

Coco avant Chanel

28. august var det premiere på filmen om motedesigneren Coco Chanels tidlige liv, «Coco før Chanel». Filmen bygger på biografien av Edmonde Charles-Roux som forteller om en kvinne som kommer fra trange kår, som var selvlært og hadde en helt unik personlighet.
Article image

Gabrielle «Coco» Bonheur Chanel (1883-1971) er en av de mest innflytelsesrike moteikonene gjennom tidene. På høyden av Belle Époque-perioden erstattet hun korsetter, tunge klær og fjær med en renere og enklere stil. Hun fikk kvinner til å bruke buksedresser og badedrakter. Hun sendte dem til stranden for å bli brune og var med på å få dem til å bruke frisyren «The Bob» (skapt på 1920 tallet). Hun ga verden «den lille sorte» og Chanel No. 5, som fort ble populær- noe den er den dag i dag. Etter at Coco Chanel startet sitt motehus/butikk i Paris i 1910, vakte hun straks oppsikt med sin enkle stil. Hun begynte med å designe hatter, men utvidet etter hvert sortimentet. Coco Chanel fremhevet kvinners personlighet og besvarte kvinners ønske om å kle seg etter sitt eget behov. Hun skapte en motvekt til datidens tunge klesstil og gjennom hele sin karriere stod hun for en fornyelse av motebildet. 

Article image

Innflytelsesrik

Coco ble berømt. Hun hadde vennskap med personer som Stravinsky, Picasso, Louis Armstrong, Marlon Brando, Charlie Chaplin, Le Corbusier, Winston Churchill og Frank Sinatra. Hun innledet også heftige romanser med flere av datidens mest kjente menn. Hun ble ansett som en del av den modernistiske bevegelsen. Cocos bibliotek ble berømt for mange originale manuskripter, som var gaver til henne fra datidens åndselite. Hennes innflytelse på haute couture var så stor at hun var den eneste fra moteverdenen som var med på Time Magazine sin liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i det 20. århundre. De fleste av hennes kreasjoner hadde lang levetid og forandret seg lite fra år til år eller fra generasjon til generasjon. 

Article image

Boken og filmen

Boken filmen bygger på er full av bilder og illustrasjoner som ikke har blitt publisert tidligere. Forfatteren (Edmonde Charles-Roux) var en nær venn av Coco Chanel og hadde motedesignerens samtykke til å skrive den offisielle biografien om henne. Forfatteren startet sin journalistiske karriere hos Elle og ble til slutt «Editor-in-chief» i franske Vogue og har også skrevet tre bøker.

I filmen er det en av Frankrikes største stjerner, Audrey Tautou, som har hovedrollen. Chanel har forøvrig også signert Tautou som sitt nye ansikt utad. Hun følger i fotsporene til bl.a. Marilyn Monroe, Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Estella Warren og Nicole Kidman. Skuespillerinnen er tidligere kjent fra bl.a. «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre» og «Da Vinci-koden».

Audrey Tautou beskriver sin rollefigur slik: – Coco Chanels personlighet var helt ekstraordinær og i tillegg til hennes talent hadde hun egenskaper som en heltinne i en hvilken som helst roman bør ha. Hun var veldig hard, veldig autoritær og var en veldig stolt karakter

Under filmproduksjonen er det Karl Lagerfeld som har hatt ansvar for kostymene, noe som understreker hvilken satsing dette prosjektet er, også for motehuset Chanel. Karl Lagerfeld har siden 1983 vært «Art Director» i Chanel for både haute couture- og prêt-à-porter-kolleksjonene. Filmteamet har gjennom Maison Chanel og Karl Lagerfeld fått tilgang til Coco Chanels arkiv og kolleksjoner. Coco Chanel ble spilt inn vinteren 2008 i traktene omkring Paris og Normandie.

