Hjem » Mat & drikke »  Boblende nyhet til fårikål

Boblende nyhet til fårikål

Champagne og fårikål har ofte blitt omtalt som en utradisjonell kombinasjon som fungerer utmerket godt sammen – noe det fremdeles er.

Men det er ikke slik at det kun er de eksklusive musserende vinene fra dette området nordøst for Paris som gjør jobben. Australia, Sør Afrika, Spania og Italia har nok av spennende alternativer. Skal du lete utenfor Champagne er det riktignok to hovedregler som gjelder; vinen må ha solid syrestruktur – og vinen må ha tilstrekkelig lagring på bunnfall. Dette for å hamle opp med fettet samtidig som den skal stå rakrygget mot den innkokte smaken av kål og pepper. Så når fett og utviklede smaker står på motstanderhalvdelen holder det ikke mål ikke med en enkel Prosecco eller ung Cava.

Det du skal prøve til fårikålen i høst er en piemontesisk musserende vin som heter Gancia Alta Langa 36 Mesi. Gancia var faktisk de første som produserte vin på den tradisjonelle metoden i Italia, sterkt inspirert av de legendariske Champagnehusene fra nabolandet. Mens Alta Langa er en samlebetegnelse på de beste områdene i Piemonte for produksjon av musserende vin av Chardonnay og Pinot Noir. Og 36 Mesi? Det betyr at vinen har ligget 36 måneder på bunnfall. Dette er mer enn det dobbelte av kravene i Champagne. Alta Langa er virkelig den store stoltheten og hva de lokale drikker av bobler i Piemonte, og det er ingen grunn til at vi ikke skal begynne med dette i Norge også. Vinen er tilgjengelig i alle landets Vinmonopol og koster kr 188,30.

FØLG IN MAGASINET PÅ FACEBOOK