Hjem » Kultur & underholdning »  BIZETS FANTASTISKE OPERA CARMEN

BIZETS FANTASTISKE OPERA CARMEN

Helt siden premieren i 1875 har den utfordrende Carmen i Georges Bizets store hit av en opera fascinert publikum verden over. Det er bare å gi seg hen. For her er det sigøynerkvinnen fra Sevilla som bestemmer.

Premiere med Trondheim Symfoniorkester, solister, kor og statister i Olavshallen lørdag 29. mars 2014. Denne operasatsingen med bortimot 300 medvirkende på og bak scenen, viser på alle måter TSO Musikkteaters ambisjoner. Det er også den første operaproduksjonen vår sjefdirigent Krzysztof Urban`ski gir seg i kast med. Rollene i Carmen er valgt ut av Musikkteatrets castingansvarlig Randi Stene. 
«Kjærligheten er en vill fugl ingen kan temme, og den adlyder verken bønner eller trusler fra den som ikke får den. Den er som et sigøynerbarn som aldri har kjent noen lov. Den går sine egne veier. Og hvis du ikke elsker så elsker jeg mer, og hvis du elsker så ta deg i akt» 
(Carmen i den berømte Habaneraen)

Iørefallende melodier

Det er fristende å hevde at Bizets Carmen byr på operalitteraturens mest fascinerende kolleksjon av iørefallende melodier. Like imponerende er den sjeldent fine balansen mellom musikk og drama. Bizets kompositoriske ferdigheter sikrer operaen en stilistisk fullkommen utførelse, samtidig som hans sans for det sceniske lot rollefigurenes følelser få fritt spillerom. Operaen forteller en historie farlig nær, men samtidig tidløst distansert fra dagliglivet. 
Med Carmen, sigøynerpiken som setter sin egen frihet over alt annet, skapte Bizet en av historiens mest vellykkede musikkdramatiske verker, og en av populærkulturens mest kjente kvinneskikkelser.

Forførersken

Carmen er ikke bare en forførerske, hun er også en overskrider og en radikaler. Som arbeider, sigøyner og kvinne og som representant for massekulturen, forteller denne rollefiguren om en oppfatning av moral og holdninger i den tiden operaen oppsto i. Carmen dør i siste scene for at ro og orden kan gjenopprettes. Samtidig har Carmen en kraft som gjør at vi tørker av henne blodet og lar henne tre inn i rampelyset og gir henne spillerom, igjen og igjen.

Medvirkende

I hovedrollen møter vi Angelica Voje, og det er hennes debut som Carmen, som er en av de få hovedrollene som finnes for mezzosopraner. Carmen er en rolle man lever med og utvikler gjennom hele sitt sangerliv. Det er også en av de rollene hvor ikke bare det vokale, men også selve personskildringen står i fokus. Carmen må være farlig og sterk, men aldri vulgær. Og heller ikke en klisjé. Vi er sikre på at Angelica Voje er en karismatisk sanger som tør!!
I andre store roller møter vi Thiago Arancam som Don José og Michaëla som synges av Isa Katharina Gericke. I operaen ellers finner vi Marcin Bronikowski som Escamilla, Lina Johnson som Frasquita og Maija Skille som Mercédès. Dancaire synges av Michael Lindberg, Remendado av Helge Rønning, Zuniga av Sverre Johan Aal og Morales av Lars Eggen. Ellers medvirker TSO Vokalensemble, korsangere og statister. Foruten et stort apparat med scenografi, kulisser, kostymer og teknikk for å få frem forestillingen til scenen.

FAKTA: Spilletider

Carmen har premiere i Olavshallen lørdag 29. mars 2014 kl. 18.00. Øvrige forestillinger mandag 31. mars, onsdag 2. april mandag 7. april og torsdag 10. april, alle dager kl. 19.00

Tekst: Thomas Ramstad, Trondheim Symfoniorkester | Foto: Istockphoto

Følg IN magasinet på Facebook