Regissøren Anne Fontaine, som det siste tiåret har hatt en pause fra regissør-stolen til fordel for manus-skriving, tok over jobben etter at den opprinnelige regissøren Jean-Pierre Jeunet (Den fabelaktige Amélie fra Montmartre) trakk seg fra jobben.
 

Article image

Mote på film

 
2009 ser ut til å være året der vi får en mange filmer fra og rundt moteverdenen. Det skal forøvrig også være tre andre filmer om Chanel under produksjon. 

Ellers debuterer også designer Tom Ford som regissør med filmen «A Single Man» i 2009. Med bl.a. Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode og Lee Pace på rollelisten. 

Filmen «Vogue Documentary: The September Issue», er en dokumentarfilm som gir et «behind the scenes»-blikk på hvordan man jobber på kontoret til amerikanske Vogue. Filmen skal forøvrig ha velsignelsen til den beryktede redaktøren Anna Wintour; kvinnen de fleste mener var inspirasjonen til Meryl Streep sin rollefigur i «The devil wears Prada». 

«Valentino: The Last Emperor» er en flue-på-veggen historie som følger de siste årene til en av Italias mest kjente menn før han trakk seg tilbake fra moteverdenen. Filmen har gått sin seiersgang på festivaler verden over. 

Guccis turbulente år skulle også etter planen bli filmatisert, men det ser ut til at regissøren, Ridley Scott, har trukket seg fra prosjektet.

 

Article image

Fakta

La Belle Époque: (den skjønne tiden) var en epoke i Frankrikes historie som tok til ved slutten av 1800-tallet og varte inntil første verdenskrig. La Belle Époque ble ansett som en gullalder dominert av skjønnhet, nye oppfinnelser og fred mellom Frankrike og nabolandene i Europa.
Modernisme: betegner en mengde kulturelle bevegelser med opphav i de store endringene som fant sted i vesten mot slutten av det 19. århundre og utover i det 20. århundre. Begrepet favner en rekke til dels svært radikale bevegelser innen kunst, arkitektur, musikk, litteratur og kunsthåndverk som vokste frem i denne perioden.
Haute couture er den høyeste formen for sømkunst. Betegnelsen haute couture vitner om kunstskikkethet og eksklusivitet, og anvendes om en rekke motehus i Europa. Klærne kommer fra ideer fra den kunstneriske ansvarlige for motehuset og er utført av ansatte i husets ulike syatelierer. Antrekkene lages i ett eksemplar til visning av sesongens nye kolleksjoner. Senere kan de samme modellene bestilles av kunder som får dem sydd etter egne mål.
Prêt-à-porter er et fransk uttrykk som betegner moteklær sydd etter standardmål. Haute couture- motehusenes pret-a- porter- kollekjsoner bygger på haute couture-kollksjonene, men er enklere og mer markedsrettet. Mens haute couture finnes i en størrelse, lages pret-a-porter i ulike størrelser. Ved at klærne er markedsrettet vil det si at antrekkene kan kjøpes på kjedebutikkene. Prêt-à-porter kommer både konfeksjonssydd og i designerkolleksjoner, der sistnevnte har noe høyere kvalitet.

Ønsker du å lese mer om Coco Chanel ta turen innom www.inmagasinet.no og søk på Chanel så finner du en lengre artikkel om designeren og motehuset. På siden ligger det også en link til traileren for filmen slik at du kan få et inntrykk av hva vi har i vente. Boken filmen bygger på er også tilgjengelig gjennom flere nettbutikker.

I 2008 kom det en TV-film om Coco Chanel med Shirley MacLaine i tittelrollen som Coco på sine eldre dager. Senere i høst skal etter planen «Coco Chanel & Igor Stravinsky» ha premiere, med Mads Mikkelsen i rollen som Igor Stravinsky.
I 1981 kom filmen «Chanel Solitaire» med bl.a. Rutger Hauer og Timothy Dalton på rollelisten. «Coco avant Chanel» hadde ha norsk premiere 28. august i år.

Tekst: Asle Kvinnesland Foto: Presse, Filmweb.no & Chanel