Hjem » Trondheim »  Audis første el-bil kommer med en laderevolusjon

Audis første el-bil kommer med en laderevolusjon

Audis splitter nye e-tron Quattro er den første fullelektriske SUV-en som ruller ut på norske veier. Og med Audis første el-bil vil også rekkeviddeangsten snarlig være historie. 

Audi er kjent for å legge lista høyt når de lanserer nye biler. Derfor er det ikke så rart at den anerkjente tyske bilprodusenten først nå slipper sin første fullelektriske bil – Audi e-tron Quattro. Og verdenslanseringen 17. september er omgitt av både store forventninger og mye hemmelighetskremmeri. Selv Møller Bil på Tunga i Trondheim har ubesvarte spørsmål rett før det braker løs. Men de vet i alle fall at det er mange år med utvikling som står bak bilen som kommer til Norge i oktober. 
– Audi lanserer ikke noe før det er riktig godt testet. De har testet 250 prototyper av e-tron, kjørt 5 millioner kilometer rundt om i verden, i alt fra 20 minusgrader til 50 plussgrader. Etter mange år er testperioden nå endelig ferdig, forteller en spent markedssjef ved Møller Bil, Bengt Røhmesmo.

Markedssjef ved Møller Bil, Bengt Røhmesmo og el-ansvarlig Morten Sandum.

Starter en laderevolusjon

Noe informasjon har likevel lekket ut. Audi e-tron Quattro får en startpris på drøyt 600 000 kroner i Norge. Bilen får en rekkevidde på over 400 kilometer. E-tron er en 5-seters familiebil, og innvendig vil den være nesten like romslig som Audi Q7. Luftfjæring sørger for at bilen senkes under fart, og minsker dermed luftmotstand og strømforbruk. Det vil også være den første bilen med kameraspeil i dørene, som har innebygde touchskjermer som styres med fingrene. 
Der hvor e-tron imidlertid tar el-bilindustrien med seg i en revolusjon, er på lading. For det første er bilen klargjort for 150 kW ladestasjoner, noe som vil si at den kan lades fra 0-100 % på rundt en time. E-tron er i tillegg kompatibel for trådløs lading, såkalt induksjonslading. 
Men kanskje det mest spennende: Bilen er dessuten kompatibel for Ionity-ladere, et nytt superraskt hurtigladernettverk som bygges ut i Europa i disse dager, og som er et globalt samarbeid mellom verdensledende bilprodusenter. Disse ladestasjonene kan levere hele 350 kW. Og E-tron er den første produserte el-bilen som vil kunne ha kapasitet til å lades med disse nye superladerne. Innen 2020 skal det bygges en rekke Ionity-ladestasjoner i Norge.
– Med Ionity sine superladere, vil det innen kort tid bli mulig å lade bilen fra 0-100 % på bare 15-20 minutter, forteller Røhmesmo engasjert. 
Også Møller Bil Trondheim skal bygge et titalls ladestasjoner utenfor butikken. Med de nye el-bilene og kraftige laderne mener el-ansvarlig Morten Sandum at tiden for rekkeviddeangst burde være forbi. 
– Det er ikke rekkevidden som blir viktigst for el-biler, det er ladehurtigheten og kapasiteten, sier Sandum, som mener e-tron vil score høyt på disse områdene. 
Han understreker samtidig at bilen vil være mulig å lade på vanlig måte hjemme, enten via stick, induksjon eller med en veggboks. 
Sandum er spent på den nye første el-bilen fra Audi. 
– Jeg gleder meg til vår premium el-bil kommer. Bilen blir som en helt vanlig bil å se på og bruke, den er en god familiebil med stor plass, og er godt priset. Dette er mye bil for pengene. 

7 nye el-biler fra Audi

Det er ikke bare bilforhandlerne ved Møller Bil som er spente. Det har allerede vært mulig å reservere bilen i halvannet år i Norge, og til nå har hele 5000 satt seg på reservasjonsliste, og ca. 500 bare i Trondheimsområdet. Alle som har reservert, blir invitert på visningsdag hos Møller Bil i november. Leveringen starter allerede i desember, og Røhmesmo kommer med følgende løfte. 
– Norge har fått en kvote. Alle som nå har reservert e-tron, skal få bil i løpet av 2019. 
Og selv om hver fjerde solgte bil i Trondheim hvert år ruller ut fra Møller Bil, kommer ikke billeverandøren på Tunga til å hvile på laurbærene. For e-tron er bare starten på et nytt og spennende kapittel i Audis bilhistorie. Innen 2025 skal de levere 7 nye el-biler. Røhmesmo, Sandum og de andre forhandlerne ved Møller Bil får dermed nok bil å forhandle i årene som kommer. Men markedssjefen understreker hvor fokuset først og fremst vil være. 
- For oss handler biler om mennesker, avslutter han.

FAKTA: Møller Bil i Trondheim

• Adresse: Ingvald Ystgaards vei 19/21 
• Telefon: 24 03 17 00
• E-post: trondheim@moller.no
• Webside: trondheim.audi.no
• Facebook: @mollerauditrondheim
• 150 ansatte
• Omsetning i 2017: 1,2 milliarder kroner
• Møller Bil solgte rundt 4000 biler i 2017 av Audi, Volkswagen og Skoda

Tekst: Anders Ildstad | Foto: Anders Ildstad & Audi

FØLG IN MAGASINET PÅ FACEBOOK