Hjem » Mat & drikke »  Christers vinguide til julemat

Christers vinguide til julemat

Article image

Sylte/medisterpølse/-kaker
Til tradisjonelt laget sylte og også medisterpølser/medisterkaker vil det passe fint med en hvitvin som er snill, men samtidig frisk og smaksrik: Pinot gris fra Alsace eller Nord-Italia.

Røykelaks
Røykelaks hører som regel julen til. Servert med eggrøre blir det imidlertid svært problematisk med vin, fordi egg og vin er ingen heldig kombinasjon. Men ellers så går røykelaks fint med druer som er litt aromatiske og smakssterke men ikke har før høy syrlighet. Min favoritt er vin laget av pinot gris-druen, enten fra Alsace eller Nord-Italia.

Rakefisk
Rakefisk er vanskelig sammen med vin. Men er den nyraket kan en elegant Alsacevin gå bra. Men desto nærmere julen vi kommer, jo vanskeligere blir det med vin til.

Lutefisk
Problemet med lutefisk er at den gjør deg tørst, men en halvtørr hvitvin fra Tyskland laget på rieslingdruen og farris ved siden av er en god kombinasjon.

Juletorsk
Til torsk kan man som kjent både drikke hvitvin og rødvin. En frisk og ren riesling fra Alsace vil friske opp og rense ganen, spesielt om man har lever og rogn til. Rødvin vil de fleste nordmenn ty til når det vanker torsk med lever og rogn, og det er et spennende og meget godt valg. Jeg anbefaler gjerne en saftig, men snill Bordeaux eller sørfransk vin. En saftig og fin Valpolicella er heller intet dumt valg.

Ribbe og juleskinke
Til en tradisjonelt laget ribbe med rødkål og surkål og eventuelt brun saus vil det passe fint med en italiensk rødvin. Noen gode valg: En frisk og fruktig Barbera fra Piemonte eller en lettere og snillere vin fra Valpolicella. Hvis det er ønskelig med mer kraft og rikhet, vil en Chianti eller en Montepulciano d’Abruzzo passe bra.
Pinnekjøtt
Pinnekjøtt er vanskelig med vin, men en tradisjonell portugisisk vin vil kunne passe bra, eller en saftig rødvin fra Spania.

Kalkun
Til fugl skal det være elegant vin. Kalkun er lys i kjøttet og ofte servert med litt sursøtt tilbehør, noe som kan gjøre vinvalget vanskelig. Så igjen faller valget på Italia og gjerne de samme som for ribben: Chianti, Montepulciano d’Abruzzo, Valpolicella eller Barbera.

Reinsdyrsteik
Et av høydepunktene i julen er selvfølgelig reinsdyrsteika. Rioja Reserva eller Gran Reserva vil være perfekt. En Chateauneuf de Pape fra Rhône i Frankrike kan også bidra til å forhøye julens gleder.

Vinen over alle juleviner
Når du har sagt farvel til din siste julegjest og restaurantdøren er stengt, skal du unne deg selv noen vingleder i julehøytiden. Og for meg er portvin vinen over alle juleviner. Vintage, Tawny eller Late Bottled. Det er vin som passer til mange anledninger, som for eksempel til kransekake og krumkake. Og hvorfor ikke et lite glass til julegrøt? Til nøtter er den også perfekt. Og til alle sju slag kaker vil et glass portvin forhøye nytelsen. Å sitte og nippe til et glass når man åpner sine fine julepresanger er heller ikke å forakte. Men til ribba tar jeg øl og akevitt, i den rekkefølgen.
 
Christers vin
Vi testet Cuvée Christer Berens Monastrell
Denne gangen har han funnet den utvalgte vinen i det foreløpig lite kjente vinområdet Yecla sørøst i Spania. Her lages det gode viner på Monastrelldruen som også er hoveddruen i denne vinen. Berens har laget vinen sammen med den premierte vinmakeren Mariano López. Sistnevnte står bak flere viner som har scoret høyt hos vinguru Robert Parker. Anbefales til lammelår.

Navn: Cuvée Christer Berens Monastrell
Land/distrikt: Spania/ Yecla
Pris: 89,90 kroner (75 cl)
Polnummer: 20876 (grunnsortiment)
Druer: 90 % Monastrell, 10 % Garnacha Tintorera
Alkoholstyrke: 13,5 % •Vurdering: Mørk blårød farge. Dufter solbær og kirsebær, og har innslag av krydder som kardemomme og anis. Saftig, fruktig og lang smak med gode tanniner som snerper godt.
Passer til: La vinen lufte seg et par timer før servering. Anbefales spesielt til lammelår krydret med rosmarin.


Tekst: Kristoffer Gregersen/desken.no