Hjem » Trondheim »  Badetøy som beskytter poden mot solen

Badetøy som beskytter poden mot solen

Solbeskyttelsesplagg er blitt en stor hit de siste årene. Hos Polarn O. Pyret er UV-draktene en av sommerens bestselgere.

– Badetøy er det vi selger mest av nå, og det går mest av UV-draktene, forteller butikksjef hos Polarn O. Pyret på Sirkus Shopping, Elisabeth Åshagen. 
De populære UV-draktene finnes i både heldrakt og todelt sett, og er tilgjengelig fra størrelse 6 måneder opp til 12 år. Butikken selger også UV-solhatter, som dekker hele nakken.

Tettvevd

Åshagen forklarer at det er konstruksjonen i tøyet som gir drakten den høye beskyttelsesfaktoren. Stoffet er helt tett, og består av 78 prosent polyamid og 22 prosent elastan. Drakten har en UPF (Ultraviolet Protection Factor) på 50, noe som innebærer at UV-strålingen reduseres og at kun en femtidel av UV-strålene slipper gjennom plagget.
– Det betyr at man kan være ute i sola cirka 50 ganger lengre enn om man ikke bruker solbeskyttelse i det hele tatt, sier Åshagen. Til sammenligning gir en hvit bomullsskjorte en beskyttelsesfaktor på cirka 7. 
– Alle klær beskytter jo. Men dette beskytter mer fordi det er så tettvevd, sier Åshagen.

Lar barn være barn

Hun minner om at man fortsatt må bruke solkrem der drakten ikke dekker, men peker på at UV-drakten gir mye mer frihet. 
– Man slipper å passe på hele tiden. I stedet for å si «nei, nei, nei», sier vi «ja, ja, ja» til ungene, sier hun.
Hun sier foreldre gjerne velger heldrakten til de aller yngste, og kjøper den to-delte drakten til de eldste barna. I tråd med Polarn O. Pyrets profil er det lagt vekt på funksjonalitet og passform. Det er heller ikke brukt spesielle kjemikalier, tilsettinger eller impregneringer i badetøyet for å øke beskyttelsesfaktoren.
– Vi legger vekt på at ungene skal være fornøyde og at det er god passform. Utformingen skal være slik at ungene får beveget seg. Vi skal la barn være barn, påpeker Åshagen.

Velger kvalitet

Hun opplever at stadig flere får opp øynene for UV-klær, og sier kundene legger vekt på kvalitet når de skal handle til de små.
– Folk vet hva de vil ha. Kvaliteten på UV-drakten er bra, og det er sjelden vi får inn reklamasjoner. Folk er mer opptatt av kvalitet og at det skal være etisk laget. Det skal også gå an å arve klærne, sier Åshagen.

Vaskeråd

For å bevare beskyttelsesfaktoren, skal solbeskyttelsesplagg vaskes på 40 grader i maskin. Plagget bør ikke tørkes i direkte sollys, siden plagget allerede eksponeres for mye sollys og dermed vil miste beskyttelsen raskere. Åshagen minner om at man bør strekke ut og riste plagget ordentlig etter bruk, da det gjerne setter seg en del sand i tøyet etter en dag på stranda.
– Effekten vil jo gå ut over lengre tid, understreker hun.

Striper og farger

Butikken selger også mye vanlig badetøy, som i tillegg til å være funksjonelt utformet, har en mer trendy look.
– Her er det fargene og mønsteret som endrer seg. Og stripete badetøy har vi hele tiden. Det var jo stripene i rødt og blått Polarn O. Pyret startet med, sier Åshagen.
Butikkjeden er også kjent for sine fargerike plagg, som appellerer til de små.
– Vi har for eksempel ikke bare rosa eller blått, men kjører mer farger. Spesielt på nyfødtavdelingen, der det er vanlig med rosa og blått, kjører vi litt mer alternativt. Det er så artig å se når ungene kommer inn i butikken, for de liker klærne så godt selv, sier Åshagen.

God butikk

I tillegg til butikken på Sirkus Shopping, har Polarn O. Pyret butikker på Solsiden Kjøpesenter og City Lade i Trondheim. Butikken til Åshagen har vært på Sirkus Shopping siden senteret åpnet i 2013, og var, per januar 2016, den butikken på senteret med den nest høyeste omsetningsøkningen målt i prosent mot året før. Åshagen mener den stigende kurven skyldes både butikkens profil og det at barnefamilier utgjør den største kjøpegruppen til senteret.

FAKTA Polarn O. Pyrets sol-tips

Husk at barnas hud er ekstra følsom, og ikke bør utsettes for, for mye sollys.
• Mellom klokken 11 og 15 bør man unngå å være ute i solen i lengre perioder, siden den da er som sterkest.
• Bruk lue eller solhatt og solbriller med UV-beskyttelse.
• Smør inn ubeskyttede kroppsdeler regelmessig, og bruk en så vannfast krem som mulig med høy solfaktor.
• Bruk luftige bomullsklær i tettvevd stoff med lange ermer og ben.
• Drikk mye.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift & Polarn O. Pyret