Hjem » Helse & velvære »  Bruker laser mot blekk & fryser bort fett

Bruker laser mot blekk & fryser bort fett

Dr. Rørdams Hudklinikk har tatt i bruk to nye maskiner til fjerning av tatoveringer og fett. De ikke-kirurgiske behandlingene gir lav risiko og større bekvemmelighet for pasientene.

Hudlege Ole Martin Rørdam har trolig en av Skandinavias største lasermaskinparker ved klinikken sin i Fjordgata 50. Rørdam, som har drevet klinikk i Trondheim siden 2004, har lang erfaring med laserbehandling, og samarbeider med noen av de største leverandørene i verden innen lasermaskiner. 

«Knuser» pigmentene

Siden desember har han tilbudt fjerning av tatoveringer ved hjelp av laser.
– Vi har den nyeste tatoveringsfjerningsmaskinen i Trondheim, Spectra XT, som fjerner vanlige tatoveringer, pigmentflekker, aldersforandringer og blodkar. Den fungerer ved at den knuser pigmentene i mindre partikler som lar seg fjerne av immunforsvaret, forklarer Rørdam. 
Laseren han bruker sender ut en kort, kraftig puls, som ifølge hudlegen gir en «liten eksplosjon» av pigmenter. Behandlingen tar ikke lang tid, men må gjentas flere ganger.
– På en profesjonell tatovering tar det ofte seks til åtte ganger for å få den bort, fordi pigmentene er plassert så dypt. «Enklere» tatoveringer forsvinner fortere. Det er også forskjell på farger. Grønt og blått er enklere å fjerne enn rødt og gult, forteller Rørdam. 
Å fjerne tatoveringer er ikke smertefritt, og behandlingen gjør både vondt og forårsaker sårhet etterpå. 
– Man kan ha på krem på forhånd eller bruke lokalbedøvelse, sier Rørdam.

Fryser bort fettet

Hudklinikken tilbyr også ikke-kirurgisk fettfjerning, der man fryser bort fett på mage, flanker, overarmer, ryggen, over knærne eller på dobbelthaken. Fettcellene blir utsatt for kulde, slik at de får en frostskade og dør, før de blir fjernet av immunforsvaret. Etter en behandling forsvinner mellom 20 og 40 prosent av fettet, og effekten av behandlingen ser man etter to til tre måneder. Rørdam understreker at behandlingen ikke passer for sykelig overvektige.
– Er man 20 til 30 kilo overvektig, egner den seg ikke. Den er for normalt friske som har fem til ti kilo ekstra de vil bli kvitt, sier han. Behandlingen er ifølge Rørdam en prosedyre med lav risiko.
– Det er en ikke-kirurgisk behandling uten bedøvelse. Man er inn og ut samme dag. Det er heller ikke noe behov for sykemelding eller å være borte fra jobb og trening etterpå, sier han.

Realistiske forventninger

Han opplever ikke at det eksisterer noe tabu rundt fettfjerning, og tror heller det blir sett på som et teknologisk hjelpemiddel på veien mot et lettere liv. Hudlegen er likevel tydelig på at dette markedet er et «evighetsmarked». 
– Det er vanskelig å følge diett- og treningsråd, og noen trenger litt ekstra hjelp til å fjerne fett. Under konsultasjonen med pasienten legger jeg vekt på at vi er på samme bølgelengde, og at vi begge er innforstått med at dette er et hjelpemiddel for å få en reduksjon, men at man også må bli flinkere med kosten og spise riktig, sier Rørdam.

Større aksept

Rørdam jobber også med injeksjoner, slik som Botox og fillere, og han er nasjonal instruktør i Botox-behandlinger og Juvederm-injeksjoner. Han har også tilgang til forskningsmiljøet i både California og i Sør-Korea, der markedet for skjønnhetsbehandlinger ligger et par tiår foran Norge. Samtidig er denne type behandlinger blitt mer «stuerene», også her hjemme. 
– I Trondheim har markedet bare vokst. Bare hittil i år ser jeg en økning på 20 prosent i forhold til fjoråret. Det er flere og flere som bruker skjønnhetsbehandlinger, og det er mer allment akseptert. Folk bruker penger på bil, hytte, klær og frisør, og skjønnhetsbehandlinger er blitt en mer naturlig del av skjønnhetsbudsjettet. Det snakkes om det både i media og på blogger, sier Rørdam.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift, Dr. Rørdams Hudklinikk & IN magasinet