Hjem >  75 år med ikoniske lamper

75 år med ikoniske lamper

LE KLINT feirer 75 års jubileum i 2018 som et av de mest innovative danske designfirmaene gjennom tidene. Le Klint er kjent verden over for deres unike håndverk av håndplisserte lampeskjermer og har blitt tildelt flere utmerkelser, blant annet tittelen Kongelig Hoff leverandør. Selskapet markerer jubileumsåret med lanseringen av to nye lampeserier.

Den kreative entreprenøren, Tage Klint, etablerte Le Klint i 1943, men historien til selskapet startet allerede 40 år tidligere da Tage Klint sin far, arkitekt PV Jensen-Klint, brettet den første lampeskjermen inn i en petroleumslampe, som han også hadde designet selv. Hele Klint familien, inkludert sønnene Tage og Kaare Klint, og mange gode venner beskjeftiget seg med å perfeksjonere skjermen i flere år før Tage Klint valgte å gjøre Klint familiens håndverk og folding aktiviteter til et reelt firma. Sønn og bror, Kaare Klint, var allerede en velkjent og respektert arkitekt, en dyktig håndverker og designer og Le Klint hadde stor glede av hans enorme talent. «Fruktlykten» og «Kiplampen» han skapte rundt selskapets oppstart, er fortsatt blant Le Klint sine mest populære lamper. I 1953 tok Jan Klint, sønn av Tage Klint, over. Han var som en forretningsmann lysår foran sin tid. For å sikre sine ansatte etablerte han fondet som har drevet selskapet LE KLINT siden 1972. Klintlampene er utviklet i samarbeid med arkitekter og designere gjennom hele det 20. århundre og har blitt kontinuerlig justert etter hvert som teknologien utviklet seg. Selskapet har i dag en flott klassisk kolleksjon med design av blant annet Kaare og Tage Klint, Poul Christiansen og Andreas Hansen, samt en moderne kolleksjon med design av blant andre Markus Johansson, Christian Troels, Øivind Slaatto og Takagi & Homstvedt.

Det unike håndverket

De brettede lampeskjermene er Le Klint designets DNA og det unike håndverket håndteres i økende grad av spesialutdannet personale, også kalt «folding girls» på selskapets hovedkontor. Ingen steder har kunsten å folde lampeskjermer, som et håndtverk blitt bevart på samme måte. Det er også bare LE KLINT som mestrer kunsten å brette kryssplisserte skjermer.

LE KLINT anno 2018

Historien om LE KLINT er ikke bare en forretningshistorie, men også en design- og teknologihistorie i over hundre år. Fremgang og bruk av ny teknologi er sentrale elementer i LE KLINTs DNA, og samlingen utvikler seg kontinuerlig. 2018 er intet unntak der Le Klint startet feiringen av jubileumsåret med lanseringen av lampen serien, ARC, designet av Manér Studio, som er blitt inspirert av Grundtvigs Kirken, designet av Le Klint grunnleggeren PV Jensen-Cliff. Enda en nyhet ser dagens lys i 2018, designer Christian Troels står for en av høstens store nyheter med serien Pliverre, som bygger videre på Le Klints berømte folder i et nytt materiale, opal glass.

I Oslo kan du finne Le Klints lamper hos Jhon Møbler, som holder til i Erling Skjalgssons gate 21.