Hjem » Reiser & opplevelser »  10 tips for å håndtere flyskrekk

10 tips for å håndtere flyskrekk

Rundt 350 000 nordmenn har flyskrekk. I en ny bok har flykaptein Steve Allright fra British Airways og psykolog Patricia Furness-Smith, gått sammen om å formidle kunnskap og teknikker for å takle angsten.

Boken «Flying with Confidence» er utgitt på forlaget Vermilion i samarbeid med British Airways. Den tar for seg en rekke områder folk bekymrer seg over når det gjelder flyreiser, slik som hvordan et fly fungerer, turbulens, og gir råd om avslapningsmetoder.

Her er 10 punkter fra boken som kan gjøre flyturen mindre skremmende:

1. Turbulens er ubehagelig, men ikke farlig. Det er en helt normal del av det å fly, forårsaket av naturen. 
2. Lær deg å kontrollere pusten din. Når du føler deg nervøs, hold pusten, så tar du et langt innpust, etterfulgt av et langt utpust. Fortsett å puste langt og dypt til du roer deg ned.  
3. Kombiner dyp pust med muskelsammentrekninger. Å stramme rumpa er mest effektivt, siden dette overstyrer andre nervøse signaler som går opp og ned ryggmargen. 
4. Flymaskiner liker å være i lufta. De er designet til å være i lufta. Piloter og flypersonale liker også å være i lufta. Det er et veldig normalt, trygt miljø for dem å være i. 
5. Forstå løft. Vingene tillater flymaskiner å fly, ikke motoren. Et kommersielt fly som flyr i 30.000 fot kan gli i 160 km, selv om alle motorene stopper. 
6. Del opp en lang flytur i halvtimesdeler. Lag en plan over ting å gjøre, kanskje ting du aldri får tid til å gjøre ellers. Skriv et brev, se på en film, les en bok, eller spis mat. 
7. Piloter gjennomgår en veldig nøyaktig utvelgelsesprosess, og er noen av de mest trente og testede yrkesgruppene på jorden. De må gjennomgå simulatortester hver sjette måned for å beholde retten til å fly. 
8. Kommersielle fly er utrolig velholdte, og sjekkes før hver flyvning av både piloter og ingeniører. Rutinevedlikehold gjennomføres på regelmessige, spesifiserte intervaller av lisensierte ingeniører. 
9. Flygeledere er trente og lisensierte, og jobber under veldig strenge regler. Alle piloter må følge reglene for luftfart. 
10. Visualiser at du går av flyet og inn i armene på noen du er glad i, eller på et deilig, varmt sted.

Steve Allright har vært pilot siden 1990, har over 11 000 flytimer, og har i over 20 år vært involvert i British Airways program for å redusere flyskrekk, som har samme navn som boken. Han flyr i dag Boeing 747 for British Airways. Furness-Smith har 20 års erfaring innen psykologien. Hun har også undervist innen psykologi, psykoterapi og psykopatologi. Hun har spesialisert seg innen fobier for reise, og har vært en del av Flying with Confidence-programmet i over 10 år.
Tall fra British Airways undersøkelse fra 2012, viser at 7%, eller rundt 350 000 av den norske befolkningen har flyskrekk.

FAKTA: BRITISH AIRWAYS

British Airways er et av verdens største internasjonale flyselskaper, med mer enn 33 millioner passasjerer årlig fra hele verden. I Norge flyr British Airways flere daglige avganger fra Oslo, Stavanger og Bergen til London Heathrow Terminal 5, hvor forbindelser til hele verden tilbys. British Airways har opp til fem daglige avganger fra Oslo til London, to daglige avganger fra Stavanger samt to daglige avganger fra Bergen.

Følg IN magasinet på Facebook