Hjem » Sandnes »  Blue de Genes – den ekte blåjeansen

Blue de Genes – den ekte blåjeansen

Different er en av Stavangers mest innovative klesbutikker; godt kjent blant motebevisste sjeler over hele landet.

Vareutvalget er ytterst originalt. Det består av utsøkte klær og verkene til eier og kunstner Stig Erling Ørland. Under fjorårets Oslo Fashion Award ble Different kåret til årets motebutikk.
«Stig Erling Ørland har klart å skape en helt særegen forretning. Kombinasjonen av egen kunst og innovativ mote er unik i norsk sammenheng», het det i dommernes avgjørelse.
    Ved påsketider flyttet Stig Erling og Different inn i nye lokaler ved Magasinblaa. Det ellers så kvinne og barn-orienterte senteret har dermed fått et svært kjærkomment tilskudd. Different tilbyr nemlig klær for menn.

Legendarisk motehistorie

Kundene har mye å glede seg over. Undertegnede er særlig begeistret for Blue de Genes, et spennende, trendy og maskulint design. Blue de Genes er dansk, men kolleksjonens look er basert på ekte italiensk jeanshistorie. Den er mer enn fire hundre år gammel og startet i Genova. Byens havn var på den tiden en av Europas største, og mange menn hadde sitt daglige virke både langs bryggene og på havet. Jobben var hard, foregikk utendørs og arbeidsklærne måtte tåle store påkjenninger. Særlig populært var derfor et stoff kalt Geanes fustian. Det ble fremstilt av robust arabisk bomull og kunne brukes til det meste – klær så vel som seil. Materialet ble farget blått, var ekstremt slitesterkt og egnet seg perfekt som bukser laget for de hardtarbeidende havnefolkene.
    Italienerne eksporterte etter hvert stoffet utenlands, hvor det ble kjent som «The Blue from Genova» – på engelsk forkortet som Blue jeans.
Eventyret stoppet på ingen måte der. Mange år senere skulle det danne grunnlaget for det danske suksessmerket Blue de Genes.

Røft og maskulint

Blue de Genes rommer en rekke ulike plagg, men det hersker ingen tvil om at det er jeanslinjen som utgjør selve sjelen i merket. Produksjonen forgår i Italia og arven fra Genova er godt ivaretatt. Looken er autentisk og kvaliteten enestående. Det inngås ingen enkle kompromisser, heller ikke når det kommer til detaljer som knapper og nagler. Buksene kommer i flere ulike vasker og fasonger, fra super skinny til regular fit. Snittet er likevel så tidløst at de aldri vil synes udaterte. Disse jeansene varer bokstavelig talt i år etter år.
    Det autentiske uttrykket gjenspeiler seg også i resten av kolleksjonen. Skjortene er i en klasse for seg. De har flere elementer hentet fra klassiske arbeidsskjorter, men har samtidig en trendy og frisk finish. Samtlige modeller er laget av naturlige materialer som bomull, hamp, lin og ull. Fargepaletten er klassisk og maskulin, preget av ulike toner i blått, grått, hvitt og sort.
    Den mandige stilen kjennetegner også strikkekolleksjonen. Garnet produseres i en tradisjonsrik bedrift i fjellene like utenfor Firenze. Den er en av Italias eldste, og har vært i samme families eie gjennom flere generasjoner. Strikken er laget i utsøkte ull-blandinger og økologisk, resirkulert bomull. Genserne er myke og behagelige, men på ingen måte feminine. Dette er bruksplagg – slik den vanlige arbeiderklassen kledde seg i for hundre år tilbake.
    T-skjortene, med motiver fra Genova og menneskene som formet byens historie, sammenfatter på sin side selve identiteten i Blue de Genes. Blue de Genes er røft og maskulint. Dette er klær for ekte menn. Menn som unngår flokkmentalitet, er trygge på seg selv og stiller strenge krav til kvalitet. Blue de Genes bidrar i tillegg til – om mulig – å heve Differents standard ytterligere. En butikk allerede viden kjent for sitt særegne vareutvalg og excellent service.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Blue de Genes

Følg IN magasinet på Facebook