Hjem >  Breitling: Sveitsisk presisjon på høyt nivå

Breitling: Sveitsisk presisjon på høyt nivå

Det er nesten 30 år siden entreprenørene og vennene Michael Owers og Stephane Dehner tok flyvernes klokker til Norden. Sveitsiske Breitling ble raskt et favorittmerke blant klokkeelskere.

De lanserte klokkene her i Skandinavia, noe som krevde hardt arbeid og fokus for å lykkes. Det var en suksessoppskrift og de populære klokkene har siden hatt en betydelig rolle innen sin nisje på det nordiske markedet. 
    Breitling, som står for vakre klokker med spesialfunksjoner og lett gjenkjennelige klokkereimer, ble en suksess som stadig vokser. For hver generasjon klokker blir kvaliteten høyere og med det egenproduserte kronografverket tok de for noen år siden et stort steg opp i ligaen bestående av sveitsiske kvalitetsur innenfor luksussegmentet.

Historie

Firmaet Breitling ble grunnlagt i 1884 av Leon Breitling i den lille sveitsiske byen St Imier, åtte år senere flyttet han bedriften til «klokkenes by» La-Chaux-de-Fonds. 
Allerede i 1915 lagde bedriften sin første armbåndskronograf og i 1936 ble de offisiell leverandør til Royal Air Force. I 1954 lagde og viste de frem modellen Navitimer, en eksepsjonell kronograf som raskt ble en favoritt blant piloter over hele verden. Breitling leverer nå klokker til cockpit til de store internasjonale flyselskapene. 
    Firmaet ble i 1979 kjøpt av Ernest Schneider ettersom det ikke fantes noen arvinger når den siste generasjonen Breitling gikk bort. I dag er sønnen Theodore Schneider som driver bedriften og for noen år siden begynte også hans sønn å jobbe i firmaet.

1. Firmaet Breitling ble grunnlagt i 1884 av Leon Breitling. 2. Breitling ble i 1979 kjøpt av Ernest Schneider. 3.Breitling Chronometrie hvor deres egne kronografurverk produseres helt in-house.

Presisjon

Siden 1999 har alle Breitlings urverk gjennomgått kronometertest ifølge reglene til COSC – det sveitsiske kontrollorganet. Hovedkontoret ligger nå i Grenchen. Men i La Chaud-de-Fonds, hvor Leon Breitling begynte sitt arbeid, ligger i dag det imponerende Breitling Chronometrie hvor deres egne kronografurverk produseres helt in-house. I følge kjennere er disse urverkene blant de beste man kan få innen sin kategori. Det har vært en lang utviklingsperiode, men det er det også nødvendig at den er når man etterstreber den absolutt høyeste kvalitet. At man i tillegg har full kontroll over alle deler av produksjonen gjør at man kan holde både presisjon og håndverk på toppnivå.
– At vi fortsatt kunne komme frem til den produksjonen av egne kronografverk vi har i dag såpass raskt skyldes i stor grad at Breitling fremdeles er en familiebedrift og beslutningsveiene derfor er korte, sier Paul Girardin, produksjonsansvarlig og vise-CEO.
Breitling Chronometrie produserer urverkene og de kan tikke og gå i all evighet om de får den rette omsorgen. Derfor er after-sale et av de viktigste områdene for Breitling Nordic og de har satset! 
    Breitling, som ble lansert i Norden i 1986, har siden den gang vokst til å bli det varemerket i luksussegmentet som selger aller best til den innenlandske kundekretsen. I 2011 flyttet bedriften inn i en egen stor eiendom utenfor Stockholm for å kunne levere på absolutt beste måte den service som de nå er sertifisert for. 
– Det kostet oss 25 millioner og tok ni måneder å ferdigstille huset, men nå har vi Nord-Europas største og beste serviceanlegg, sier en stolt Stephane Dehner, CEO Breitling Nordic.
    Spesialister fra hovedkontoret i Grenchen inspiserte virksomheten ved oppstarten og det var ekstremt krevende kontroller som ble gjennomført. All på oppdrag fra «Teddy» Schneider og med fokus på at «vi skal bare levere det beste».
    Under mitt besøk pratet jeg med urmakerne som forteller hvor viktig det er med service på en klokke i denne klassen. Etter 5-6 år bør man la den gjennomgå en ordentlig kontroll og hvis den brukes i vann så bør du sjekke klokken en gang i året om den er et instrument du stoler på når du dykker. 
    Sikkerheten er naturligvis streng – helt i klasse med en bank. Lokalene er perfekt i forhold til å være støvfrie. En kirurg som kom for å hente sin klokke etter service sa: «her kunne jeg operere uten problem». 
– Her skal kundene kunne komme med sine klokker og vite at de kommer til å få en absolutt beste servicen som finnes, sier Stephane.

