Hjem >  Byens beste for bokelskere

Byens beste for bokelskere

Bekymrede kunder ante uråd da Norlis Antikvariat tidligere i vår dekket vinduene med grå salgsplakater. At butikken også minnet om en krigssone bidro heller ikke til å dempe engstelsen. Måtte Norlis Antikvariat legge ned – etter 125 år i bransjen?

På ingen måte. Noen måneder senere har støvet lagt seg, vegger og tak er nymalt, bøkene er tilbake i hyllene og Norlis er blitt det lekreste antikvariatet i Oslo sentrum. 
    Kundenes bekymring var riktignok ikke helt ubegrunnet. Flere av Oslos antikvariater har enten flyttet – eller forsvunnet helt. Norlis Antikvariat har gått i stikk motsatt retning. Fremfor å minske driften ruster de opp. Norlis Antikvariat er en kulturinstitusjon – og det skal de fortsette å være. Til glede for både gamle og nye kunder.

Vakker og håndfast

Det er ingen hemmelighet at bokbransjen de siste årene har møtt på flere utfordringer. Så også antikvariatene. Forsiktige tegn tyder imidlertid på at boken – som vinylplatene – nå går mot en ny vår. Den fryktede e-boken har ikke fått den voldsomme populariteten mange fryktet. Det er nå heller ingen bok – det er en tekst. En bok er en gjenstand, noe man kan ta, føle og lukte på. Og gamle bøker lukter ekstra godt. Vakre er de også. Dessuten har de sjel. 
    Det har også Norlis Antikvariat. At forretningen nå fremstår i ny drakt har på ingen måte gått på bekostning av stedets usnobbete og rustikke atmosfære. I Norlis Antikvariat er alle velkomne – fra fattige studenter til kresne samlere. Det fine er at alle har en mulighet til å finne en personlig skatt. Temaene spenner vidt. Her finnes bøker om fluefiske, fjellklatring, reiser, kunst, romaner, mat, skikk og bruk, arctica og biler. Noen flere hundre år gamle, andre fra mer moderne tid. En signert utgave av Camus er like stas som en bok med dedikasjon fra Nick Cave. Fellesnevneren er det litt uvanlige; det lille ekstra.

En reise i bøker – fra Norge anno 1885 via Amundsens ferd til Sydpolen fra 1912; til 50-tallets franske arkitekturmagazin Zodiac og sist, men ikke minst, Ian Flemings originalutgave av You only live twice fra 1964.

Kart og gaver

Er man på jakt etter en gave – til seg selv eller andre – er Norlis Antikvariat et ypperlig sted å lete. I tillegg til bøker finnes et omfattende utvalg gamle kart og bilder. 
Dette er unike objekter, både i utseende og opplag. 
– Mange forbinder kanskje ikke Norlis Antikvariat med kart og bilder, men det har vi tenkt å gjøre noe med, forteller ny medeier Thor Gunnar Næss, som sitter med god kompetanse på området. 
    Selv om flere av bøkene – og enkelte kart – ligger til salgs på den skandinaviske bokbasen antikvariat.net, anbefales det å ta en tur innom selve butikken. 
– Det finnes alltid noe som ikke er tilgjengelig for nettsalg. Det skal lønne seg å komme innom antikvariatet, forteller nestor i bransjen Rolf Warendorph. Partnerne er allerede i ferd med å sette sammen en utsøkt kart- og boksamling, godt skjermet for det digitale øye. Den skal presenteres under den Skandinaviske Antikvarbokhandlermessen på Litteraturhuset i midten av oktober.

Unplug with a book

De antikke kartene setter utvilsomt en ekstra spiss på den legendariske atmosfæren Norlis Antikvariat allerede er så kjent for – og som flere enn boksamlere har lagt sin elsk på. Forretningen er en yndet location, og har vært åsted for innspillinger av musikkvideoer, filmer, dokumentarer, tv-serier og fashionshoots. Forfattere og skuespillere kommer jevnlig innom for påfyll av kunnskap og inspirasjon. Kreative krefter har trykket antikvariatet til sitt bryst – og fått frie tøyler. Resultatet er en rekke originale kampanjer. 
    Den siste ble sågar omtalt i en internasjonalt anerkjent designblogg (www.trendhunter.com). I en slik sammenheng er Norlis antikvariat kanskje lite – men det er likevel det største. 

Tekst & foto: Siri Gerrard

Følg IN magasinet på Facebook