Hjem » Oslo »  120 år med kvalitetsmote

120 år med kvalitetsmote

Ebbesen & Jensen feirer i år sitt 120-årsjubileum i bransjen. Kvalitet og service står fremdeles i høysetet i spesialforretningen som har byens største utvalg innen yttertøy og badetøy.

I 1889 startet D.M Ebbesen og F.A Jensen opp egenproduksjon av kåper og drakter. På begynnelsen og midten av 1900-tallet arbeidet det 40 syersker på systuene – som gikk over flere etasjer i den gamle gården i Prinsensgate – midt i Oslo sentrum. Ebbesen & Jensen har ikke bare overlevd to kriger og de harde 30-årene.De holder fortsatt stand til tross for etableringer av moderne kjøpesentre og store kjeder og ligger fremdeles i Prinsensgate 14.

I en 45 år gammel artikkel fra Aftenposten kan man lese om hvordan forretningen ble drevet da Fredrik A. Jensen kom inn i firmaet i 1914.

Article image

Med hest og vogn

«Da var det arbeidstid fra klokka 08.00 om morgenen til klokka 19.00 om kvelden med to timers middag. Firmaets omsetning var på 300 000 kroner. Mye ble sydd på bestilling, og det ble tråklet og sydd til langt på natt i systuene. Ebbesen var en salgsbegavelse, og skydde ingen midler for å tilfredsstille kundene sine. En kåpe og en drakt var ikke noe man bestemte seg for på stående fot. Den gangen ble varene brakt hjem til kundene i en slags glassvogn spent for hest med Ebbesen & Jensen i skrevet i gullbokstaver på vognen. Kusken, som het Simonsen var også vaktmester og fyrbøter. Han var en trofast sjel som stelte like kjærlig med både hest og vogn som med det store fyringsanlegget. En dag han kom inn for å hente hesten lå den død i stallen. Simonsen var utrøstelig. I stedet for ny hest ble det anskaffet bil. Men den ville ikke Simonsen ha noe med å gjøre, så en av viseguttene ble forfremmet til sjåfør», heter det i artikkelen som ble skrevet i forbindelse med Ebbesen & Jensens 75-årsjubileum.

Article image

Sydde hatter i kåpestoff

Etter som tiden gikk ble tilgangen til det ferdigproduserte større. Det gjorde at behovet for egenproduksjon ble mindre, og impulsene fra Europa ble sterkere. Likevel ble noe fortsatt designet og sydd i forretningens systuer. William Jensen, også kjent som Norges første motekonge var hos Ebbesen & Jensen fra 1955 til 1962. I 1962 overtok Fredrik Anton Jensen. På dette tidspunktet var det mange store og solide konfeksjonsfabrikker i Europa. Ebbesen & Jensen hadde nå 35-40 leverandører på kåper og drakter. Hatter laget i kåpens eget stoff var et «must» på denne tiden, og kunne ikke fabrikken levere fikk kunden ofte sydd sin egen hos Bente Thorsen og May Aubert.

Article image

Bikinirevolusjon

På midten av 60-tallet begynte Fredrik Jensen å kombinere yttertøy med badetøy i butikkens sortiment. Noe som var ganske genialt ettersom bikinirevolusjonen kom for fullt på 70 og 80-tallet. Utvalget har vokst fra å innbefatte C-cuper til dagens utvalg som spenner fra små A-cuper til G-H-Cuper i størrelser fra 36 til 54. Kundenes ønske om å kunne velge forskjellige typer overdeler og underdeler er blitt mer og mer viktig. I de senere år har utvalget av Mix & Match-bikinier blitt betydelig større mot de tradisjonelle sammensatte bikiniene.

Article image

Kvalitet og trender

I dag har Ebbesen & Jensen 30 leverandører på badetøy og yttertøy. Og fra påsketider er en hel etasje fylt med badedrakter, bikinier, tilbehør og masse Mix & Match. Da har også vårens jakker og kapper ankommet i forretningens 1. etasje. Her kan man finne tradisjonelle, klassiske modeller sammen med det mer trendy og spesielle i forksjellige lengder, kvaliteter og størrelser. (Også her har spesialforretningen størrelse 34 til 54).

Article image

Fortsatt kunden i fokus

I disse 120 årene har Ebbesen & Jensens varemerke vært å ha forståelse for kundens ønsker og behov, følge med i tidens motebilde så riktige innkjøp blir gjort og ikke minst ha selgere med stor varekunnskap og å yte god personlig service. 120-åringen er sunn og frisk, og fortsatt med familien Jensen som eier og driver av forretningen. Fjerde generasjon med Paal Jensen er klar for nye tiår i landets eldste spesialforretning.

IN magasinet gratulerer!

Tekst: Berith Eva Lamøy   Foto: Stian Broch Nielsen