Hjem » Klær & mote »  Alt til bunaden

Alt til bunaden

Gullsmed Berglihn er kjent for sitt flotte utvalg av bunadssølv. Med fokus på lokale produsenter og håndlagede smykker leverer butikken tradisjonsrikt og solid håndarbeid, i tillegg til lekkert bunadstilbehør. 

Hos Gullsmed Berglihn finner man et av landets største utvalg innen håndlaget bunadssølv til bunader fra Aust-Agder, Vest-Agder, Setesdal og Telemark.

Gullsmedbutikken Berglihn blir i dag drevet av Svein Berglihn, og det var hans far som startet forretningen i 1971. Berglihn-slekten har imidlertid drevet gullsmedforretning siden 1900.
Etter at gullsmed Berglihn totalrenoverte butikken i 2012, har butikken fokusert på norsk og nordisk design. I dag fører de kjente og omtalte merker som Bjørg, Cecilie Melli, Camilla Prydz og Sandberg. Nytt og gammelt møtes i skjønn forening, og den røde tråden er kvalitetsdesign og -håndverk. 
– Vi ønsker at det skal være en lav terskel for å tre inn i butikken vår, forteller Berglihn.
– Vi har produkter i alle prisklasser, og gaver til alle de viktige anledningene i livet.

Håndlaget bunadssølv

Hos Berglihn finner man et av landets største utvalg innen håndlaget bunadssølv til bunader fra Aust-Agder, Vest-Agder, Setesdal og Telemark. På forespørsel kan butikken skaffe sølv til nesten alle landets bunader. 
Folke Helle, Gunnar Helle og Tone Besteland er alle lokale sølvsmeder som leverer bunadssølv til butikken. Disse bruker to tradisjonelle og tidkrevende teknikker for å lage de vakreste søljer. 
Den ene teknikken kalles filigransarbeid, der søljen blir satt sammen av bearbeidede sølvtråder, og en eneste sølje kan bestå av flere hundre små deler. Den andre teknikken er gravert arbeid, hvor mønsteret på sølja graveres inn i sølvet. 
– Vi er veldig glade for at det finnes lokale produsenter som ennå lager bunadssølv for hånd. På denne måten blir hver og én sølje unik. Bunadssølv har man gjerne hele livet, og da er det viktig at smykkene har god kvalitet, forteller Berglihn. 
Som eksperter på bunadssølv og –tilbehør tar gullsmed Berglihn gjerne imot spesialbestillinger, og kontakter produsenter over hele landet for å finne det riktige sølvet til din bunad.

Svein Berglihn viser frem noe av bunadssølvet de har i butikken.

Tilbehør og vedlikehold

I tillegg til bunadssølv, har Berglihn også et godt utvalg av annet tilbehør til herre- dame- og barnebunader. Her finner man silkesjal i fantastiske farger, lekre italienske bunadssko i skinn, og ullsjal til de som ikke ønsker å gå med jakke. De har også bunadskniver i sølv og tinn, samt lommeur og lenker. Butikken driver også med rens, vedlikehold og restaurering, og her er bunadssølvet i de beste hender!

Tekst: Lina Grotmol | Foto: Lina Grotmol & Gullsmed Berglihn

Følg IN magasinet på Facebook