1. Emergency II, har to nødsendere med frekvensene 121,5 MHz og 406 MHz. 2. Navitimer ble lansert i 1954, ble raskt ble en favoritt blant piloter over hele verden.

Flyvernes favoritt

Breitlings forbindelse til fly er både lang og gedigen, både pappa Schneider og sønnen Theodore er piloter. Bedriften er involvert i en mengde fly aktiviteter og har en stor egen flåte med fly hvor Breitling Jet Team inngår. Teamet består av syv fly og er det eneste sivile oppvisningsteamet som fyr med jetfly. De turnerer over hele verden og har faktisk vært i Norden flere ganger og gjennomført oppvisninger til klassisk musikk til stor jubel.

Teknisk revolusjon

I 1995 ble Breitling Emergency lansert med innebygd mikrosender som sender på flyenes nødfrekvens og for en tid tilbake viste de frem den nye generasjonen av Emergency-klokken med tilleggsnavnet II ettersom den har to nødsendere med frekvensene 121,5 MHz og 406 MHz. Disse sender nødsignaler til det Globale Corspas-Sarsat satellitt systemet som fungerer som en internasjonal redningstjeneste for å hjelpe til med å redde nødlidende over hele verden. Det finnes flere eksempler på hvor viktig klokken har vært i akutte redningssituasjoner og det er viktig at Emergency II eierne håndterer den som det livsviktige instrumentet den er og ikke bruker spesialfunksjonene i tilfeller hvor det ikke er nødvendig. Det kan bli en dyr historie.

Klokker for innsiktsfulle kvinner

Første gang jeg pratet med Breitlings eiere, for mange år siden, fikk jeg vite at hvis kvinner vil bære Breitling får de gjerne kjøpe en herreklokke. Damemodellene var da et lite prioritert område i bedriften. Ettersom kvinner også innen klokkenes verden har blitt en viktig kundegruppe har det ført til en større satsning på damesiden. Det var tydelig dette året da alle kvinner som arbeidet i Breitlings gigantiske stand på messen i Basel bar modellen Tranceocean 38 mm med hvit lærreim. Til høsten vil damesiden bli utvidet med ytterligere modeller og det er nok ingen overdrivelse å si at: «de mekaniske og automatiske verkene er de nye håndveskene». I Breitlings kolleksjoner kan også kvinner finne klokker med tiltrekkende design og utrustet med automatiske verk.

FAKTA: Breitling i Fredrikstad

Ønsker du å se nærmere på Breitling sine klokker anbefaler 
IN magasinet sine lesere å ta turen til Gullsmed Truls Ambjørnsen i Torvbyen Kjøpesenter. Gullsmed Truls Ambjørnsen har kun kjente velrenomerte smykke og urmerker. De satser på stort utvalg fra Ole Lynggaard, Bvlgari, Georg Jensen, Omega og Breitling. Hos Ambjørnsen får du en god atmosfære og stor produktkunnskap.

Tekst: Britta Rossander/Mona Gullstein | Foto: Breitling

Følg IN magasinet på Facebook