Hjem » Oslo »  128 år i Prinsens gate

128 år i Prinsens gate

I et gult Jugend bygg fra begynnelsen av forrige århundre holder familiebedriften Ebbesen & Jensen til. Adressen har vært den samme i 128 år og gjør forretningen til en av Oslos eldste.

Selve gaten har vært igjennom mange forandringer, senest de siste årene hvor det har vært en eneste stor byggeplass. Men nå er alle kable, rør og trikkeskinner på plass, og Prinsens gate fremstår som en av byens paradegater fra toppen ved Akersgata til Operaen. Igjen kan Ebbesen & Jensens kunder med letthet komme til forretningen for å gjøre sine innkjøp av det være seg yttertøy eller badetøy.

Historisk sus

Fra begynnelsen av kom fruer fra nær og fjern for å få sydd kjoler, drakter og kåper. Det var hektisk aktivitet i hele huset med forretning, systue, lager og kontorer. På det meste arbeidet hele 40 syersker for å etterkomme damenes ønsker. Når plaggene var klare ble de, i Oslo, levert på døren til kunden av forretningens bud. Først med hest og vogn, en karet med Ebbesen & Jensen i gullskrift, senere med bil. Selv i dag hender det at kunden får levert varen på døren, men det hører med til sjeldenheten.
Ebbesen & Jensen har overlevd to verdenskriger og store endringer i folks handlevaner. Fra å levere spesialsøm til bedrestilte kvinner, til konfeksjon for de fleste frem til dagens forretning med kun yttertøy og badetøy.
At forretningen også har badetøy, beror på at eieren Fredrik Jensen på begynnelsen av 60-tallet ønsket et ben til å stå på om sommeren. Det var akkurat på tide – så kom bikinirevolusjonen på 70- og 80 tallet.

Byens største utvalg

Ebbesen & Jensen kan skilte med Oslos, ja kanskje Norges, største utvalg av bade- og yttertøy. Fra gaten kommer man inn i en ærverdig forretning hvor det på vinteren finnes alt man kan ønske seg av dun og vatterte plagg for kulden, mens man nå finner alt fra korte, sporty jakker til lekre kapper som går ned under kneet. Personalet hjelper deg mer enn gjerne å finne det du vil ha og som passer din fasong.
Årets nyhet er korte og lange jakker i tynn sommerull med og uten trekvart lange ermer fra Italia. Lekre farger i oransje, sort, hvit, blått og lilla setter farge på våren. Disse kåpene er det absolutt siste i trendbildet og er ofte å se på sidene til de store motemagasinene verden over. Noen av de kortere jakkene kan også brukes som inne jakker om vinteren. Utvalget er ikke stort i hver modell, noe som også kjennetegner resten av forretningens utvalg, så her er det lurt å handle når man finner noe man liker. Neste gang kan være for sent.
I underetasjen, som om vinteren inneholder et hav av ullkåper i alle størrelser og fasonger og ikke minst farger, har nå badetøyet tatt over. Mix- og match avdelingen er kanskje Nord-Europas største og gjør at man her ikke skal behøve å lete lenge for å finne det som sitter riktig over baken og ikke minst bysten. Her er noe for aller aldre og fasonger. Også utvalget av hele bikinisett og badedrakter er nesten overveldende. Personalets kunnskap og ikke minst glede over å finne de riktige plaggene til akkurat deg, gjør innkjøp av kanskje de vanskeligste plaggene for en kvinne til en hyggelig opplevelse. Passer ikke det du har tatt med inn i prøverommet, blir det riktige levert deg uten at du skal behøve å gå ut i forretningen og lete selv.
I tillegg til alt det lekre badetøyet, finnes det et stort utvalg av tilbehør. Matchende topper, skjørt, pareoer samt shorts hører også med. I tillegg finner man et godt utvalg av såkalte tankinier – bikinitopper som også skjuler magen er et populært plagg på stranden for mange.
Spesialforretninger som Ebbesen & Jensen er det langt mellom. Men desto hyggeligere er det at folk har fått øynene opp for de få som er igjen. Med godt utvalg og en kunnskap og serviceinnstilling man skal lete lenge etter, blir et besøk i slike forretninger en opplevelse langt borte fra kjøpesentre og kjedebutikker. Og for Ebbesen & Jensens del ser de nå frem til en ny sesong i Prinsensgate med trikken susende forbi i begge retninger og brede fortau fylt med kvinner i alle aldre på jakt etter et lekkert ytterplagg eller akkurat DEN bikinien.

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Ebbesen & Jensen
 

Følg IN magasinet på Facebook